Data: 2003-01-03 20:30:07
Temat: Re: quiche?
Od: "Ania Nieszkowska" <n...@n...fr>
Pokaż wszystkie nagłówki
Przepraszam cie Wladyslawie ale zalaczam sliczna odpowiedz moje siostry na
na dyskusje o flanach, tartach i quiche z sierpnia 2001:
"Wladyslawie !
Mi sie wydaje, ze tu juz trzeba i De Saussure (sémantique) i Lévi-Strauss
(structuralisme) :
Flan jest przede wszystkim, jak slusznie mowisz, legumina : z jajek, mleka,
maki i cukru (zapieczona w Srednio-Goracym). Aktualnie, w tutejszych
piekarniach, podaje sie to na kruchym spodzie, ale bez tego spodu flan nie
przestalby byc flanem.
Tarta jest kruchym (albo innym : listkowanym czyli francuskim, albo nawet
drozdzowym) spodem z podniesionymi brzegami wypelnionym nadzieniem
(pieczonym, surowym, slodkim, slonym...).
Wiec strukturalnie rzecz biorac ; tarta jest struktura a flan nadbudowa
(Karl M. mozeby sie nie zgodzil, ala analiza marxistowska jest wygodnym,
dialektycznym narzedziem intelektualym).
Wiec : tarte mozna wypelnic flanem ; jak rowniez
flan mozna podeprzec tarta.
Autorzy, ktorych cytujesz sytuuja sie innej perspektywie : albo deserowej
(wg Lévi-Stauss : slodkie/slone) albo spolecznej (surowe/gotowane : w
paraleli do rozwoju spolecznego ludzkosci (spolczenstawe mysliwskie : bez
ognia (surowo) ; spoleczenstwa mysliwske z ogniem (pieczyste) + na koniec
rozwiniete spoleczenstawa wspolczesne (vege).
Jezeli chodzi o bretonski nacjonalizm (far) : IMHO jest to flan bez maki
(strukturalnie wiec : flan) z przeslizgnieciem semantyczno-semiotycznym w
strone suszonych sliwek.
Clafoutis (z czeresniami) jest lepsze.
... to jeden z wielu powodow dla krorych Bretonczycy nie osiagna
niepodleglosci (kulinarnej przynajmniej).
Pozdrawiem serdecznie
--
Niesz !
"Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> a écrit dans le message news:
1fo7azq.1gem24q1do94zkN%w...@t...com.pl...
> rena <r...@p...pl> wrote:
>
>
> >
> > a ja przy tej okazji mam pytanie czym rozni sie quiche od tarty
nieslodkiej?
> > bo dla mnie to to samo - plaskie, kruche ciasto z pysznym, roznorakim
> > farszem np. z porow, cebulowo-rokpolowym...
> Wiem, ze steskniliscie sie za Larousse Gastronomique, wiec cytuje
> fragmenty:
>
> quiche -- otwarta tarta wypelniona mieszanina ubitych jaj, smietany i
> kawalkow boczku. [...] Pochodzi z Lotaryngii, nazwa wywodzi sie z
> niemieckiego "Kuechen" -- ciasto. Znana jest od XVI wieku; w Nancy,
> gdzie jest specjalnoscia nosi lokalna nazwe "feouse"
>
> Tarta -- pojemni z ciasta wypelniony przed lub po pieczeniu slodkim lub
> nieslodkim farszem. Slowa "tarta" i "flan" sa czesto uzywane zamiennie
> we Francji i W. Brytanii do okreslenia ciasta wypelnionego owocami,
> dzemem, kremem lub innym farszem.
|