| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-07-30 13:54:05
Temat: Re: ryżDziekuję. Zainspirowaliście mnie do zakupu pałeczek, choć początkowo w ogóle
o tym nie myślałam :-))
A.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-07-30 13:55:50
Temat: Re: ryż
Użytkownik <m...@d...silesia.pik-net.pl> napisał w wiadomości
news:bg8ia9$p9s$1@zeus.polsl.gliwice.pl...
> In <bg8cr2$r2k$1@korweta.task.gda.pl>, "Asiunia" <j...@p...gda.pl> writes:
> >Preferuję sklejony ( w formie pure ryżowego), pomimo tego że wg
kuchennego
> >savoir-vivre każde ziarenko powinno leżeć na talerzu oddzielnie. I
niestety,
> >ale taki mi wychodzi, zarówno ugotowany w torebce, jak i luzem. Może ktoś
> >wie, jak ugotować klejącą ryżową papę?
> >
>
> Ryż długoziarnisty , zwłaszcza 'paraboiled' jest mniej
> "klejący" . Lepszy byłby taki jak się stosuje do risotto,
> arborio . Ale w sklepach i supermarketach widuję tylko
> długoziarnisty.
>
>
> Marek
>
W Careffure był duży wybór Gallo. Widziałem jakiś miesiąc temu.
ogr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-30 14:59:39
Temat: Re: ryż> Preferuję sklejony ( w formie pure ryżowego), pomimo tego że wg kuchennego
> savoir-vivre każde ziarenko powinno leżeć na talerzu oddzielnie. I niestety,
> ale taki mi wychodzi, zarówno ugotowany w torebce, jak i luzem. Może ktoś
> wie, jak ugotować klejącą ryżową papę?
> Asia
>
>
Witam. Proponuję kupić zwykły ryż, krótki i pękaty. Gotować w proporcji 2
porcje płynu 1 porcja ryżu. Plyn to woda z mlekiem pól na pół. Ryż jest wtedy
kleisty. Gotować jak kaszę, do wsiąknięcia płynu a potem zawinąć w kocyk
żeby "doszedł".pzdr.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-30 15:21:54
Temat: Re: ryż
Użytkownik <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3fff.00000c7b.3f27dd5a@newsgate.onet.pl...
> > > Witam. Proponuję kupić zwykły ryż, krótki i pękaty. >
ja tam wole ryz, ktory proponuje Org. Wtedy ryz smakuje jak ryz.
Pozdrawiam! Poziomka
I nie trzeba zawijac go w szmaty.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-30 16:02:34
Temat: Re: ryżOn Wed, 30 Jul 2003 14:15:54 +0200, "Asiunia" <j...@p...gda.pl> wrote:
>Preferuję sklejony ( w formie pure ryżowego),
Jest takie cos jak platki ryzowe... czy to juz za bardzo pure?
--
Pozdrawiam, Sabina
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-31 04:42:06
Temat: Re: ryż
Użytkownik "Magdalena Witkowska" <s...@x...pl> napisał w wiadomości
news:bg8dlg$5i3$1@nemesis.news.tpi.pl...
> >Może ktoś
> > wie, jak ugotować klejącą ryżową papę?
>
> Ja mam wspaniały przepis na ryż na sypko, który na końcu wychodzi jedną
> sklejoną bryłą. Może to wina ryżu który stosuję? Ale może zastosujesz ten
> sam i wyjdzie Ci to samo ;)
>
> ryż : woda
> 2 : 3
aby wyszedl "na sypko": ryż : woda => 1:2 i czytaj ponizej
> Wrzucamy do garnka, solimy. Zagotowujemy. Gotujemy na małymmałym ogniu 10
> min pod przykryciem. Po 10 min. wyłączamy palnik i czekamy 20 min.
> Ryż "na sypko" gotowy. :)
gotujemy około 5 min. na normalnym ogniu. odstawiamy pod przykryciem na
10-15 min. (MAX) i gotowe.
zawsze mi wychodzi sypki. "nie uzywam torebkowego"
pozdr. beny76
> Mam jeszcze przepis na kasze na sypko, ale kasza już faktycznie jest
> fantastycznie sypka :)
>
> Pozdrawiam
> Sasannka
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |