Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ser

Grupy

Szukaj w grupach

 

ser

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 5


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-01-24 14:27:40

Temat: ser
Od: "Paweł" <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

czy ktos kiedys probowal zrobic domowym sposobem ser dojrzewajacy ( na
sposob tych francuskich)? ja probowalem ,zsiadle mleko trzymalem w pojemniku
z dziurkami (zeby serwatka sciekala) przez 2 tyg w chlodnej ale suchej
piwnicy, smak i zapach byl ok ale bardzo zredukowala sie objetosc, wiec nie
zostalo wiele,moze ktos zna inny sposob?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-01-24 15:21:27

Temat: Re: ser
Od: "Marek W." <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU.UplU> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Paweł" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:dr5dh1$15i$1@news.onet.pl...
> czy ktos kiedys probowal zrobic domowym sposobem ser dojrzewajacy ( na
> sposob tych francuskich)? ja probowalem ,zsiadle mleko trzymalem w
pojemniku
> z dziurkami (zeby serwatka sciekala) przez 2 tyg w chlodnej ale suchej
> piwnicy, smak i zapach byl ok ale bardzo zredukowala sie objetosc, wiec
nie
> zostalo wiele,moze ktos zna inny sposob?
>
>
Poczytaj ta stronkę:

http://biology.clc.uc.edu/Fankhauser/Cheese/Cheese.h
tml

sporo pomoze wyjaśnic...a reszta w googlu

Marek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-01-24 20:10:49

Temat: Re: ser
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le mardi 24 janvier 2006 ? 15:27:40, dans <dr5dh1$15i$1@news.onet.pl> vous écriviez :

> czy ktos kiedys probowal zrobic domowym sposobem ser dojrzewajacy ( na
> sposob tych francuskich)? ja probowalem ,zsiadle mleko trzymalem w pojemniku
> z dziurkami (zeby serwatka sciekala) przez 2 tyg w chlodnej ale suchej
> piwnicy, smak i zapach byl ok

To i tak niezle :)
Mi tak ser obrosl plesnia (daka duza szara broda), ze mimo ze
wytlumaczono mi ze to normalne to nie osmielilam sie skosztowac.

Najwyrazniej masz dobra piwnice do serow !

> ale bardzo zredukowala sie objetosc, wiec nie
> zostalo wiele,moze ktos zna inny sposob?

Nie ma bata, sera zawsze wyjdzie malo, a im starszy tym wiecej mleka
potrzeba na kilogram. Np na kilo parmezanu potrzeba 16 l mleka.

Tylko twarog jest ekonomiczny...


--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-01-26 07:26:04

Temat: Re: ser
Od: "blufox" <b...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Paweł" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:dr5dh1$15i$1@news.onet.pl...
> czy ktos kiedys probowal zrobic domowym sposobem ser dojrzewajacy ( na
> sposob tych francuskich)? ja probowalem ,zsiadle mleko trzymalem w
> pojemniku z dziurkami (zeby serwatka sciekala) przez 2 tyg w chlodnej ale
> suchej piwnicy, smak i zapach byl ok ale bardzo zredukowala sie objetosc,
> wiec nie zostalo wiele,moze ktos zna inny sposob?

też sie zagłębiam w arkana wiedzy jak w domu wyprodukować żółty ser, tutaj
mozesz poczytać opinie na ten temat.
http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=88
http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=3535&start=30
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=216343
47&v=2&s=0
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=267284
23&v=2&s=0
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=192775
69&v=2&s=0



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-01-26 10:43:32

Temat: Re: ser
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ewa (siostra Ani) N. napisał(a):
> Le mardi 24 janvier 2006 ? 15:27:40, dans <dr5dh1$15i$1@news.onet.pl> vous écriviez
:
>
>> czy ktos kiedys probowal zrobic domowym sposobem ser dojrzewajacy ( na
>> sposob tych francuskich)? ja probowalem ,zsiadle mleko trzymalem w pojemniku
>> z dziurkami (zeby serwatka sciekala) przez 2 tyg w chlodnej ale suchej
>> piwnicy, smak i zapach byl ok

To tak jak z winem, co kraj to obyczaj a i metod od groma.
Masz podpuszczkę? Bo to podstawa do produkcji serów dojrzewających.

> To i tak niezle :)
> Mi tak ser obrosl plesnia (daka duza szara broda), ze mimo ze
> wytlumaczono mi ze to normalne to nie osmielilam sie skosztowac.
[...]

Najnormalniej w świecie taką pleśń się obmywa czystą ściereczką i to jak
tylko się pojawi, ser był jak najbardziej dobry, istotne jest to co
zachodzi wewnątrz gomółki.
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Gdzie w Wawie..
jak przyrządzić dobrą czerwoną kapustę?
Szybkowar - brac czy nie?
Krokiety z mięsem
Zamarznięte słoiki z przetworami

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »