| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-01-03 18:22:24
Temat: ryżWitajcie!
jadłam taki ryż, sypki, kolory żółtawego i prawie suchy, był pyszny, jak
przyrządzić coś takiego w dou?
dziekuję serdecznie
Pozdrawiam
A.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-01-03 20:24:56
Temat: Re: ryż> Witajcie!
> jadłam taki ryż, sypki, kolory żółtawego i prawie suchy, był pyszny, jak
> przyrządzić coś takiego w dou?
Gotujesz ryz w duzej wodzie okolo 15 minut. Odcedzasz i przelewsz zimna woda
tak dlugo, az bedzie leciala zen czysta woda. Odczekujesz az troche przeschnie
i na blache wysypac, tak na 1cm grubosci. Kilka wiorkow masla dla zapachu,
lekko posolic i do lekkiego piekarnika na 30 min. To ma sie wysuszyc!!!
Pzdr Czeslaw
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-03 20:49:31
Temat: Re: ryż
Użytkownik "Czeslaw Klott" <c...@y...com> napisał w wiadomości
news:0dae.0000024a.41d9aa17@newsgate.onet.pl...
> > Witajcie!
> > jadłam taki ryż, sypki, kolory żółtawego i prawie suchy, był pyszny, jak
> > przyrządzić coś takiego w dou?
Nie wiem czy nie popełnie swiętokradztwa ... ale proponuję Uncle bens w
torebkach + kurkuma z odrobiną curry (lub bez curry, jak kto lubi)
Jola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-03 20:51:20
Temat: Re: ryżUżytkownik A. napisał:
> Witajcie!
> jadłam taki ryż, sypki, kolory żółtawego i prawie suchy, był pyszny, jak
> przyrządzić coś takiego w dou?
> dziekuję serdecznie
> Pozdrawiam
> A.
>
>
>
proste jak konstrukcja cepa :)
potrzebne:
olej
sol
curry
ryz
woda
garnek
na dnie rondelka rozgrzewasz olej, wrzucasz ryz i prazysz chwilke tak
zeby kazde ziarenko bylo tlusciutkie ;)
pamietasz ile wsypales ryzu i wlewasz tyle samo wody.
nastepnie solisz i dajesz szczypte curry. mieszasz dokladnie, skrecasz
gaz na najmniejszy i w ogole gotujesz to na najmniejszym gazie do
momentu jak ryz wchlodnie cala wode a gora bedzie bardzo sucha a na dnie
bedzie mmokro. wtedy mieszasz jeszcze raz i odstawiasz z gazy na zimna
podkladke.
i masz ryz :)
--
* Justyna - walkie!
* http://walkie.cegla.art.pl & http://shanties.art.pl
* http://www.grupa.szantymaniak.pl/?walkie!
* Nawet ząb bywa wstawiony!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-04 08:19:55
Temat: Re: ryż
Użytkownik "walkie!" <w...@w...wroclaw.net.com.pl> napisał w wiadomości
news:crcb8b$196h$1@wroclaw.net.pl...
> Użytkownik A. napisał:
>
> > Witajcie!
> > jadłam taki ryż, sypki, kolory żółtawego i prawie suchy, był pyszny, jak
> > przyrządzić coś takiego w dou?
> > dziekuję serdecznie
> > Pozdrawiam
> > A.
> >
> >
> >
> proste jak konstrukcja cepa :)
> potrzebne:
> olej
> sol
> curry
> ryz
> woda
> garnek
> na dnie rondelka rozgrzewasz olej, wrzucasz ryz i prazysz chwilke tak
> zeby kazde ziarenko bylo tlusciutkie ;)
> pamietasz ile wsypales ryzu i wlewasz tyle samo wody.
> nastepnie solisz i dajesz szczypte curry. mieszasz dokladnie, skrecasz
> gaz na najmniejszy i w ogole gotujesz to na najmniejszym gazie do
> momentu jak ryz wchlodnie cala wode a gora bedzie bardzo sucha a na dnie
> bedzie mmokro. wtedy mieszasz jeszcze raz i odstawiasz z gazy na zimna
> podkladke.
> i masz ryz :)
>
Moim zdaniem to on by był za bardzo al dente :-) Ja tak często robię, ale 1.
ziarenko ma być nie tyle tłuściutkie co ma się przesmażyć, czyli z lekko
przjrzystego staje się całkiem matowe. 2. Wody 2 razy tyle objętościowo co
ryżu, inaczej ryż będzie twardy 3. Ja nie daję curry, która zmienia smak
ryżu i mało go barwi tylko kurkumę (w wersji dla majętnych może być
szafran), i nie szczyptę, ale łyżeczkę (szafranu to rzeczywiście bym dała
szczyptę). A resztę robię jak u walkie
Pozdrawiam - Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-04 18:11:28
Temat: Re: ryż
> Moim zdaniem to on by był za bardzo al dente :-) Ja tak często robię, ale
> 1.
