| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-01-02 16:05:48
Temat: quiche?Witam :)
Chcialabym sie dowiedziec co to dokladnie jest quiche i kiedy sie je podaje?
Jezeli ktos ma sprawdzony przepis to bardzo prosze aby sie nim ze mna
podzielil.
Z gory dziekuje
Tola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-01-02 16:09:29
Temat: Re: quiche?> Chcialabym sie dowiedziec co to dokladnie jest quiche i kiedy sie je
podaje?
> Jezeli ktos ma sprawdzony przepis to bardzo prosze aby sie nim ze mna
> podzielil.
a ja przy tej okazji mam pytanie czym rozni sie quiche od tarty nieslodkiej?
bo dla mnie to to samo - plaskie, kruche ciasto z pysznym, roznorakim
farszem np. z porow, cebulowo-rokpolowym...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-02 17:38:17
Temat: Re: quiche?rena wrote:
>> Chcialabym sie dowiedziec co to dokladnie jest quiche i kiedy sie je
> podaje?
quiche lorraine na przykład. Taka zapiekanka z olbrzymią ilością jaj. Podaje
się toto, jak jest gotowe.
>> Jezeli ktos ma sprawdzony przepis to bardzo prosze aby sie nim ze mna
>> podzielil.
sprawdzonego nie mam, ale pogoogluj, parę miesięcy temu było tutaj.
> a ja przy tej okazji mam pytanie czym rozni sie quiche od tarty
> nieslodkiej? bo dla mnie to to samo - plaskie, kruche ciasto z pysznym,
> roznorakim farszem np. z porow, cebulowo-rokpolowym...
Ilością jajek?
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-02 19:17:09
Temat: Re: quiche?Użytkownik "Justyna Majda" <w...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:wrZQ9.204170$qq5.2280170@news.chello.at...
> Witam :)
> Chcialabym sie dowiedziec co to dokladnie jest quiche i kiedy sie je
podaje?
> Jezeli ktos ma sprawdzony przepis to bardzo prosze aby sie nim ze mna
> podzielil.
> Z gory dziekuje
quiche [wym. kisz] placek lotaryński, ciasto zapiekane z boczkiem,
szynką, tartym serem i jajami, krajane jak tort.
Etym. - fr. z alzackiego küche(n) 'ciastko' od nm. Kuchen 'ciasto'.
http://kobieca.linia.pl/mniam8.html
http://www.kuchnia.3miasto.pl/4637.htm
http://strony.wp.pl/wp/wegetarianizm/Przepisy/003.ht
ml
itd ...
--
Zenek
"Jak tam było, tak tam było, zawsze jakoś było.
Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było"
- /Szwejk/ -
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-03 07:27:15
Temat: Re: quiche?rena <r...@p...pl> wrote:
>
> a ja przy tej okazji mam pytanie czym rozni sie quiche od tarty nieslodkiej?
> bo dla mnie to to samo - plaskie, kruche ciasto z pysznym, roznorakim
> farszem np. z porow, cebulowo-rokpolowym...
Wiem, ze steskniliscie sie za Larousse Gastronomique, wiec cytuje
fragmenty:
quiche -- otwarta tarta wypelniona mieszanina ubitych jaj, smietany i
kawalkow boczku. [...] Pochodzi z Lotaryngii, nazwa wywodzi sie z
niemieckiego "Kuechen" -- ciasto. Znana jest od XVI wieku; w Nancy,
gdzie jest specjalnoscia nosi lokalna nazwe "feouse"
Tarta -- pojemni z ciasta wypelniony przed lub po pieczeniu slodkim lub
nieslodkim farszem. Slowa "tarta" i "flan" sa czesto uzywane zamiennie
we Francji i W. Brytanii do okreslenia ciasta wypelnionego owocami,
dzemem, kremem lub innym farszem.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-03 08:46:23
Temat: Re: quiche?
Wladyslaw Los:
[ciach]
> quiche -- otwarta tarta wypelniona mieszanina ubitych jaj, smietany i
> kawalkow boczku. [...] Pochodzi z Lotaryngii, nazwa wywodzi sie z
> niemieckiego "Kuechen" -- ciasto. Znana jest od XVI wieku;
drobne sprostowanie językowe: po niemiecku Kuchen, po lotaryńsku küchle
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-03 12:43:42
Temat: Re: quiche? Sprawdzony przepis Pozdrawiam ślicznie w Nowym Roku!!!!
A oto mój sprawdzony i szybki przepis:
Ciasto: 20 dkg mąki
10 dkg masła
szczypta soli, pieprzu i papryki
1 całe jajo
1 łyżka gęstej śmietany
Ciasto zarobić. Powinno być jedwabiste, lekko dające się formować.
Można go dać do lodówki.
Gotowym ciastem cienko wylepić dużą tortownicę lub prodiż formując wysokie
na 4 cm brzegi.
Na cieście można układać pokrojoną w plasterki szynkę, boczek, pieczarki,
kiełbasę itp. na przemian z kawałkami żółtego sera; można sypnąć
szczypiorku, pietruszki itp.
Zalewa: W garnuszku rozmieszać na emulsję 4 całe
jajka, 1,5 szklanki gęstej śmietany, czybatą
łyżkę mąki, szczyptę gałki muszkatołowej,
pieprzu i soli
Natychmiast wstawić do nagrzanego piekarnika lub prodiża (prodiż nagrzać 15
min. wcześniej). Jeść ślicznie przyrumienione (piec w temp. ok. 180-200 C),
krojone jak tort, najlepiej prosto z pieca. SMACZNEGO
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-03 20:30:07
Temat: Re: quiche?Przepraszam cie Wladyslawie ale zalaczam sliczna odpowiedz moje siostry na
na dyskusje o flanach, tartach i quiche z sierpnia 2001:
"Wladyslawie !
Mi sie wydaje, ze tu juz trzeba i De Saussure (sémantique) i Lévi-Strauss
(structuralisme) :
Flan jest przede wszystkim, jak slusznie mowisz, legumina : z jajek, mleka,
maki i cukru (zapieczona w Srednio-Goracym). Aktualnie, w tutejszych
piekarniach, podaje sie to na kruchym spodzie, ale bez tego spodu flan nie
przestalby byc flanem.
Tarta jest kruchym (albo innym : listkowanym czyli francuskim, albo nawet
drozdzowym) spodem z podniesionymi brzegami wypelnionym nadzieniem
(pieczonym, surowym, slodkim, slonym...).
Wiec strukturalnie rzecz biorac ; tarta jest struktura a flan nadbudowa
(Karl M. mozeby sie nie zgodzil, ala analiza marxistowska jest wygodnym,
dialektycznym narzedziem intelektualym).
Wiec : tarte mozna wypelnic flanem ; jak rowniez
flan mozna podeprzec tarta.
Autorzy, ktorych cytujesz sytuuja sie innej perspektywie : albo deserowej
(wg Lévi-Stauss : slodkie/slone) albo spolecznej (surowe/gotowane : w
paraleli do rozwoju spolecznego ludzkosci (spolczenstawe mysliwskie : bez
ognia (surowo) ; spoleczenstwa mysliwske z ogniem (pieczyste) + na koniec
rozwiniete spoleczenstawa wspolczesne (vege).
Jezeli chodzi o bretonski nacjonalizm (far) : IMHO jest to flan bez maki
(strukturalnie wiec : flan) z przeslizgnieciem semantyczno-semiotycznym w
strone suszonych sliwek.
Clafoutis (z czeresniami) jest lepsze.
... to jeden z wielu powodow dla krorych Bretonczycy nie osiagna
niepodleglosci (kulinarnej przynajmniej).
Pozdrawiem serdecznie
--
Niesz !
"Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> a écrit dans le message news:
1fo7azq.1gem24q1do94zkN%w...@t...com.pl...
> rena <r...@p...pl> wrote:
>
>
> >
> > a ja przy tej okazji mam pytanie czym rozni sie quiche od tarty
nieslodkiej?
> > bo dla mnie to to samo - plaskie, kruche ciasto z pysznym, roznorakim
> > farszem np. z porow, cebulowo-rokpolowym...
> Wiem, ze steskniliscie sie za Larousse Gastronomique, wiec cytuje
> fragmenty:
>
> quiche -- otwarta tarta wypelniona mieszanina ubitych jaj, smietany i
> kawalkow boczku. [...] Pochodzi z Lotaryngii, nazwa wywodzi sie z
> niemieckiego "Kuechen" -- ciasto. Znana jest od XVI wieku; w Nancy,
> gdzie jest specjalnoscia nosi lokalna nazwe "feouse"
>
> Tarta -- pojemni z ciasta wypelniony przed lub po pieczeniu slodkim lub
> nieslodkim farszem. Slowa "tarta" i "flan" sa czesto uzywane zamiennie
> we Francji i W. Brytanii do okreslenia ciasta wypelnionego owocami,
> dzemem, kremem lub innym farszem.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-31 19:05:41
Temat: Re: quiche?Dnia 2003-01-02 09:05, Justyna Majda:
> Witam :) Chcialabym sie dowiedziec co to dokladnie jest quiche i
> kiedy sie je podaje? Jezeli ktos ma sprawdzony przepis to bardzo
> prosze aby sie nim ze mna podzielil. Z gory dziekuje
>
> Tola
>
Quiche to taki francuski wymysł, bardzo prosty do przygotowania i
baardzo pyszny
Trudno powiedzieć, kiedy sie ją podaje, bo zależy to głównie od tego,
co na quiche sie znajduje.
Jeśli cos lekkiego moze byc na kolację, jesli cos bardziej kalorycznego
to raczej na obiad.
Chodzi o to, by na kruche ciasto wylać jakąś "masę". Popularna quiche to
quiche lorraine: ciasto:
schłodzone 125 gram masła, 250 gram mąki,troszke wody, sól
wyrobić ciasto i pozostawić w lodówce na godzine
Rozwałkować, wyłozyć na blachę i trochę podpiec.
W międzyczasie przygotować masę:
250 gram boczku najlepiej surowego pokrojonego w malutkie paseczki
3 duze jajka wymieszać z 250 gramami smietany 16, 70 gramami sera
żółtego startego na małej tarce, dodac gałkę muszkatołową, sól i pieprz
Boczek wyłożyć na podpieczone ciasto, następnie wylać na to rozmącone
jajka, połączone wcześniej z serem, śmietana i przyprawami.
Wstawić do piekartnika i piec około 30 minut.
Jest pyszne i naprawdę, po jednym, dwóch razach, przygotowanie tego trwa
tylko chwilę.
smakuje lepiej z sałata z sosem vinegret i białym, delikatnym winem.
smacznego
Istnieje jeszcze wiele innych rodzajów quiche
Służę przepisami jesli jesteś zainteresowana
Pozdrawiam
Magda
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-31 20:04:47
Temat: Re: quiche?> Istnieje jeszcze wiele innych rodzajów quiche
> Służę przepisami jesli jesteś zainteresowana
> Pozdrawiam
> Magda
To ja poprosze jeszcze o te inne.. :))
dziekuje i pozdrawiam :)
Tola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |