« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-04-04 20:37:27
Temat: przepisy na sernikProsze o podesłanie zbioru przepisów na sernik w różnych kombinacjach. Sama
robiłam coś takiego w Wordzie miałam zebrane ze 40 przepisów ale wcięło z
komputera. Po prostu nie znajdę, czarna dziura. Jak ktoś dysponuje podobnym
jeżeli nie sprawi kłopotu prosze o podesłanie. Nie mam już siły sklejać tego
od początku. W zamian oferuje kilka "przepisów" na cudowne diety, sałatki z
pora, przepis na specyfik kojący bóle kości(do okładów),przepis na kurczak
po koreańsku,cztery naklejki z pokemonem i dwie kolorowe kulki :-))).
LOKI
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-04-04 21:02:52
Temat: sernik z brzoskwiniamiSernik z brzoskwiniami.
Ciasto na spód i wierzch:
Składniki:
6 żółtek
3 szklanki mąki
pół szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kostka masła roślinnego (250g)
Procedura wyrobienia:
Po prostu zagnieść.
Połowę włożyć do zamrażalnika (choć na pół godzinki)
Drugą połowę wyłożyć na posmarowana masłem blachę.
Przygotowanie masy serowej:
Składniki:
1 kg sera
budyń smietankowy lub waniliowy
1 szklanka cukru
pół kostki masła (125g)
1 całe jajko
Wymieszać składniki. Mixerem.
Wyłożyć na ciasto.
Trzecia warstwa to pokrojone brzoskwinie (mogą być z puszki).
Czwarta warstwa:
Składniki:
białko z 5 jajek
budyń śmietankowy lub waniliowy
1 szklanka cukru pudru
Zmixować.
Wyłożyć na blachę z poprzednimi warstwami.
Ostatnia warstwa:
Wyjąć z zamrażalnika ciasto i zetrzeć na tarce do warzyw (na pianę).
Wstawić do piekarnika na pełną godzinę.
Temp. piekarnika nie niższa niż 185ºC.
Smacznego!
Fiona
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-05 10:20:08
Temat: Re: przepisy na sernikSERNIK BAAAAAARDZO PUSZYSTY
Skladniki:
MASA SEROWA:
1 kg sera (mielony lub zmielic)
1 litr mleka ( 0%;2% albo 3,2% - wg. uznania / diety)
2 budynie waniliowe
4 jaja
1 1/2 szklanki cukru pudru
ewent. skorka pomaranczowe lub rodzynki ( nie za duzo, bo mimo posypania
maka opadna na dno)
CIASTO:
1 margaryna
1 cukier waniliowy
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
maki ile zabierze - ma byc dosc twarde
Ciasto lekko wyrobic i wylepic nim blaszke. Mase serowa (czyli wszystkie
skladniki BEZ BIALEK) zmiksowac. Dodac ubita piane. Nie przejmujac sie, ze
calosc jest konsystencji slodkiej smietany wylac na surowe ciasto. Piec
1-1,5 godziny w temp. 180`C.
Ciasto jest najlepsze gdy jest wylane na wysokosc 6-7cm. Polukrowac albo
polac polewa czekoladowa.
ita
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-05 11:58:47
Temat: Re: przepisy na sernikSernik
CIASTO
2 - szklanki mąki
2 - łyżeczki proszku do pieczenia
? - kostki masła
2 - żółtka
mały cukier waniliowy
3 - łyżki cukru
Do przesianej mąki dodać proszek do pieczenia i pokrojone w kostki masło.
W garnku utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym - wlać później do mąki i
zagnieść ciasto (jeśli jest twarde lub się nie klei dodać trochę śmietany
(kwaśnej) ). Ciasto rozłożyć na wysmarowaną brytfankę.
SER
1kg sera
6 jajek
1 ? szklanki cukru
? szklanki oleju (mniej więcej takiego żeby nie śmierdział za bardzo) nie
wiem, jaki to ale .
1 ? szklanki mleka
2 budynie śmietankowe (może być jeden śmietankowy i waniliowy)
2 cukry waniliowe małe (lub jedna porcja podwójna)
Do przemielonego sera dodajemy po kolei jajka i ucieramy (5 całych jajek i
jedno żółtko a biało zostawiamy osobno). Ciągle ucierając dodajemy cukier
(można dać więcej lub mniej w zależności od gustu) wlewamy olej, powoli
mleko, cukier waniliowy, i budynie - cięgle ubijamy minerem.
Możemy dodać :
Olejki- trochę śmietankowego, waniliowego, cytrynowego i pomarańczowego
Bakalie - rodzynki, suszone morele wszystko znowuż od gustu.
Masę serową wlewamy (jest to dość płynne) na ciasto i pieczemy ok. 1h w
temperaturze 180C.
Znowu w zależności od gustu możemy zrobić różną górę:
1- Z białek, jakie zostały ubijamy pianę z 3 łyżkami cukru i 3-4 łyżek
kokosu. Pianę wylewamy na ciasto ok. 15 minut przed końcem pieczenia i
pieczemy dalej aż się zarumieni.
2- Polewamy polewą np. czekoladową i można posypać kokosem.
3- Kroimy banany w plastry, układamy na serniku i zalewamy galaretka
agrestową.
4- I co tylko dasz rade jeszcze wykombinować.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-05 13:11:35
Temat: Re: przepisy na serniknie wiem czemu przy wklejaniu wbilo pytajniki tam gdzie ma byc pół.sorki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-05 13:11:55
Temat: Re: przepisy na serniknie wiem czemu przy wklejaniu wbilo pytajniki tam gdzie ma byc pół.sorki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-12 19:01:23
Temat: Re: przepisy na sernik> SERNIK BAAAAAARDZO PUSZYSTY
> Skladniki:
> MASA SEROWA:
> 1 kg sera (mielony lub zmielic)
> 1 litr mleka ( 0%;2% albo 3,2% - wg. uznania / diety)
> 2 budynie waniliowe
> 4 jaja
> 1 1/2 szklanki cukru pudru
> ewent. skorka pomaranczowe lub rodzynki ( nie za duzo, bo mimo posypania
> maka opadna na dno)
> [...]
Proszę, nie spadnijcie z krzesła ani sie nie zakrztuscie, ale...
(tu zbieram się na odwagę):
ten budyń to najpierw trzeba ugotować, czy sypiemy proszek?
Alina
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-12 20:30:10
Temat: Re: przepisy na sernik
Użytkownik <p...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:7b02.00001515.3e986282@newsgate.onet.pl...
>> Proszę, nie spadnijcie z krzesła ani sie nie zakrztuscie, ale...
> (tu zbieram się na odwagę):
> ten budyń to najpierw trzeba ugotować, czy sypiemy proszek?
Zapewne wsypac prosto z opakowania proszek :)
Przynajmniej tak my robimy :))
I nie napisane coby go gotowac, mogloby sie rozwalic raczej :)
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-13 18:47:00
Temat: Re: przepisy na sernikMarta napisala:
> Użytkownik <p...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:7b02.00001515.3e986282@newsgate.onet.pl...
> >> Proszę, nie spadnijcie z krzesła ani sie nie zakrztuscie, ale...
> > (tu zbieram się na odwagę):
> > ten budyń to najpierw trzeba ugotować, czy sypiemy proszek?
>
>
> Zapewne wsypac prosto z opakowania proszek :)
> Przynajmniej tak my robimy :))
> I nie napisane coby go gotowac, mogloby sie rozwalic raczej :)
>
Serdeczne dzięki:-))
Nie taje, ze ta wersja bardziej mi odpowiada :)
Jestem tu od niedawna i duzo skorzystalam. Głowkuję, czym się
Wam zrewanzowac. Jednak na razie mam raczej wiecej pytan niz propozycji.
Tymczasem pozdrawiam wszystkich smakoszów i idę robić kolacje (całkiem
zwyczajną, bo mam na jutro strasznie dużo pracy).
Alina
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |