Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.ipartners.pl!no
t-for-mail
From: Marek Drabik <m...@e...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ryz do sushi
Date: Tue, 28 Nov 2000 10:17:12 +0100
Organization: Eurozet
Lines: 43
Message-ID: <3...@e...pl>
References: <3...@e...pl> <3...@w...net>
<8vuhvf$i3k$1@i26.cnt.pl> <3...@w...net>
<032001c058c2$338926e0$0100a8c0@mshome.net>
NNTP-Posting-Host: www.rrm.com.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: news.ipartners.pl 975403079 29019 157.25.62.10 (28 Nov 2000 09:17:59 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: 28 Nov 2000 09:17:59 GMT
X-Accept-Language: pl,en
X-Mailer: Mozilla 4.75 [en] (WinNT; U)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:37851
Ukryj nagłówki
Ella Szeremetti wrote:
>
> To ja sie przyznam, jak robie baaardzo spolszczona wersje sushi:
> Zwykly, bialy ryz ugotowany w osolonej wodzie,
Na tez nieco sole ryz.
mieszam z majonezem z
> cytryna, w srodek klade kawalki gotowanej marchewki
Byle nie za miekko. Ja reobie krotko na parze.
lub czerwonej
> marynowanej papryki, kawalki wedzonego lososia z paczki,
Jak rozumiem "paczka" znad Pacyfiku ;))
sledzia ( z tych w
> oleju Lisnera), nawet szprotki wedzone w oleju tez kladlam. Maty nawilzam
> rekami zmoczonymi w zwyklej wodzie i tylko dodatkowo mocze ( tez woda)
> koniec.
Ja zwilzam spryskiwaczem (zabieram zonie ten do prasowania :) i czasem
zmieniam w nim wode ;)
Po pocieciu kropie srodek sosem sojowym wymieszanym z octem
> balsamicznym.
> Straszny ersatz, ale wszystkim smakuje.
> Zawstydzona podrobka
Nie ma sie czego wstydzic! Inwencja rzadzi!!
> A moze wiecie, dlaczego wszystkie matki, jakie kupilam do tej pory maja
> naciecia na siedem porcji, a w kazdym prawie przepisie mowia o 8 kawalkach z
> jednej matki?
> To w ramach dalszego ciagu zagadek "matematycznych"
Ja nie zwazam na naciecia, bo sie prezekonalem, ze sa za duze. Zasada
ciecia sushi jest taka: tnie sie zrolowana mate na po, polowki na pol i
tak dalej. W takim ukladzie sama decydujesz jakiej grubosci chcesz miec
zwijki.
|