« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-10-25 14:09:28
Temat: schwarzwaldCzy ktoś z grupowiczów ma może przepis na
ciasto schwarzwald (inaczej czarny las, ale nie
takie jak z Carrefoure'a tylko oryginalne)?
--
Pozdrawiam
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-10-25 14:14:22
Temat: Re: schwarzwald
"Anna Alewska" <a...@e...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:s2VB7.112709$PV1.2553829@news.chello.at...
> Czy ktoś z grupowiczów ma może przepis na
> ciasto schwarzwald (inaczej czarny las, ale nie
> takie jak z Carrefoure'a tylko oryginalne)?
>
> --
> Pozdrawiam
> Ania
>
Czy chodzi Ci o Schwarzwaelder Kirschtorte? Czarnoleski tort wisniowy - taka
smietanowa, tlusta obrzydliwosc, ktorej przygotowanie wcale nie jest takie
latwe i moze potrwac? 2 godziny przygotowanie + 2 godziny czekania az sie
odstoi. Mam ale musze przetlumaczyc.
Fryc Zablocki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-25 14:52:58
Temat: Re: schwarzwald"Irek Zablocki" <i...@w...de> wrote in message
> Czy chodzi Ci o Schwarzwaelder Kirschtorte? Czarnoleski tort wisniowy -
taka
> smietanowa, tlusta obrzydliwosc, ktorej przygotowanie wcale nie jest takie
> latwe i moze potrwac? 2 godziny przygotowanie + 2 godziny czekania az sie
> odstoi. Mam ale musze przetlumaczyc.
To co jadlam w Szwajcarii bylo kakaowe, duzo w tym bylo masy, troche
wisien, troche kawalków galaretki, zrolowane... Podobno zrolowane byc
nie musi, kwestia lokalnego zwyczaju.
--
Pozdrawiam
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-25 18:26:57
Temat: Re: schwarzwald
"Anna Alewska" <a...@e...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:eHVB7.113752$PV1.2574344@news.chello.at...
>
> To co jadlam w Szwajcarii bylo kakaowe, duzo w tym bylo masy, troche
> wisien, troche kawalków galaretki, zrolowane... Podobno zrolowane byc
> nie musi, kwestia lokalnego zwyczaju.
>
> --
> Pozdrawiam
> Ania
>
To co ja znam to tort. Porozgladam sie w moich szpargalach, moze tam znajde
rolade. U mnie w domu robilo sie cos podobnego i nazywalao sie wlasnie
rolada. Spytam siostry, bo to ekspert od ciast.
Irek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-26 05:58:08
Temat: Re: schwarzwaldAnna Alewska <a...@e...pl> wrote:
> "Irek Zablocki" <i...@w...de> wrote in message
>
> > Czy chodzi Ci o Schwarzwaelder Kirschtorte? Czarnoleski tort wisniowy -
> taka
> > smietanowa, tlusta obrzydliwosc, ktorej przygotowanie wcale nie jest takie
> > latwe i moze potrwac? 2 godziny przygotowanie + 2 godziny czekania az sie
> > odstoi. Mam ale musze przetlumaczyc.
>
> To co jadlam w Szwajcarii bylo kakaowe, duzo w tym bylo masy, troche
> wisien, troche kawalków galaretki, zrolowane... Podobno zrolowane byc
> nie musi, kwestia lokalnego zwyczaju.
Przepis na tort szwarcwaldzki juz tu byl, poszukajcie w archiwach.
Zdecydowanie jest to tort, nie rolada ani nic innego i z pewnoscia nie
zawiera galaretki. Ktos mogl tak nazwac rolade wisniowa przez analogie,
ale to jego sprawa.
Tort nazywa sie szwarcwaldzki, bo nazwy niemieckiego regionu
Schwartzwald sie na polski nie tlumaczy.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-26 13:50:22
Temat: Re: schwarzwaldAnna Alewska <a...@e...pl> wrote:
> Czy ktoś z grupowiczów ma może przepis na
> ciasto schwarzwald (inaczej czarny las, ale nie
> takie jak z Carrefoure'a tylko oryginalne)?
Tort szwarcwaldzki, mniam. Zobacz na stronie Dany:
http://www.kuchnia.com.pl/DiD/torty.html#szwarcwald
Anetek
--
....
.' .. `. Aneta Baran *---* Work: ++41 22 76 76478 A...@c...ch
:`.__.': http://chall.ifj.edu.pl/~aneta *---* Home: a...@a...net
`....' * Anything is good and useful if it is made of chocolate. *
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-26 17:49:49
Temat: Re: schwarzwaldPrzepraszam za pytanie laika, w przepisie podany jest kirsz, co to takiego?
Kaczucha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-26 19:11:15
Temat: Re: schwarzwald
"Iwona Malek" <i...@c...at> schrieb im Newsbeitrag
news:1nhC7.145988$PV1.3191890@news.chello.at...
> Przepraszam za pytanie laika, w przepisie podany jest kirsz, co to
takiego?
>
> Kaczucha
>
Nim Wladyslaw odpowie: to tez nazwa regionalnego sznapsa, czyli ichniej
wodki z wisni.
Irek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-26 19:25:08
Temat: Re: schwarzwald
"Irek Zablocki" <i...@w...de> schrieb im Newsbeitrag
news:9rcdj0$7d1$07$1@news.t-online.com...
>
> "Iwona Malek" <i...@c...at> schrieb im Newsbeitrag
> news:1nhC7.145988$PV1.3191890@news.chello.at...
> > Przepraszam za pytanie laika, w przepisie podany jest kirsz, co to
> takiego?
> >
> > Kaczucha
> >
> Nim Wladyslaw odpowie: to tez nazwa regionalnego sznapsa, czyli ichniej
> wodki z wisni.
>
> Irek
>
To ja raz jeszcze. Jesli mowa o plynie, to chodzi tu rzeczywiscie o
wypalanke z dzikich, czarnych wisni z pestkami. Produkuje sie to w Alzacji,
Szwajcarii i wlasnie niemieckim Schwarzwaldzie. Nie znam polskiego
odpowiednika. Podczas ostatniej wojny, pacholeciem bedac, przepedzilem
nieudane wino z dzikich czeresni i wisni, i wyszlo cos takie lekko
migdalowe. Wodki sa stosunkowo drogie. nawet w Aldi kosztuja 20 DM za O.7 l.
A widzialem juz za cene dobrej szkockiej.
Irek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-26 20:08:17
Temat: Re: schwarzwaldIwona Malek wrote:
> Przepraszam za pytanie laika, w przepisie podany jest kirsz, co to
> takiego?
Kirsche to czereśnia, Sauerkirsche to wiśnia, a Kirschwasser to wytrawny
wiśniak, czyli wódka wiśniowa
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |