Data: 2003-02-06 20:37:38
Temat: Re: quiche?
Od: "Asia" <mail:sa@hoga.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Quiche"
-----------
Ciasto: 20 dkg mąki
10 dkg masła
szczypta soli, pieprzu i papryki
1 całe jajo
1 łyżka gęstej śmietany
Ciasto zarobić. Powinno być jedwabiste, lekko dające się formować.
Można go dać do lodówki.
Gotowym ciastem cienko wylepić dużą tortownicę lub prodiż formując wysokie
na 4 cm brzegi.
Na cieście można układać pokrojoną w plasterki szynkę, boczek, pieczarki,
kiełbasę itp. na przemian z kawałkami żółtego sera; można sypnąć
szczypiorku, pietruszki itp.
Zalewa: W garnuszku rozmieszać na emulsję 4 całe
jajka, 1,5 szklanki gęstej śmietany, czybatą
łyżkę mąki, szczyptę gałki muszkatołowej,
pieprzu i soli
Natychmiast wstawić do nagrzanego piekarnika lub prodiża (prodiż nagrzać 15
min. wcześniej). Jeść ślicznie przyrumienione (piec w temp. ok. 180-200 C),
krojone jak tort, najlepiej prosto z pieca. SMACZNEGO
-----------------------------
quiche -- otwarta tarta wypelniona mieszanina ubitych jaj, smietany i
kawalkow boczku. [...] Pochodzi z Lotaryngii, nazwa wywodzi sie z
niemieckiego "Kuechen" -- ciasto. Znana jest od XVI wieku; w Nancy,
gdzie jest specjalnoscia nosi lokalna nazwe "feouse"
----------------------------------
Asia
|