| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-01-24 14:27:40
Temat: serczy ktos kiedys probowal zrobic domowym sposobem ser dojrzewajacy ( na
sposob tych francuskich)? ja probowalem ,zsiadle mleko trzymalem w pojemniku
z dziurkami (zeby serwatka sciekala) przez 2 tyg w chlodnej ale suchej
piwnicy, smak i zapach byl ok ale bardzo zredukowala sie objetosc, wiec nie
zostalo wiele,moze ktos zna inny sposob?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-01-24 15:21:27
Temat: Re: ser
Użytkownik "Paweł" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:dr5dh1$15i$1@news.onet.pl...
> czy ktos kiedys probowal zrobic domowym sposobem ser dojrzewajacy ( na
> sposob tych francuskich)? ja probowalem ,zsiadle mleko trzymalem w
pojemniku
> z dziurkami (zeby serwatka sciekala) przez 2 tyg w chlodnej ale suchej
> piwnicy, smak i zapach byl ok ale bardzo zredukowala sie objetosc, wiec
nie
> zostalo wiele,moze ktos zna inny sposob?
>
>
Poczytaj ta stronkę:
http://biology.clc.uc.edu/Fankhauser/Cheese/Cheese.h
tml
sporo pomoze wyjaśnic...a reszta w googlu
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-01-24 20:10:49
Temat: Re: ser
Le mardi 24 janvier 2006 ? 15:27:40, dans <dr5dh1$15i$1@news.onet.pl> vous écriviez :
> czy ktos kiedys probowal zrobic domowym sposobem ser dojrzewajacy ( na
> sposob tych francuskich)? ja probowalem ,zsiadle mleko trzymalem w pojemniku
> z dziurkami (zeby serwatka sciekala) przez 2 tyg w chlodnej ale suchej
> piwnicy, smak i zapach byl ok
To i tak niezle :)
Mi tak ser obrosl plesnia (daka duza szara broda), ze mimo ze
wytlumaczono mi ze to normalne to nie osmielilam sie skosztowac.
Najwyrazniej masz dobra piwnice do serow !
> ale bardzo zredukowala sie objetosc, wiec nie
> zostalo wiele,moze ktos zna inny sposob?
Nie ma bata, sera zawsze wyjdzie malo, a im starszy tym wiecej mleka
potrzeba na kilogram. Np na kilo parmezanu potrzeba 16 l mleka.
Tylko twarog jest ekonomiczny...
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-01-26 07:26:04
Temat: Re: ser
Użytkownik "Paweł" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:dr5dh1$15i$1@news.onet.pl...
> czy ktos kiedys probowal zrobic domowym sposobem ser dojrzewajacy ( na
> sposob tych francuskich)? ja probowalem ,zsiadle mleko trzymalem w
> pojemniku z dziurkami (zeby serwatka sciekala) przez 2 tyg w chlodnej ale
> suchej piwnicy, smak i zapach byl ok ale bardzo zredukowala sie objetosc,
> wiec nie zostalo wiele,moze ktos zna inny sposob?
też sie zagłębiam w arkana wiedzy jak w domu wyprodukować żółty ser, tutaj
mozesz poczytać opinie na ten temat.
http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=88
http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=3535&start=30
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=216343
47&v=2&s=0
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=267284
23&v=2&s=0
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=192775
69&v=2&s=0
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-01-26 10:43:32
Temat: Re: serEwa (siostra Ani) N. napisał(a):
> Le mardi 24 janvier 2006 ? 15:27:40, dans <dr5dh1$15i$1@news.onet.pl> vous écriviez
:
>
>> czy ktos kiedys probowal zrobic domowym sposobem ser dojrzewajacy ( na
>> sposob tych francuskich)? ja probowalem ,zsiadle mleko trzymalem w pojemniku
>> z dziurkami (zeby serwatka sciekala) przez 2 tyg w chlodnej ale suchej
>> piwnicy, smak i zapach byl ok
To tak jak z winem, co kraj to obyczaj a i metod od groma.
Masz podpuszczkę? Bo to podstawa do produkcji serów dojrzewających.
> To i tak niezle :)
> Mi tak ser obrosl plesnia (daka duza szara broda), ze mimo ze
> wytlumaczono mi ze to normalne to nie osmielilam sie skosztowac.
[...]
Najnormalniej w świecie taką pleśń się obmywa czystą ściereczką i to jak
tylko się pojawi, ser był jak najbardziej dobry, istotne jest to co
zachodzi wewnątrz gomółki.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |