Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia quiche? Re: quiche?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: quiche?

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.atman.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.a
stercity.net!news.ipartners.pl!news.man.poznan.pl!news-fra1.dfn.de!eusc.inter.n
et!mephistopheles.news.clara.net!news.clara.net!fr.clara.net!heighliner.fr.clar
a.net!proxad.net!proxad.net!feeder2-1.proxad.net!news1-2.free.fr!not-for-mail
From: "Ania Nieszkowska" <n...@n...fr>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <wrZQ9.204170$qq5.2280170@news.chello.at> <av1o7n$1v3$1@foka.acn.pl>
<1fo7azq.1gem24q1do94zkN%wlos@tele.com.pl>
Subject: Re: quiche?
Date: Fri, 3 Jan 2003 21:30:07 +0100
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6600
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6600
Lines: 65
Message-ID: <3e15f32e$0$26181$626a54ce@news.free.fr>
Organization: Guest of ProXad - France
NNTP-Posting-Date: 03 Jan 2003 21:31:43 MET
NNTP-Posting-Host: 212.198.217.22
X-Trace: 1041625903 news1-2.free.fr 26181 212.198.217.22:1056
X-Complaints-To: a...@p...net
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:140388
Ukryj nagłówki

Przepraszam cie Wladyslawie ale zalaczam sliczna odpowiedz moje siostry na
na dyskusje o flanach, tartach i quiche z sierpnia 2001:
"Wladyslawie !

Mi sie wydaje, ze tu juz trzeba i De Saussure (sémantique) i Lévi-Strauss
(structuralisme) :

Flan jest przede wszystkim, jak slusznie mowisz, legumina : z jajek, mleka,
maki i cukru (zapieczona w Srednio-Goracym). Aktualnie, w tutejszych
piekarniach, podaje sie to na kruchym spodzie, ale bez tego spodu flan nie
przestalby byc flanem.

Tarta jest kruchym (albo innym : listkowanym czyli francuskim, albo nawet
drozdzowym) spodem z podniesionymi brzegami wypelnionym nadzieniem
(pieczonym, surowym, slodkim, slonym...).

Wiec strukturalnie rzecz biorac ; tarta jest struktura a flan nadbudowa
(Karl M. mozeby sie nie zgodzil, ala analiza marxistowska jest wygodnym,
dialektycznym narzedziem intelektualym).

Wiec : tarte mozna wypelnic flanem ; jak rowniez
flan mozna podeprzec tarta.

Autorzy, ktorych cytujesz sytuuja sie innej perspektywie : albo deserowej
(wg Lévi-Stauss : slodkie/slone) albo spolecznej (surowe/gotowane : w
paraleli do rozwoju spolecznego ludzkosci (spolczenstawe mysliwskie : bez
ognia (surowo) ; spoleczenstwa mysliwske z ogniem (pieczyste) + na koniec
rozwiniete spoleczenstawa wspolczesne (vege).

Jezeli chodzi o bretonski nacjonalizm (far) : IMHO jest to flan bez maki
(strukturalnie wiec : flan) z przeslizgnieciem semantyczno-semiotycznym w
strone suszonych sliwek.
Clafoutis (z czeresniami) jest lepsze.

... to jeden z wielu powodow dla krorych Bretonczycy nie osiagna
niepodleglosci (kulinarnej przynajmniej).

Pozdrawiem serdecznie
--
Niesz !

"Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> a écrit dans le message news:
1fo7azq.1gem24q1do94zkN%w...@t...com.pl...
> rena <r...@p...pl> wrote:
>
>
> >
> > a ja przy tej okazji mam pytanie czym rozni sie quiche od tarty
nieslodkiej?
> > bo dla mnie to to samo - plaskie, kruche ciasto z pysznym, roznorakim
> > farszem np. z porow, cebulowo-rokpolowym...
> Wiem, ze steskniliscie sie za Larousse Gastronomique, wiec cytuje
> fragmenty:
>
> quiche -- otwarta tarta wypelniona mieszanina ubitych jaj, smietany i
> kawalkow boczku. [...] Pochodzi z Lotaryngii, nazwa wywodzi sie z
> niemieckiego "Kuechen" -- ciasto. Znana jest od XVI wieku; w Nancy,
> gdzie jest specjalnoscia nosi lokalna nazwe "feouse"
>
> Tarta -- pojemni z ciasta wypelniony przed lub po pieczeniu slodkim lub
> nieslodkim farszem. Slowa "tarta" i "flan" sa czesto uzywane zamiennie
> we Francji i W. Brytanii do okreslenia ciasta wypelnionego owocami,
> dzemem, kremem lub innym farszem.


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
31.01 Magda Chmielewska
31.01 tola
01.02 ewaTe
06.02 Asia
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem