Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ryz do sushi

Grupy

Szukaj w grupach

 

ryz do sushi

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-11-28 09:17:12

Temat: Re: ryz do sushi
Od: Marek Drabik <m...@e...pl> szukaj wiadomości tego autora



Ella Szeremetti wrote:
>
> To ja sie przyznam, jak robie baaardzo spolszczona wersje sushi:
> Zwykly, bialy ryz ugotowany w osolonej wodzie,

Na tez nieco sole ryz.

mieszam z majonezem z
> cytryna, w srodek klade kawalki gotowanej marchewki

Byle nie za miekko. Ja reobie krotko na parze.

lub czerwonej
> marynowanej papryki, kawalki wedzonego lososia z paczki,

Jak rozumiem "paczka" znad Pacyfiku ;))

sledzia ( z tych w
> oleju Lisnera), nawet szprotki wedzone w oleju tez kladlam. Maty nawilzam
> rekami zmoczonymi w zwyklej wodzie i tylko dodatkowo mocze ( tez woda)
> koniec.

Ja zwilzam spryskiwaczem (zabieram zonie ten do prasowania :) i czasem
zmieniam w nim wode ;)

Po pocieciu kropie srodek sosem sojowym wymieszanym z octem
> balsamicznym.
> Straszny ersatz, ale wszystkim smakuje.
> Zawstydzona podrobka

Nie ma sie czego wstydzic! Inwencja rzadzi!!

> A moze wiecie, dlaczego wszystkie matki, jakie kupilam do tej pory maja
> naciecia na siedem porcji, a w kazdym prawie przepisie mowia o 8 kawalkach z
> jednej matki?
> To w ramach dalszego ciagu zagadek "matematycznych"

Ja nie zwazam na naciecia, bo sie prezekonalem, ze sa za duze. Zasada
ciecia sushi jest taka: tnie sie zrolowana mate na po, polowki na pol i
tak dalej. W takim ukladzie sama decydujesz jakiej grubosci chcesz miec
zwijki.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-11-28 10:12:00

Temat: Re: ryz do sushi
Od: "Witold Szczechura" <w...@h...net> szukaj wiadomości tego autora

I czego sie tu wstydzic? Twoja "spolszczona" wersja sushi bardzo przypomina
koreanski kimbab, ktorym zajadam sie od poltora roku - wodorosty i ryz jak w
oryginale (ryz moze byc doprawiony olejem sezamowym i sola) a w srodku
kolorowo: pokrojona w slupki marchewka, ogorki, kiszona rzodkiew, szpinak,
cieniutki omlet, ser, szynka, mielona wolowina - do wyboru w dowolnych
kombinacjach. A najbardziej smakuje mi z pasta z tunczyka (tunczyk +
majonez). Jesli ktos nie lubi surowych ryb lub boi sie o ich swiezosc,
polecam te wersje.

Beata



"Ella Szeremetti" <e...@l...pdi.net> wrote in message
news:032001c058c2$338926e0$0100a8c0@mshome.net...
> To ja sie przyznam, jak robie baaardzo spolszczona wersje sushi:
> Zwykly, bialy ryz ugotowany w osolonej wodzie, mieszam z majonezem z
> cytryna, w srodek klade kawalki gotowanej marchewki lub czerwonej
> marynowanej papryki, kawalki wedzonego lososia z paczki, sledzia ( z tych
w
> oleju Lisnera), nawet szprotki wedzone w oleju tez kladlam. Maty nawilzam
> rekami zmoczonymi w zwyklej wodzie i tylko dodatkowo mocze ( tez woda)
> koniec. Po pocieciu kropie srodek sosem sojowym wymieszanym z octem
> balsamicznym.
> Straszny ersatz, ale wszystkim smakuje.
> Zawstydzona podrobka
> Ella
> A moze wiecie, dlaczego wszystkie matki, jakie kupilam do tej pory maja
> naciecia na siedem porcji, a w kazdym prawie przepisie mowia o 8 kawalkach
z
> jednej matki?
> To w ramach dalszego ciagu zagadek "matematycznych"
> E.
>
> ----- Original Message -----
> From: "Magdalena Bassett" <m...@w...net>
> To: <p...@n...pl>
> Sent: Monday, 27 November, 2000 22:30
> Subject: Re: ryz do sushi
>
>
> > Zalezy, gdzie mieszkasz. Ja uzywam ryb, ktore sa swiezo lowione w
> > Pacyfiku, najchetniej tunczyka, sczegolnie podbrzusze (tuna belly),
> > ktore jest tlusciejsze i delikatniejsze, jak rowniez lososia. Innych nie
> > uzywam, choc czasami uda mi sie w porcie od rybakow kupic morskie
> > wegorze, ale te wole smazone. Ikre uzywam ze sloikow.
> > Magdalena Bassett
> >
> > Marek Drabik wrote:
> > >
> > > Magdalena Bassett <m...@w...net> napisał / wrote:
> > >
> > > > Nie wiem, co to jest tezu. Ja maczam rece w wodzie i dotykam do
> > > > recznika, tak, zeby byly wilgotne, ale nie mokre.
> > >
> > > Na to, to i ja sam wpadlem :) Tylko wkurza mnie, ze nie wiem, co to
jest
> to "tezu".
> > >
> > > > A czy wiesz, ze proszek wasabi po wymieszaniu z woda w miseczce do
> > > > konsystencji pasty nalezy odstawic do gory nogami na kilka minut?
> > > > Podobno kisi sie on we wlasnych oparach i jest mniej "proszkowy" a
> > > > bardziej naturalny w smaku.
> > >
> > > Sorki, ale ja uzywam pasty wasabi, a nie proszku. Skad mozna wziac
> proszek ?
> > > Paste kupilem w barze orientalnym przy Hipernowej w Galerii Mokotow
> (Warszawa).
> > >
> > > No dobra, jak jestesmy przy ryzu, to zdradz, jakiej ryby nie boisz sie
> uzywac, zeby byla swieza ;)
> > > Ja na razie zaryzykowalem jedynie lososia. A najpewniejsze sa jednak
> California rolls.
> > > Pozdr, MDR
> > >
> > >
> >
>
> --
> Archiwum grupy dyskusyjnej pl.rec.kuchnia
> http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-12-19 20:04:02

Temat: Re: ryz do sushi
Od: "slav" <s...@s...com> szukaj wiadomości tego autora

To sa herezje co wypisujecie, ma to tyle wsolnego z sushi, ze ma w skladzie
ryz.

Typowy przepis na ryz to: 1 szklanka ryzu, 1,25 szklanki wody, zagotowac pod
przykryciem, zmniejszyc ogien i na bardzo malym ogniu pozostawic przez
jakies pol godz, nie podnosic pokywki w tym czasie. Ryz ma byc jak najlepszy
w gatunku i nie talkowany (wiekszosc ryzy jest talkowana). Do ugotowanego
ryzu dodaje sie zaprawe octowa: 1 lyzka cukru, 1 lyzka soli, 0,5 szklanki
(cup) octu ryzowego podgrzane ale nie gotowane. Ryz po dodaniu zaprawy
ostowej zaczyna sie bardzo kleic. Nakladac ryz na nori (suche) lezace na
matce grubosci od 0,3 - 0,75cm, nori powinno byc pokryte w 3/4 dlugosci.
Teraz naklada sie warzywa i rybe a nastepnie przy pomocy matki zwija sie w
rulon. Wilgoc z ryzu nawilza nori. Dla bardziej dociekliwych i znajacych
angieski posidam mala file na temat.

pozdrawiam,

Slav


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Skrzydelka pikantne
Kawalerskie życie
Odchudzanie!
Ziemniaki zapiekane w plasterkach
Kura na patyku

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »