« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2005-10-03 10:34:23
Temat: Re: pyt. o marynowane grzybyOn Mon, 3 Oct 2005 12:17:13 +0200, "Basia" <b...@o...pl>
wrote:
>> >
>> Mnie sie wydaje, ze tylko maslaki marynwane wychodza w marynacie
>> glutowatej...jakie zrobilas?
>>
>>
>
>jak na razie mam obgotowane maluskie podgrzybki i dzis musze je w sloiki
>zaladowac no i inspiracji szukam...
>
>pozdrawiam
>Basia
>
Ja do inspiracji to sie chyba za bardzonie nadaje, bo ja
wlasciwie zawsze wszystko na oko, grzybki zawsze wole troszke
bardziej octowate niz lagodne, wiec popijam ten ocet, popijam,
jak robie jakies grzybki (w ostatnich latach zdarzalo mi sie to
jedynie w warunkach mocno polowych- nad jeziorem. ale jeszcze
zyje, wiec chyba ok - zadnych wymyslnych elementow tam nie
bylo....za to cebulki w occie to tu juz eksperymentowalam
bardziej...ale byly nietrwale cebulki. Glownie przez to, ze
zakwaszalam octem i cytryna
Pierz, ze wspomnieniami robienia ploughman's lunch dla 40 paru
osob, gdzie ambitnie przygotowalam wlasnie male cebulki
marynowane....po jakims czasie zaczelam je liczyc na sztuki, bo
zupelnie nie wiedzialam czy takie np kilo dla 40 osob wystarczy
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2005-10-03 14:14:03
Temat: Re: pyt. o marynowane grzybyWladyslaw Los napisał(a):
>>ale grzybów nie zalewa się "żywym" octem, ale rozcieńczonym [...]
>
> Powtarzam - w marynatach środkiem konserwującym jest ocet. Marynowanie
> polega na konserwacji octem. Jak go zbytnio rozcieńczysz, to oczywiście
> marynata może się popsuć.
Kwas octowy a własciwie jego wodny roztwór, onegdaj 10 obecnie 6-ścio
lub 8-mio procentowy najczęściej. O czym nalezy pamietać przy robieniu
przetworów według starych przepisów.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2005-10-03 15:22:17
Temat: Re: pyt. o marynowane grzyby
Użytkownik "Basia" <b...@o...pl> napisał w wiadomości
news:dhqok7$57l$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Czy pasteryzujecie grzyby marynowane? Znaczy obgotowane grzyby ułożone
w
> słoikach i zalane marynatą? Wydaje mi się, że podczas pasteryzowania
> marynata robi się "śluzowata", ale jeśli tylko zaleję grzyby marynatą
> (wystudzoną) i zamknę słoiki to jaka będzie ich trwałość?
Nie, nie pasteryzuję.
Pzdr
Paweł
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |