Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.atman.pl!newsfe
ed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-ma
il
From: "Asia" <mail:sa@hoga.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: quiche?
Date: Thu, 6 Feb 2003 21:37:38 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 34
Message-ID: <b1uhf0$m8f$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <wrZQ9.204170$qq5.2280170@news.chello.at> <b1ehe2$pqe$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: pa96.torun.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1044564256 22799 213.76.54.96 (6 Feb 2003 20:44:16 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 6 Feb 2003 20:44:16 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
User-Agent: Hamster/2.0.0.0
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:145512
Ukryj nagłówki
"Quiche"
-----------
Ciasto: 20 dkg mąki
10 dkg masła
szczypta soli, pieprzu i papryki
1 całe jajo
1 łyżka gęstej śmietany
Ciasto zarobić. Powinno być jedwabiste, lekko dające się formować.
Można go dać do lodówki.
Gotowym ciastem cienko wylepić dużą tortownicę lub prodiż formując wysokie
na 4 cm brzegi.
Na cieście można układać pokrojoną w plasterki szynkę, boczek, pieczarki,
kiełbasę itp. na przemian z kawałkami żółtego sera; można sypnąć
szczypiorku, pietruszki itp.
Zalewa: W garnuszku rozmieszać na emulsję 4 całe
jajka, 1,5 szklanki gęstej śmietany, czybatą
łyżkę mąki, szczyptę gałki muszkatołowej,
pieprzu i soli
Natychmiast wstawić do nagrzanego piekarnika lub prodiża (prodiż nagrzać 15
min. wcześniej). Jeść ślicznie przyrumienione (piec w temp. ok. 180-200 C),
krojone jak tort, najlepiej prosto z pieca. SMACZNEGO
-----------------------------
quiche -- otwarta tarta wypelniona mieszanina ubitych jaj, smietany i
kawalkow boczku. [...] Pochodzi z Lotaryngii, nazwa wywodzi sie z
niemieckiego "Kuechen" -- ciasto. Znana jest od XVI wieku; w Nancy,
gdzie jest specjalnoscia nosi lokalna nazwe "feouse"
----------------------------------
Asia
|