Data: 2000-12-19 20:04:02
Temat: Re: ryz do sushi
Od: "slav" <s...@s...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
To sa herezje co wypisujecie, ma to tyle wsolnego z sushi, ze ma w skladzie
ryz.
Typowy przepis na ryz to: 1 szklanka ryzu, 1,25 szklanki wody, zagotowac pod
przykryciem, zmniejszyc ogien i na bardzo malym ogniu pozostawic przez
jakies pol godz, nie podnosic pokywki w tym czasie. Ryz ma byc jak najlepszy
w gatunku i nie talkowany (wiekszosc ryzy jest talkowana). Do ugotowanego
ryzu dodaje sie zaprawe octowa: 1 lyzka cukru, 1 lyzka soli, 0,5 szklanki
(cup) octu ryzowego podgrzane ale nie gotowane. Ryz po dodaniu zaprawy
ostowej zaczyna sie bardzo kleic. Nakladac ryz na nori (suche) lezace na
matce grubosci od 0,3 - 0,75cm, nori powinno byc pokryte w 3/4 dlugosci.
Teraz naklada sie warzywa i rybe a nastepnie przy pomocy matki zwija sie w
rulon. Wilgoc z ryzu nawilza nori. Dla bardziej dociekliwych i znajacych
angieski posidam mala file na temat.
pozdrawiam,
Slav
|