Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia scones (?)

Grupy

Szukaj w grupach

 

scones (?)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-02-20 06:05:45

Temat: Re: scones (?)
Od: "Kianit" <r...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> w
wiadomooci do grup dyskusyjnych
napisał:5...@4...com..
.
> Duze okragle jak najbardziej moze byc, na krzyz.
> Scones nie sa plaskie , tzn tradyzyjne scones, wrecz przeciwnie,
> wyzsze niz szersze. pieka sie tak, ze od spodu sa wypieczone, od
> gory sa wypieczone, srodek najjasniejszy najbardziej miekki wiec
> mozna je roztentegowac na gorna polowe i dolna polowe bez szkody
> na ciele dla tego scona - rozpolawia sie latwo i rowno.
>
> Krysia
> jak plaskie to nie wiem o co idzie

Kochana Starannie Opakowana, jak nie plaskie to nie wiem o co idzie
;-)
W przepisie na angielskie jest wyraznie aby ciacho rozwalkowac na
centymetr i wycinac kólka tak z 6cm srednicy... Mi to zawsze wyrasta
tak fajnie jak paczki, z przedzialkiem po srodku jak paczki, srednio
ze 4 cm wysokosciowo, dlatego sie swietnie przelamuje na dwie kromki,
na to maselko, konfiturka z pomaranczy albo truskawek, kubek kakao
(viv la KZS) i mioooodzi sniadanko :)))).
czasem czytam o tym aby dla urozmaicenia zrobic w formie do mufinów,
ale mi jakos tak dziwnie to by sie jadlo, nie ma jak te urocze krazki
w wiklinowym koszyczku miedzy miseczkami konfitur...
Pozdrawiam smacznosciowo, Kianit


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-02-20 06:20:35

Temat: Re: scones (?) angielskie
Od: "Kianit" <r...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Kianit <r...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:a4td0e$bbi$...@n...tpi.pl...
> Hej, ja robię często, ale przepis na angielskie podrzucę później,

Zgodnie z obietnicą:
ANGIELSKIE SCONES:
300g mąki + 2 łyżeczki proszku do pieczenia + posiekane drobno 50g
masła + łyżka cukru + pół łyżeczki soli + 150 ml mleka , uf, wrzucać w
takiej kolejności, szybko wyrobić średnio twarde ciacho, rozwałkować
na grubość 1 cm i wykrawać kółka około 6 cm średnicy, jak mi się nie
chce to robię jak placuszki na pierogi: kroję wałek ciasta jak na
kopytka, i każde rozwałkowuję z grubsza. poukładać na blaszce z
pergaminem i wiuuu na środek pieca w 225*C. Szykować koszyczki,
serwetki, konfitury i pyszną angielską herbatę, bo po 12-15 minutach
wyciągamy, i takie prosto z pieca zanosimy do wygłodniałej rodzinki w
pielesze na dobry początek leniwej niedzieli, opcjonalnie urządzany
sielankę przy stole a'la reklama w tv ;-).
Smacznego angielskiego, Kianit


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-20 07:29:26

Temat: Re: scones (?)
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>
>Kochana Starannie Opakowana, jak nie plaskie to nie wiem o co idzie
>;-)
>W przepisie na angielskie jest wyraznie aby ciacho rozwalkowac na
>centymetr i wycinac kólka tak z 6cm srednicy... Mi to zawsze wyrasta
>tak fajnie jak paczki, z przedzialkiem po srodku jak paczki, srednio
>ze 4 cm wysokosciowo, dlatego sie swietnie przelamuje na dwie kromki,
>na to maselko, konfiturka z pomaranczy albo truskawek, kubek kakao
>(viv la KZS) i mioooodzi sniadanko :)))).
>czasem czytam o tym aby dla urozmaicenia zrobic w formie do mufinów,
>ale mi jakos tak dziwnie to by sie jadlo, nie ma jak te urocze krazki
>w wiklinowym koszyczku miedzy miseczkami konfitur...
>Pozdrawiam smacznosciowo, Kianit
>

aaaa, to co innego to znaczy to samo - zgadza sie - plaskie przed
and wysokie po, jak najbardziej, pewnie cos zle przeczytalam
(huligany znow mi bryle zabraly i zapodzialy ;)) )
Ten przedzialek wpasie tak chcialam ladnie opisac, Tobie wyszlo
lepiej!!
W foremkach tez moze byc.

K
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-20 18:08:48

Temat: Re: scones (?)
Od: "Monika Bacińska-Wojewódka" <m...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "sassanach" <s...@p...fm> napisał w wiadomości
news:a4tcpg$8pq$1@news.tpi.pl...
> Wiec przepis jest mniej wiecej taki (wziety o ile pamietam z
jakiegos Elle)
> Krysiu, czy to dobry przepis? A moze masz inny, swoj?

Jezeli jest to ten przepis z ELLE, wg ktorego 2 razy robilam
(Scones-przysmak do herbaty z cyklu Pierwsze kroki w kuchni), to mi
one niezbyt smakuja - jakies takie twarde wychodza. Ale robi sie
rzeczywiscie superlatwo.

:-) Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-20 19:19:44

Temat: Re: scones (?)
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>> Wiec przepis jest mniej wiecej taki (wziety o ile pamietam z
>jakiegos Elle)
>> Krysiu, czy to dobry przepis? A moze masz inny, swoj?
>
>Jezeli jest to ten przepis z ELLE, wg ktorego 2 razy robilam
>(Scones-przysmak do herbaty z cyklu Pierwsze kroki w kuchni), to mi
>one niezbyt smakuja - jakies takie twarde wychodza. Ale robi sie
>rzeczywiscie superlatwo.
>
>:-) Monika
>
za dlugo pieczesz albo za dlugo gnieciesz. chyba...pwoiny byc
kruchawo mieciutkie

Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Donaty wg Wkn
Mikrofala - po co?
jakie menu na roczek
Znowu pierogi
dynia

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »