Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.man.lodz.pl!news.nask.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Wkn" <w...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: pycha sałatka
Date: Fri, 28 Sep 2001 11:50:52 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 32
Message-ID: <9p1h4o$p95$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pk161.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1001670616 25893 217.97.24.161 (28 Sep 2001 09:50:16 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 28 Sep 2001 09:50:16 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:71899
Ukryj nagłówki
Żółta sałatka z pędami bambusa
Składniki Przepis
200 gram ryżu paraboiled (2 woreczki)
puszka groszku
kilka plastrów dobrej szynki
ok. 4 kawałków marynowanej czerwonej papryki
ok. pół puszki pędów bambusa
1 średni ogórek konserwowy
łyżeczka curry
sól, biały pieprz
olej
sok z pół cytryny
Ryż ugotować z solą i curry, które nada mu piękny żółty kolor. Najlepszy do
tej sałatki jest ryż paraboiled, gdyż nie skleja się po ugotowaniu.
Do miski wsypać groszek, pokrojoną paprykę, ogórka i szynkę oraz cienkie
paseczki pędów bambusa (po wyjęciu z puszki dobrze jest opłukać je wodą) i
wymieszać wszystko z ostudzonym ryżem.
Sałatkę doprawić solą i pieprzem, wlać 4 łyżki oleju i wcisnąć sok z pół
cytryny. Dokładnie wymieszać i podawać. Można ewentualnie dodać trochę cukru
na czubku łyżeczki.
Sałatka jest pycha, w ciągu jednego wieczora zjedliśmy w dwie osoby cała
michę. Polecam.
Zreszta przeklejona żywcem z mojej stroniczki.
Wkn
www.gotowanie.wkl.pl
|