Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia pychotka z twarogu

Grupy

Szukaj w grupach

 

pychotka z twarogu

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-06-16 12:53:39

Temat: Re: pychotka z twarogu
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Wed, 16 Jun 2004 11:45:11 +0200, "Asia" <a...@w...pl>
wrote:

>
>U?ytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisa? w
>wiadomo?ci news:u9rvc01mg3pfcpect7li904kdqhloe46tc@4ax.com...
>> >... tylko ze zwyklego twarogu nie ma nigdzie poza Polska, buuu
>> >
>>
>> ja to kombinuje z curd cheese...a jak farfocle sa obowiazkowe w
>> przepisie to i zmasakrowany do reszty cottage cheese
>>
>
>a nie mozecie sobie twaro?ku same zrobi??
>nie wychodzi?
>
>(sama nie robi?am juz chyba z 5 lat i nie wiem czy z naszego polskiego mleka
>jeszcze sie udaje - z kartonika zapewne nie ma szans)
>
>Asia
>


od jakiegos czasu wychodzi mi byle jaki :/

trys
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-06-16 12:55:46

Temat: Re: pychotka z twarogu
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Wed, 16 Jun 2004 13:40:50 +0100, "eM"
<m...@i...com> wrote:

>
>"Kot" jest serdeczna i radzi:
>
>> No juz 156000 razy byla omawiana kwestia twarogu na obczyznie - bardzo
>> dobry jest przepis Ewy Niesz!, wyprobowalam wielokrotnie na mleku
>> pasteryzowanym i dziala.
>
>Z wrodzonym pesymizmem ;-), wyuczonym zreszta w szkole na lekturze kilku
>tomow Mickiewicza i jednego "Latarnika'" Sienkiewicza, zalozylam, ze na
>obczyznie to sie raczej cierpi ;-) i wszystkiego nam tu brakuje.
>
>Jakos tak automatycznie zalozylam tez, ze skoro Ewa pisze "... tylko ze
>zwyklego twarogu nie ma nigdzie poza Polska, buuu", to znaczy, ze to juz
>istna tragedia, bo starszyzna plemienna sama nie ma rady ;-).
>
>No i jeszcze to, ze naprawde wole pogadac, niz - jak przystalo na solidnego
>grupowicza - samotnie z zakurzonym archiwum siedziec ;-) - i masz efekt!
>
>To co z tym twarogiem, jak robic?
>
>
>eM, u Krolowej Elzbiety II
>
>
a gdzie u niej? bo chyba nie w Sandringham, ani Windsor chyba...

trys - an honorary Geordie, ay, man
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>

K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-16 13:03:14

Temat: Re: pychotka z twarogu
Od: "eM" <m...@i...com> szukaj wiadomości tego autora

"Kot" to ma wielkie serce:

> To co, ja mam za Ciebie w tym archiwum siedziec?
> No dooobra, cytata z Ewy (...)

Bog zaplac!
A w sprawie roznicy czasu miedzy Rzymem a Londynem (udokumentowanym w
przepisie), to jak sie nie myle moge sobie ten syr postawic po ktorejkolwiek
stronie poludnika zero w Greenwich, byle ten syr mial cieplo przed 48
godzin? - i to wg szwajcarskiego zegarka, nie? ;-)


eM, zagubiona w czasoprzestrzeni



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-16 13:10:21

Temat: Re: pychotka z twarogu
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Wed, 16 Jun 2004 14:03:14 +0100, "eM"
<m...@i...com> wrote:

>"Kot" to ma wielkie serce:
>
>> To co, ja mam za Ciebie w tym archiwum siedziec?
>> No dooobra, cytata z Ewy (...)
>
>Bog zaplac!
>A w sprawie roznicy czasu miedzy Rzymem a Londynem (udokumentowanym w
>przepisie), to jak sie nie myle moge sobie ten syr postawic po ktorejkolwiek
>stronie poludnika zero w Greenwich, byle ten syr mial cieplo przed 48
>godzin? - i to wg szwajcarskiego zegarka, nie? ;-)
>
>
>eM, zagubiona w czasoprzestrzeni
>
>
a tam jakies rozdroza, polnoc, czarownice, ucho zaby, pelnia
itepe nie wchodza W OGOLE w rachube? nie wierze :P

trys
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-16 13:11:26

Temat: Re: pychotka z twarogu
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Wed, 16 Jun 2004 10:36:26 +0200, "Sowa"
<m...@b...pl> wrote:

>
>U?ytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisa? w
>wiadomo?ci news:l6rvc051fi9s7jqbsadtte4dii05160csm@4ax.com...
>
>> a na wage to taki klinek ile ma - cwierc kilo? 30 deko? pol kilo?
>> u nas klinkow brak :/, ale moge pozamieniac rozne skladniki , bo
>> przepis mi sie bardzo podoba
>
>Niestety ró?nie - u nas np. (osiedlowy sklep w pomorskim) klinki maj? ró?ne
>wagi i s? sprzedawane na wag? w?a?nie.
>My?l?, ?e rozs?dnym wyj?ciem b?dzie wzi?? ok 2/3 t?uszczu wzgl?dem t?ustego
>sera + te jaja.
>
>Sowa
>
aaaa, acha. dobry pomysl.

trys
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-16 13:12:19

Temat: Re: pychotka z twarogu
Od: "eM" <m...@i...com> szukaj wiadomości tego autora

"Krysia Thompson" pyta:

> a gdzie u niej? bo chyba nie w Sandringham, ani Windsor chyba...

Jak flaga nad Bakingamem powiewa, to jestem w domu ;-), siedze w glebokim
fotelu i pije herbatke z mlekiem, czyli jest fajw oklok.

A jak flaga nie powiewa, to znaczy, ze znowu w Londynie leje.

Pozdrawiam serdecznie,
eM

PS. A Thompsona nasz nieswojskiego, a blisko mnie jestes?



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-16 13:17:12

Temat: Re: pychotka z twarogu
Od: "Iwona_s" <i...@T...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "rafal.lena" <r...@w...pl> napisał w wiadomości
news:40cf7f27@brown.gdansk.sprint.pl...
> Ciasteczka z twarogu- genialne dla dzieci i nie tylko:
>
> 1klinek, 1kostkę margaryny lub masła, 2 żółtka - ugnieść, dodać mąki aby
> ciasto odchodziło od rąk ale żeby było elastyczne, wstawić do lodówki na
20
> min.
> W międzyczasie 2 białka + szklanka cukru ubić na sztywną pianę.

Podoba mi się ten przepis, ale czy mogłabym cię prosić o uporządkowanie tego
przepisu, bo pojawiło się tyle pytań...i już zgłupiałam.

Konkretnie napisz: ile wagowo twarogu, masła i mąki?

Pzdr.
Iwona


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-16 13:25:40

Temat: Re: pychotka z twarogu
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>
>Pozdrawiam serdecznie,
>eM
>
>PS. A Thompsona nasz nieswojskiego, a blisko mnie jestes?
>
>
co prosze?

trys
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-16 13:27:25

Temat: Re: pychotka z twarogu
Od: "Małgorzatka+" <m...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

[bez wrotki, bo mi gdzies zaginal pierwszy post]
>
> > Jako żem nowa na tej grupie, to chciałabym z wami podzielić się
przepisem
> > na coś pysznego, a nie tylko podpatrywać i zgapiać.
> >
> > Ciasteczka z twarogu- genialne dla dzieci i nie tylko:
[ciach]

Sa jeszcze inne ciasteczka z twarogu na ktore przepis podawala Theli (o
dzieki Ci:-)):
"Zagniatasz ciasto z takich samych ilosci masla, maki i twarogu. Po
rozwalkowaniu mozesz kroic albo w kwadraty i na nie klasc odrobine
dzemu/marmolady/powidel, albo zawijac jak rogaliki (wtedy sa pyszne z
kawalkiem jablka). Po upieczeniu posyp cukrem pudrem lub polukruj."

Ja daje kostke masla (200 g) + 20 dkg maki + twarozek w pudelku (juz
zmielony) 250 g.
Ciasto wkladam na chwile do lodowki, bo zimne sie nie klei tak do rąk. Potem
szarpie male kawalki, robie kulke, rozgniatam ja palcami na placek, wkladam
do srodka kawalek brzoskwini z puchy i zawijam w rulonik (po prostu
walkowanie jakos nie bardzo mi szlo:-))
Ukladam na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i na 180 stopni na okolo
15 minut do piekarnika (az sie lekko zarumienia). Jeszcze gorace posypuje
cukrem pudrem to sie robia jakby polukrowane.
Zrobilam je wlasnie dla dziecka, bo one wychodza takie mieciutkie jak
buleczki i nie sa zbyt slodkie, ale polubila je cala moja rodzinka.
Pozdrawiam,
--
Małgorzatka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-16 13:29:12

Temat: Re: pychotka z twarogu
Od: m...@p...onet.pl (Kot) szukaj wiadomości tego autora

eM wrote:
> "Kot" to ma wielkie serce:
>
>
>>To co, ja mam za Ciebie w tym archiwum siedziec?
>>No dooobra, cytata z Ewy (...)
>
>
> Bog zaplac!
> A w sprawie roznicy czasu miedzy Rzymem a Londynem (udokumentowanym w
> przepisie), to jak sie nie myle moge sobie ten syr postawic po ktorejkolwiek
> stronie poludnika zero w Greenwich, byle ten syr mial cieplo przed 48
> godzin? - i to wg szwajcarskiego zegarka, nie? ;-)
>
>
> eM, zagubiona w czasoprzestrzeni

Mysle, ze syr nie zauwazy roznicy miedzy 23 a 25 godzin... ;)

--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4 ... 7


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

truskawki
[OT] PAIN.| BOL.1a
Pyszne ciasteczka z bakaliami
KRK: Pieprz zielony W KULKACH i naczynia Tupperware
semola di gran duro i suszone pomidory

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »