Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ryż

Grupy

Szukaj w grupach

 

ryż

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-07-30 13:54:05

Temat: Re: ryż
Od: "Asiunia" <j...@p...gda.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dziekuję. Zainspirowaliście mnie do zakupu pałeczek, choć początkowo w ogóle
o tym nie myślałam :-))
A.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-07-30 13:55:50

Temat: Re: ryż
Od: "ogr" <o...@N...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik <m...@d...silesia.pik-net.pl> napisał w wiadomości
news:bg8ia9$p9s$1@zeus.polsl.gliwice.pl...
> In <bg8cr2$r2k$1@korweta.task.gda.pl>, "Asiunia" <j...@p...gda.pl> writes:
> >Preferuję sklejony ( w formie pure ryżowego), pomimo tego że wg
kuchennego
> >savoir-vivre każde ziarenko powinno leżeć na talerzu oddzielnie. I
niestety,
> >ale taki mi wychodzi, zarówno ugotowany w torebce, jak i luzem. Może ktoś
> >wie, jak ugotować klejącą ryżową papę?
> >
>
> Ryż długoziarnisty , zwłaszcza 'paraboiled' jest mniej
> "klejący" . Lepszy byłby taki jak się stosuje do risotto,
> arborio . Ale w sklepach i supermarketach widuję tylko
> długoziarnisty.
>
>
> Marek
>
W Careffure był duży wybór Gallo. Widziałem jakiś miesiąc temu.

ogr

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-30 14:59:39

Temat: Re: ryż
Od: "" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Preferuję sklejony ( w formie pure ryżowego), pomimo tego że wg kuchennego
> savoir-vivre każde ziarenko powinno leżeć na talerzu oddzielnie. I niestety,
> ale taki mi wychodzi, zarówno ugotowany w torebce, jak i luzem. Może ktoś
> wie, jak ugotować klejącą ryżową papę?
> Asia
>
>
Witam. Proponuję kupić zwykły ryż, krótki i pękaty. Gotować w proporcji 2
porcje płynu 1 porcja ryżu. Plyn to woda z mlekiem pól na pół. Ryż jest wtedy
kleisty. Gotować jak kaszę, do wsiąknięcia płynu a potem zawinąć w kocyk
żeby "doszedł".pzdr.

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-30 15:21:54

Temat: Re: ryż
Od: "Poziomka" <p...@e...com> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3fff.00000c7b.3f27dd5a@newsgate.onet.pl...
> > > Witam. Proponuję kupić zwykły ryż, krótki i pękaty. >
ja tam wole ryz, ktory proponuje Org. Wtedy ryz smakuje jak ryz.
Pozdrawiam! Poziomka
I nie trzeba zawijac go w szmaty.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-30 16:02:34

Temat: Re: ryż
Od: Sabinka <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

On Wed, 30 Jul 2003 14:15:54 +0200, "Asiunia" <j...@p...gda.pl> wrote:

>Preferuję sklejony ( w formie pure ryżowego),

Jest takie cos jak platki ryzowe... czy to juz za bardzo pure?

--
Pozdrawiam, Sabina

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-31 04:42:06

Temat: Re: ryż
Od: "beny76" <b...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Magdalena Witkowska" <s...@x...pl> napisał w wiadomości
news:bg8dlg$5i3$1@nemesis.news.tpi.pl...
> >Może ktoś
> > wie, jak ugotować klejącą ryżową papę?
>
> Ja mam wspaniały przepis na ryż na sypko, który na końcu wychodzi jedną
> sklejoną bryłą. Może to wina ryżu który stosuję? Ale może zastosujesz ten
> sam i wyjdzie Ci to samo ;)
>
> ryż : woda
> 2 : 3

aby wyszedl "na sypko": ryż : woda => 1:2 i czytaj ponizej


> Wrzucamy do garnka, solimy. Zagotowujemy. Gotujemy na małymmałym ogniu 10
> min pod przykryciem. Po 10 min. wyłączamy palnik i czekamy 20 min.
> Ryż "na sypko" gotowy. :)

gotujemy około 5 min. na normalnym ogniu. odstawiamy pod przykryciem na
10-15 min. (MAX) i gotowe.
zawsze mi wychodzi sypki. "nie uzywam torebkowego"

pozdr. beny76

> Mam jeszcze przepis na kasze na sypko, ale kasza już faktycznie jest
> fantastycznie sypka :)
>
> Pozdrawiam
> Sasannka
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Zakończmy rozmowy o grupie p. Bassett
Pomocy! gorzki sos grzybowy!
Ciasto na Diete.
30 sierpnia Świętem Niepodległości PRK
odzywcze jedzenie w paczkach?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »