Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ryż

Grupy

Szukaj w grupach

 

ryż

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-01-03 18:22:24

Temat: ryż
Od: "A." <a...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witajcie!
jadłam taki ryż, sypki, kolory żółtawego i prawie suchy, był pyszny, jak
przyrządzić coś takiego w dou?
dziekuję serdecznie
Pozdrawiam
A.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2005-01-03 20:24:56

Temat: Re: ryż
Od: "Czeslaw Klott" <c...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

> Witajcie!
> jadłam taki ryż, sypki, kolory żółtawego i prawie suchy, był pyszny, jak
> przyrządzić coś takiego w dou?

Gotujesz ryz w duzej wodzie okolo 15 minut. Odcedzasz i przelewsz zimna woda
tak dlugo, az bedzie leciala zen czysta woda. Odczekujesz az troche przeschnie
i na blache wysypac, tak na 1cm grubosci. Kilka wiorkow masla dla zapachu,
lekko posolic i do lekkiego piekarnika na 30 min. To ma sie wysuszyc!!!

Pzdr Czeslaw

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-03 20:49:31

Temat: Re: ryż
Od: "Jolka" <j...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Czeslaw Klott" <c...@y...com> napisał w wiadomości
news:0dae.0000024a.41d9aa17@newsgate.onet.pl...
> > Witajcie!
> > jadłam taki ryż, sypki, kolory żółtawego i prawie suchy, był pyszny, jak
> > przyrządzić coś takiego w dou?

Nie wiem czy nie popełnie swiętokradztwa ... ale proponuję Uncle bens w
torebkach + kurkuma z odrobiną curry (lub bez curry, jak kto lubi)
Jola



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-03 20:51:20

Temat: Re: ryż
Od: "walkie!" <w...@w...wroclaw.net.com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik A. napisał:

> Witajcie!
> jadłam taki ryż, sypki, kolory żółtawego i prawie suchy, był pyszny, jak
> przyrządzić coś takiego w dou?
> dziekuję serdecznie
> Pozdrawiam
> A.
>
>
>
proste jak konstrukcja cepa :)
potrzebne:
olej
sol
curry
ryz
woda
garnek
na dnie rondelka rozgrzewasz olej, wrzucasz ryz i prazysz chwilke tak
zeby kazde ziarenko bylo tlusciutkie ;)
pamietasz ile wsypales ryzu i wlewasz tyle samo wody.
nastepnie solisz i dajesz szczypte curry. mieszasz dokladnie, skrecasz
gaz na najmniejszy i w ogole gotujesz to na najmniejszym gazie do
momentu jak ryz wchlodnie cala wode a gora bedzie bardzo sucha a na dnie
bedzie mmokro. wtedy mieszasz jeszcze raz i odstawiasz z gazy na zimna
podkladke.
i masz ryz :)

--
* Justyna - walkie!
* http://walkie.cegla.art.pl & http://shanties.art.pl
* http://www.grupa.szantymaniak.pl/?walkie!
* Nawet ząb bywa wstawiony!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-04 08:19:55

Temat: Re: ryż
Od: "batory" <b...@p...wywaltoonet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "walkie!" <w...@w...wroclaw.net.com.pl> napisał w wiadomości
news:crcb8b$196h$1@wroclaw.net.pl...
> Użytkownik A. napisał:
>
> > Witajcie!
> > jadłam taki ryż, sypki, kolory żółtawego i prawie suchy, był pyszny, jak
> > przyrządzić coś takiego w dou?
> > dziekuję serdecznie
> > Pozdrawiam
> > A.
> >
> >
> >
> proste jak konstrukcja cepa :)
> potrzebne:
> olej
> sol
> curry
> ryz
> woda
> garnek
> na dnie rondelka rozgrzewasz olej, wrzucasz ryz i prazysz chwilke tak
> zeby kazde ziarenko bylo tlusciutkie ;)
> pamietasz ile wsypales ryzu i wlewasz tyle samo wody.
> nastepnie solisz i dajesz szczypte curry. mieszasz dokladnie, skrecasz
> gaz na najmniejszy i w ogole gotujesz to na najmniejszym gazie do
> momentu jak ryz wchlodnie cala wode a gora bedzie bardzo sucha a na dnie
> bedzie mmokro. wtedy mieszasz jeszcze raz i odstawiasz z gazy na zimna
> podkladke.
> i masz ryz :)
>
Moim zdaniem to on by był za bardzo al dente :-) Ja tak często robię, ale 1.
ziarenko ma być nie tyle tłuściutkie co ma się przesmażyć, czyli z lekko
przjrzystego staje się całkiem matowe. 2. Wody 2 razy tyle objętościowo co
ryżu, inaczej ryż będzie twardy 3. Ja nie daję curry, która zmienia smak
ryżu i mało go barwi tylko kurkumę (w wersji dla majętnych może być
szafran), i nie szczyptę, ale łyżeczkę (szafranu to rzeczywiście bym dała
szczyptę). A resztę robię jak u walkie
Pozdrawiam - Agnieszka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-04 18:11:28

Temat: Re: ryż
Od: "katyusha" <k...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora




> Moim zdaniem to on by był za bardzo al dente :-) Ja tak często robię, ale
> 1.
> ziarenko ma być nie tyle tłuściutkie co ma się przesmażyć, czyli z lekko
> przjrzystego staje się całkiem matowe. 2. Wody 2 razy tyle objętościowo co
> ryżu, inaczej ryż będzie twardy 3. Ja nie daję curry, która zmienia smak
> ryżu i mało go barwi tylko kurkumę (w wersji dla majętnych może być
> szafran), i nie szczyptę, ale łyżeczkę (szafranu to rzeczywiście bym dała
> szczyptę). A resztę robię jak u walkie
> Pozdrawiam - Agnieszka

Witam
To moj debiut na grupie, ale akurat zolty sypki ryz najlepiej mi wychodzi,
wiec
osmiele sie cos napisac :)
Wg mnie najlepszy jest do tego ryz paraboliczny. Zwykly nie daje sie
przyrzadzic
na tak idealny, sypki sposob.
Poltora szklanki wody na szklanke ryzu. Takze przysmazam na patelni do
lekkiego
przyrumienienia ziarenek i robie to na bardzo drobno posiekanej cebulce.
A do przegotowanej wody dodaje lyzke vegety, pare szczypt kurkumy i troche
curry a takze nieco chilli, bo pikantny ryzyk jest pyszny.
Gotuje na minimalnym ogniu do calkowitego wyparowania wody i gotowe.


pozdrawiam
katyusha


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-04 19:48:08

Temat: Re: ryż
Od: "Kri$" <u...@l...com> szukaj wiadomości tego autora

Na filiżankę ryżu, dwie filiżanki wody, gotować na małym ogniu aż woda
prawie się wchłonie, potem przykryć i ustawić minimalny płomień lub postawić
garnek na rozgrzanej płytce na 10 minut, następnie zgasić ogień i pozostawić
ryż pod przykryciem na kolejne 10 minut. Dla żółtego koloru można dodać
odrobinę płatków szafranu albo szczyptę cury. Jeśli ktoś lubi (ja nie) można
na początku wodę posolić. Ryż przyrządzany tą metodą jest bardzo sypki, pod
warunkiem kupienia ryżu dobrej jakości (długie i nie połamane żółtawe
ziarna). Jakość ryżu ma tutaj olbrzymie znaczenie.

Pozdrawiam
Kri$ P

--
**** Usuń co zbędne z adresu ****
pologk[MaUpa]wp(kropka)pl
=========================
Użytkownik "A." <a...@i...pl> napisał w wiadomości
news:crc2i2$rjl$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witajcie!
> jadłam taki ryż, sypki, kolory żółtawego i prawie suchy, był pyszny, jak
> przyrządzić coś takiego w dou?
> dziekuję serdecznie
> Pozdrawiam
> A.
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-04 20:30:26

Temat: Re: ryż
Od: "walkie!" <w...@w...wroclaw.net.com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik batory napisał:

> Moim zdaniem to on by był za bardzo al dente :-) Ja tak często robię, ale 1.
> ziarenko ma być nie tyle tłuściutkie co ma się przesmażyć, czyli z lekko
> przjrzystego staje się całkiem matowe. 2. Wody 2 razy tyle objętościowo co
> ryżu, inaczej ryż będzie twardy 3. Ja nie daję curry, która zmienia smak
> ryżu i mało go barwi tylko kurkumę (w wersji dla majętnych może być
> szafran), i nie szczyptę, ale łyżeczkę (szafranu to rzeczywiście bym dała
> szczyptę). A resztę robię jak u walkie
> Pozdrawiam - Agnieszka
>
>

ech, blad, myslalam chyba o niebieskich migdalach
oczywiscie stosunek ryzu do wody wynosi 1:2
--
* Justyna - walkie!
* http://walkie.cegla.art.pl & http://shanties.art.pl
* http://www.grupa.szantymaniak.pl/?walkie!
* Nawet ząb bywa wstawiony!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-05 15:21:43

Temat: Re: ryż
Od: "kaja" <k...@f...amwaw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Wg mnie najlepszy jest do tego ryz paraboliczny. Zwykly nie daje sie
> przyrzadzic
> na tak idealny, sypki sposob.

Padboild na opakowaniu ryzu oznacza podsmazany, spazony.

Jak radzili grupowicze wczesniej mozna suchy ryz podsmazyc na patelni i
dopiero go gotowac, lub kupic gotowy parboild (podsmazany) - np. w
woreczkach (moze to niektorzy uznaja za swietokradztwo). I tu przeprosze,
ale podam firme, bo wyprobowana - Sonko. Ryz ten po ugotowaniu jest lekko
zolty, bez dodawania curry lub kurkumy i jak nie przegotujemy jest sypki.

Pozdrawiam

Kaja


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

co przygotowac z krokodyla i strusia??
WIELKA prośba o pomoc
Pasta na chleb z czerwonej fasoli z czosnkiem?
noworoczny obiad
Makaron spagetti

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »