Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Magda Chmielewska <m...@h...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: quiche?
Date: Fri, 31 Jan 2003 12:05:41 -0700
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 44
Message-ID: <b1ehe2$pqe$1@inews.gazeta.pl>
References: <wrZQ9.204170$qq5.2280170@news.chello.at>
NNTP-Posting-Host: 213.186.69.42
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1044039940 26446 213.186.69.42 (31 Jan 2003 19:05:40 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 31 Jan 2003 19:05:40 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <wrZQ9.204170$qq5.2280170@news.chello.at>
X-Accept-Language: pl, en-us, en
X-User: irekc
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.2.1) Gecko/20021130
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:144961
Ukryj nagłówki
Dnia 2003-01-02 09:05, Justyna Majda:
> Witam :) Chcialabym sie dowiedziec co to dokladnie jest quiche i
> kiedy sie je podaje? Jezeli ktos ma sprawdzony przepis to bardzo
> prosze aby sie nim ze mna podzielil. Z gory dziekuje
>
> Tola
>
Quiche to taki francuski wymysł, bardzo prosty do przygotowania i
baardzo pyszny
Trudno powiedzieć, kiedy sie ją podaje, bo zależy to głównie od tego,
co na quiche sie znajduje.
Jeśli cos lekkiego moze byc na kolację, jesli cos bardziej kalorycznego
to raczej na obiad.
Chodzi o to, by na kruche ciasto wylać jakąś "masę". Popularna quiche to
quiche lorraine: ciasto:
schłodzone 125 gram masła, 250 gram mąki,troszke wody, sól
wyrobić ciasto i pozostawić w lodówce na godzine
Rozwałkować, wyłozyć na blachę i trochę podpiec.
W międzyczasie przygotować masę:
250 gram boczku najlepiej surowego pokrojonego w malutkie paseczki
3 duze jajka wymieszać z 250 gramami smietany 16, 70 gramami sera
żółtego startego na małej tarce, dodac gałkę muszkatołową, sól i pieprz
Boczek wyłożyć na podpieczone ciasto, następnie wylać na to rozmącone
jajka, połączone wcześniej z serem, śmietana i przyprawami.
Wstawić do piekartnika i piec około 30 minut.
Jest pyszne i naprawdę, po jednym, dwóch razach, przygotowanie tego trwa
tylko chwilę.
smakuje lepiej z sałata z sosem vinegret i białym, delikatnym winem.
smacznego
Istnieje jeszcze wiele innych rodzajów quiche
Służę przepisami jesli jesteś zainteresowana
Pozdrawiam
Magda
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|