> ziarenko ma być nie tyle tłuściutkie co ma się przesmażyć, czyli z lekko
> przjrzystego staje się całkiem matowe. 2. Wody 2 razy tyle objętościowo co
> ryżu, inaczej ryż będzie twardy 3. Ja nie daję curry, która zmienia smak
> ryżu i mało go barwi tylko kurkumę (w wersji dla majętnych może być
> szafran), i nie szczyptę, ale łyżeczkę (szafranu to rzeczywiście bym dała
> szczyptę). A resztę robię jak u walkie
> Pozdrawiam - Agnieszka
Witam
To moj debiut na grupie, ale akurat zolty sypki ryz najlepiej mi wychodzi,
wiec
osmiele sie cos napisac :)
Wg mnie najlepszy jest do tego ryz paraboliczny. Zwykly nie daje sie
przyrzadzic
na tak idealny, sypki sposob.
Poltora szklanki wody na szklanke ryzu. Takze przysmazam na patelni do
lekkiego
przyrumienienia ziarenek i robie to na bardzo drobno posiekanej cebulce.
A do przegotowanej wody dodaje lyzke vegety, pare szczypt kurkumy i troche
curry a takze nieco chilli, bo pikantny ryzyk jest pyszny.
Gotuje na minimalnym ogniu do calkowitego wyparowania wody i gotowe.
pozdrawiam
katyusha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-04 19:48:08
Temat: Re: ryżNa filiżankę ryżu, dwie filiżanki wody, gotować na małym ogniu aż woda
prawie się wchłonie, potem przykryć i ustawić minimalny płomień lub postawić
garnek na rozgrzanej płytce na 10 minut, następnie zgasić ogień i pozostawić
ryż pod przykryciem na kolejne 10 minut. Dla żółtego koloru można dodać
odrobinę płatków szafranu albo szczyptę cury. Jeśli ktoś lubi (ja nie) można
na początku wodę posolić. Ryż przyrządzany tą metodą jest bardzo sypki, pod
warunkiem kupienia ryżu dobrej jakości (długie i nie połamane żółtawe
ziarna). Jakość ryżu ma tutaj olbrzymie znaczenie.
Pozdrawiam
Kri$ P
--
**** Usuń co zbędne z adresu ****
pologk[MaUpa]wp(kropka)pl
=========================
Użytkownik "A." <a...@i...pl> napisał w wiadomości
news:crc2i2$rjl$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witajcie!
> jadłam taki ryż, sypki, kolory żółtawego i prawie suchy, był pyszny, jak
> przyrządzić coś takiego w dou?
> dziekuję serdecznie
> Pozdrawiam
> A.
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-04 20:30:26
Temat: Re: ryżUżytkownik batory napisał:
> Moim zdaniem to on by był za bardzo al dente :-) Ja tak często robię, ale 1.
> ziarenko ma być nie tyle tłuściutkie co ma się przesmażyć, czyli z lekko
> przjrzystego staje się całkiem matowe. 2. Wody 2 razy tyle objętościowo co
> ryżu, inaczej ryż będzie twardy 3. Ja nie daję curry, która zmienia smak
> ryżu i mało go barwi tylko kurkumę (w wersji dla majętnych może być
> szafran), i nie szczyptę, ale łyżeczkę (szafranu to rzeczywiście bym dała
> szczyptę). A resztę robię jak u walkie
> Pozdrawiam - Agnieszka
>
>
ech, blad, myslalam chyba o niebieskich migdalach
oczywiscie stosunek ryzu do wody wynosi 1:2
--
* Justyna - walkie!
* http://walkie.cegla.art.pl & http://shanties.art.pl
* http://www.grupa.szantymaniak.pl/?walkie!
* Nawet ząb bywa wstawiony!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-05 15:21:43
Temat: Re: ryż> Wg mnie najlepszy jest do tego ryz paraboliczny. Zwykly nie daje sie
> przyrzadzic
> na tak idealny, sypki sposob.
Padboild na opakowaniu ryzu oznacza podsmazany, spazony.
Jak radzili grupowicze wczesniej mozna suchy ryz podsmazyc na patelni i
dopiero go gotowac, lub kupic gotowy parboild (podsmazany) - np. w
woreczkach (moze to niektorzy uznaja za swietokradztwo). I tu przeprosze,
ale podam firme, bo wyprobowana - Sonko. Ryz ten po ugotowaniu jest lekko
zolty, bez dodawania curry lub kurkumy i jak nie przegotujemy jest sypki.
Pozdrawiam
Kaja
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |