Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.atman.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.a
stercity.net!news.ipartners.pl!news.man.poznan.pl!news-fra1.dfn.de!eusc.inter.n
et!mephistopheles.news.clara.net!news.clara.net!fr.clara.net!heighliner.fr.clar
a.net!proxad.net!proxad.net!feeder2-1.proxad.net!news1-2.free.fr!not-for-mail
From: "Ania Nieszkowska" <n...@n...fr>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <wrZQ9.204170$qq5.2280170@news.chello.at> <av1o7n$1v3$1@foka.acn.pl>
<1fo7azq.1gem24q1do94zkN%wlos@tele.com.pl>
Subject: Re: quiche?
Date: Fri, 3 Jan 2003 21:30:07 +0100
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6600
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6600
Lines: 65
Message-ID: <3e15f32e$0$26181$626a54ce@news.free.fr>
Organization: Guest of ProXad - France
NNTP-Posting-Date: 03 Jan 2003 21:31:43 MET
NNTP-Posting-Host: 212.198.217.22
X-Trace: 1041625903 news1-2.free.fr 26181 212.198.217.22:1056
X-Complaints-To: a...@p...net
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:140388
Ukryj nagłówki
Przepraszam cie Wladyslawie ale zalaczam sliczna odpowiedz moje siostry na
na dyskusje o flanach, tartach i quiche z sierpnia 2001:
"Wladyslawie !
Mi sie wydaje, ze tu juz trzeba i De Saussure (sémantique) i Lévi-Strauss
(structuralisme) :
Flan jest przede wszystkim, jak slusznie mowisz, legumina : z jajek, mleka,
maki i cukru (zapieczona w Srednio-Goracym). Aktualnie, w tutejszych
piekarniach, podaje sie to na kruchym spodzie, ale bez tego spodu flan nie
przestalby byc flanem.
Tarta jest kruchym (albo innym : listkowanym czyli francuskim, albo nawet
drozdzowym) spodem z podniesionymi brzegami wypelnionym nadzieniem
(pieczonym, surowym, slodkim, slonym...).
Wiec strukturalnie rzecz biorac ; tarta jest struktura a flan nadbudowa
(Karl M. mozeby sie nie zgodzil, ala analiza marxistowska jest wygodnym,
dialektycznym narzedziem intelektualym).
Wiec : tarte mozna wypelnic flanem ; jak rowniez
flan mozna podeprzec tarta.
Autorzy, ktorych cytujesz sytuuja sie innej perspektywie : albo deserowej
(wg Lévi-Stauss : slodkie/slone) albo spolecznej (surowe/gotowane : w
paraleli do rozwoju spolecznego ludzkosci (spolczenstawe mysliwskie : bez
ognia (surowo) ; spoleczenstwa mysliwske z ogniem (pieczyste) + na koniec
rozwiniete spoleczenstawa wspolczesne (vege).
Jezeli chodzi o bretonski nacjonalizm (far) : IMHO jest to flan bez maki
(strukturalnie wiec : flan) z przeslizgnieciem semantyczno-semiotycznym w
strone suszonych sliwek.
Clafoutis (z czeresniami) jest lepsze.
... to jeden z wielu powodow dla krorych Bretonczycy nie osiagna
niepodleglosci (kulinarnej przynajmniej).
Pozdrawiem serdecznie
--
Niesz !
"Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> a écrit dans le message news:
1fo7azq.1gem24q1do94zkN%w...@t...com.pl...
> rena <r...@p...pl> wrote:
>
>
> >
> > a ja przy tej okazji mam pytanie czym rozni sie quiche od tarty
nieslodkiej?
> > bo dla mnie to to samo - plaskie, kruche ciasto z pysznym, roznorakim
> > farszem np. z porow, cebulowo-rokpolowym...
> Wiem, ze steskniliscie sie za Larousse Gastronomique, wiec cytuje
> fragmenty:
>
> quiche -- otwarta tarta wypelniona mieszanina ubitych jaj, smietany i
> kawalkow boczku. [...] Pochodzi z Lotaryngii, nazwa wywodzi sie z
> niemieckiego "Kuechen" -- ciasto. Znana jest od XVI wieku; w Nancy,
> gdzie jest specjalnoscia nosi lokalna nazwe "feouse"
>
> Tarta -- pojemni z ciasta wypelniony przed lub po pieczeniu slodkim lub
> nieslodkim farszem. Slowa "tarta" i "flan" sa czesto uzywane zamiennie
> we Francji i W. Brytanii do okreslenia ciasta wypelnionego owocami,
> dzemem, kremem lub innym farszem.
|