« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-10-03 08:03:09
Temat: pyt. o marynowane grzybyCzy pasteryzujecie grzyby marynowane? Znaczy obgotowane grzyby ułożone w
słoikach i zalane marynatą? Wydaje mi się, że podczas pasteryzowania
marynata robi się "śluzowata", ale jeśli tylko zaleję grzyby marynatą
(wystudzoną) i zamknę słoiki to jaka będzie ich trwałość?
A może jakieś sprawdzone przpisy na marynowane leśne grzyby?
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-10-03 08:18:02
Temat: Re: pyt. o marynowane grzybyIn article <dhqok7$57l$1@atlantis.news.tpi.pl>,
"Basia" <b...@o...pl> wrote:
> Czy pasteryzujecie grzyby marynowane? Znaczy obgotowane grzyby ułożone w
> słoikach i zalane marynatą? Wydaje mi się, że podczas pasteryzowania
> marynata robi się "śluzowata", ale jeśli tylko zaleję grzyby marynatą
> (wystudzoną) i zamknę słoiki to jaka będzie ich trwałość?
> A może jakieś sprawdzone przpisy na marynowane leśne grzyby?
We wszelkich marynatach środkiem konserwującym jest ocet.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-10-03 08:24:09
Temat: Re: pyt. o marynowane grzyby
>
> We wszelkich marynatach środkiem konserwującym jest ocet.
>
ale grzybów nie zalewa się "żywym" octem, ale rozcieńczonym i z dodatkiem
cukru, stąd moje pytanie, czy jest to wystarczające, czy jednak pasteryzacja
wskazana, żeby grzyby mogły postać ok. jednego roku.
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-10-03 08:59:09
Temat: Re: pyt. o marynowane grzybyIn article <dhqps3$aai$1@atlantis.news.tpi.pl>,
"Basia" <b...@o...pl> wrote:
> >
> > We wszelkich marynatach środkiem konserwującym jest ocet.
> >
>
> ale grzybów nie zalewa się "żywym" octem, ale rozcieńczonym i z dodatkiem
> cukru, stąd moje pytanie, czy jest to wystarczające, czy jednak pasteryzacja
> wskazana, żeby grzyby mogły postać ok. jednego roku.
Powtarzam - w marynatach środkiem konserwującym jest ocet. Marynowanie
polega na konserwacji octem. Jak go zbytnio rozcieńczysz, to oczywiście
marynata może się popsuć.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-10-03 09:03:50
Temat: Re: pyt. o marynowane grzybyUżytkownik Basia napisał:
> Czy pasteryzujecie grzyby marynowane? Znaczy obgotowane grzyby ułożone w
> słoikach i zalane marynatą? Wydaje mi się, że podczas pasteryzowania
> marynata robi się "śluzowata", ale jeśli tylko zaleję grzyby marynatą
> (wystudzoną) i zamknę słoiki to jaka będzie ich trwałość?
> A może jakieś sprawdzone przpisy na marynowane leśne grzyby?
Przepisów jest wiele. Mam kilka sprawdzonych. Ale nie wiem, czy lubisz
bardzo kwaśne, czy lekko, czy z cebulą i dużą ilością przypraw, czy nie.
Czy słodkawe...
Jeśli robię bardzo lekko zakwaszane, pasteryzuję, jeśli mocno kwaśne,
nie. Wydaje mi się, ze glutowatość, która mi zresztą nie przeszkadza,
bierze się z gatunku grzybów, a nie z pasteryzowania, ale jakos
specjalnie nie wnikałam. Zawsze je możesz przepłukać przed jedzeniem.
--
pa, Basiabjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-10-03 09:04:44
Temat: Re: pyt. o marynowane grzyby
Użytkownik "Basia" <b...@o...pl> napisał w wiadomości
news:dhqps3$aai$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> >
> > We wszelkich marynatach środkiem konserwującym jest ocet.
> >
>
> ale grzybów nie zalewa się "żywym" octem, ale rozcieńczonym i z dodatkiem
> cukru, stąd moje pytanie, czy jest to wystarczające, czy jednak
pasteryzacja
> wskazana, żeby grzyby mogły postać ok. jednego roku.
>
> pozdrawiam
> Basia
>
>
Moja babcia uzuwała 6% octu bez rozcieńczania..i generalnie robiła takie
kwasniejsze grzybli...mogły potem bardzo długo stac...
poza tym jak sie zaleje ciepła zalewa to słoiki sie zamkną szczelnie..
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-10-03 09:26:26
Temat: Re: pyt. o marynowane grzyby
>
> Przepisów jest wiele. Mam kilka sprawdzonych. Ale nie wiem, czy lubisz
> bardzo kwaśne, czy lekko, czy z cebulą i dużą ilością przypraw, czy nie.
> Czy słodkawe...
coś po środku - znaczy średnio kwaśne, żeby nie wykręcało twarzy na drugą
stronę i jednoczesnie lekko słodkawe a nie wytrawnie kwaśnie.
Ale mam życzenia;-)
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-10-03 10:13:17
Temat: Re: pyt. o marynowane grzybyOn Mon, 3 Oct 2005 10:24:09 +0200, "Basia" <b...@o...pl>
wrote:
>
>>
>> We wszelkich marynatach ?rodkiem konserwuj?cym jest ocet.
>>
>
>ale grzybów nie zalewa si? "?ywym" octem, ale rozcie?czonym i z dodatkiem
>cukru, st?d moje pytanie, czy jest to wystarczaj?ce, czy jednak pasteryzacja
>wskazana, ?eby grzyby mog?y posta? ok. jednego roku.
>
>pozdrawiam
>Basia
>
Ale na pewno musi byc tego octu na tyle duzo, zeby zakonserwowac
- to jest pewnie troche tak, jak z soleniem - trzeba duzo soli
dodac, zeby jarzyn zasolonych szlag nie trafil...jak za duzo
wody/cukru to marynate szlag trafi, jak za duzo octu to tylko
troche twarz wykreci , ale innej krzywdy nie zrobi.
pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-10-03 10:14:55
Temat: Re: pyt. o marynowane grzybyOn Mon, 3 Oct 2005 10:03:09 +0200, "Basia" <b...@o...pl>
wrote:
>Czy pasteryzujecie grzyby marynowane? Znaczy obgotowane grzyby u?o?one w
>s?oikach i zalane marynat?? Wydaje mi si?, ?e podczas pasteryzowania
>marynata robi si? "?luzowata", ale je?li tylko zalej? grzyby marynat?
>(wystudzon?) i zamkn? s?oiki to jaka b?dzie ich trwa?o???
>A mo?e jakie? sprawdzone przpisy na marynowane le?ne grzyby?
>
>pozdrawiam
>Basia
>
Mnie sie wydaje, ze tylko maslaki marynwane wychodza w marynacie
glutowatej...jakie zrobilas?
Pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2005-10-03 10:17:13
Temat: Re: pyt. o marynowane grzyby> >
> Mnie sie wydaje, ze tylko maslaki marynwane wychodza w marynacie
> glutowatej...jakie zrobilas?
>
>
jak na razie mam obgotowane maluskie podgrzybki i dzis musze je w sloiki
zaladowac no i inspiracji szukam...
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |