« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2011-02-04 13:38:24
Temat: pyry sól i szybkowarMam wrażenie, że ziemiaki z szybkowaru są mniej słone.
Czyżby w krótszym czasie mniej zdążą zaabsorbować?
(z 1,5cm wody, 7miut) - ugotowane 'na gładko' (chyba związane jest to ze
sposobem, w jaki skrobia się rozpada/przetwarza (?)).
Zuważyłam też, że są słodkawe (skrobia w cukier się zaminienia podczas
gotowania?) - może dlatego są 'mniej słone'?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2011-02-04 14:04:04
Temat: Re: pyry sól i szybkowarlamia wrote:
> Mam wrażenie, że ziemiaki z szybkowaru są mniej słone.
> Czyżby w krótszym czasie mniej zdążą zaabsorbować?
> (z 1,5cm wody, 7miut) - ugotowane 'na gładko' (chyba związane jest to
> ze sposobem, w jaki skrobia się rozpada/przetwarza (?)).
> Zuważyłam też, że są słodkawe (skrobia w cukier się zaminienia podczas
> gotowania?) - może dlatego są 'mniej słone'?
A może jednak były przemrożone troszkę? Wtedy nabierają słodyczy,
szybciej się gotują, ciężko je dosolić, ale i wygląd też mają jakiś taki
"inny"
Pozdrawiam!
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
N:54°22'18" E:19°49'31" jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2011-02-04 15:16:42
Temat: Re: pyry sól i szybkowar"panta_rei" <s...@g...com> wrote in message
news:iih10k$lpa$1@inews.gazeta.pl...
> A może jednak były przemrożone troszkę? Wtedy nabierają słodyczy,
jak każda jażyna/zielenina z marketu (cały rok).
> szybciej się gotują, ciężko je dosolić, ale i wygląd też mają jakiś taki
> "inny"
taki bardziej szklisty (wg mnie ładny).
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2011-02-04 15:33:13
Temat: Re: pyry sól i szybkowarUżytkownik "lamia" <l...@o...pl> napisał w wiadomości
news:iih58f$9jg$1@node1.news.atman.pl...
> "panta_rei" <s...@g...com> wrote in message
>> A może jednak były przemrożone troszkę? Wtedy nabierają słodyczy,
> jak każda jażyna/zielenina z marketu (cały rok).
Nie każda jarzyna (a raczej warzywo). Markety sporo importują.
>> szybciej się gotują, ciężko je dosolić, ale i wygląd też mają jakiś taki
>> "inny"
> taki bardziej szklisty (wg mnie ładny).
Czyli jednak przemrożone. Dzień, dwa później ładna szklistość może zamienić
się w brzydką brunatność i ziemniaki zgniją.
JBP
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2011-02-04 16:14:22
Temat: Re: pyry sól i szybkowarDnia 04.02.2011 lamia <l...@o...pl> napisał/a:
> "panta_rei" <s...@g...com> wrote in message
> news:iih10k$lpa$1@inews.gazeta.pl...
>> A może jednak były przemrożone troszkę? Wtedy nabierają słodyczy,
> jak każda jażyna/zielenina z marketu (cały rok).
>
>> szybciej się gotują, ciężko je dosolić, ale i wygląd też mają jakiś taki
>> "inny"
> taki bardziej szklisty (wg mnie ładny).
Dokładnie to miałem na myśli ;-)
Pozdrawiam!
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
N:54°22'18" E:19°49'31" jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2011-02-04 16:20:32
Temat: Re: pyry sól i szybkowarDnia Fri, 4 Feb 2011 16:14:22 +0000 (UTC), panta_rei napisał(a):
> Dnia 04.02.2011 lamia <l...@o...pl> napisał/a:
>> "panta_rei" <s...@g...com> wrote in message
>> news:iih10k$lpa$1@inews.gazeta.pl...
>>> A może jednak były przemrożone troszkę? Wtedy nabierają słodyczy,
>> jak każda jażyna/zielenina z marketu (cały rok).
>>
>>> szybciej się gotują, ciężko je dosolić, ale i wygląd też mają jakiś taki
>>> "inny"
>> taki bardziej szklisty (wg mnie ładny).
>
> Dokładnie to miałem na myśli ;-)
>
> Pozdrawiam!
Jak dla mnie - gotowane ziemniaki mają być puszyste, nie szkliste. Szkliste
mogą być tylko w zapiekance lub sałatce.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2011-02-04 19:27:07
Temat: Re: pyry sól i szybkowar"JBP" <t...@o...pl> wrote in message
news:iih67q$9pa$1@node1.news.atman.pl...
> Nie każda jarzyna (a raczej warzywo). Markety sporo importują.
w ilości stosownie dużej, aby koniecznie były zabiegi trwałego
przechowywania
kilka razy widziałam wynosili nowe kontenery to badyle (warzywa/osoce) były
mega zimne
nie obchodzi mnie ile stopni aplikują - na bank tyle żeby naturalna flora
bakteryjna badyli je opuściła
i potem właśnie to gnije
ile razy porównałam trwałość tego samego tak samo wyglądającego badyla z
małego sklepu a z marketu / sklepu typu 'dronka'. można się zdziwić właśnie
w sezonie też, (chyba że któś notorycznie korzysta z marketowych i utracił
kontrolę nad właściwościami produktów).
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2011-02-04 19:46:00
Temat: Re: pyry sól i szybkowarUżytkownik "lamia" <l...@o...pl> napisał w wiadomości
news:iihju0$cog$1@node1.news.atman.pl...
>> Nie każda jarzyna (a raczej warzywo). Markety sporo importują.
>
> w ilości stosownie dużej, aby koniecznie były zabiegi trwałego
> przechowywania
> kilka razy widziałam wynosili nowe kontenery to badyle (warzywa/osoce)
> były mega zimne
> nie obchodzi mnie ile stopni aplikują - na bank tyle żeby naturalna flora
> bakteryjna badyli je opuściła
> i potem właśnie to gnije
>
> ile razy porównałam trwałość tego samego tak samo wyglądającego badyla z
> małego sklepu a z marketu / sklepu typu 'dronka'. można się zdziwić
> właśnie w sezonie też,
Z tym się zgadzam. Małe sklepy/stragany nie mają miejsc na przechowywanie,
dlatego obrót towarem jest u nich szybszy, częściej dowożą "świeże". Choć z
tą świeżością w małych też bywa różnie. Jeśli kupują w hurtowni, Makro,
Selgrosie, czas i warunki przechowywania są podobne. Ponadto małe sklepy i
stragany wyłączają energię elektryczną na noc, w dzień wystawiają nieco
towaru przed sklep - co sprzyja przemarzaniu.
JBP
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2011-02-04 23:34:52
Temat: trzecie życie badyla (Re: pyry sól i szybkowar)"JBP" <t...@o...pl> wrote in message
news:iihl1p$cvb$1@node1.news.atman.pl...
> Jeśli kupują w hurtowni, Makro, Selgrosie, czas i warunki przechowywania
> są podobne. Ponadto małe sklepy i stragany wyłączają energię elektryczną
> na noc, w dzień wystawiają nieco towaru przed sklep - co sprzyja
> przemarzaniu.
no tego nie wzięłam pod uwagę - że oni kupują od molochów
kurdę no, jak tu się bronić przed badylarską padliną
koniec świata, karrrambaaaa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2011-02-05 04:30:45
Temat: Re: trzecie życie badyla (Re: pyry sól i szybkowar)"lamia" <l...@o...pl> wrote in message
news:iii2eh$g44$1@node1.news.atman.pl...
> "JBP" <t...@o...pl> wrote in message
> news:iihl1p$cvb$1@node1.news.atman.pl...
>> Jeśli kupują w hurtowni, Makro, Selgrosie, czas i warunki przechowywania
>> są podobne. Ponadto małe sklepy i stragany wyłączają energię elektryczną
>> na noc, w dzień wystawiają nieco towaru przed sklep - co sprzyja
>> przemarzaniu.
>
> no tego nie wzięłam pod uwagę - że oni kupują od molochów
> kurdę no, jak tu się bronić przed badylarską padliną
> koniec świata, karrrambaaaa
Jeździć na giełdę lub kupować w małych miastach na targach.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |