| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-04-04 18:59:11
Temat: tort bezowo-chałwowy- czy ktoś zna???Witam!
Mam pytanie czy ktoś z was zna przepis na tort z bezami i chałwą??? Jadłam
toto u znajomych i było pyszne kosmicznie .Niestety nie mogę się doczekać
się przepisu od koleżanki bo wyjechała. A potrzebny na zbliżającą sie
uroczystość. Jakieś sugestie??? Pozdrawiam.
LOKI
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-04-14 10:01:23
Temat: Re: tort bezowo-chałwowy- czy ktoś zna???Użytkownik "LOKI" <s...@w...pl> napisała:
> Mam pytanie czy ktoś z was zna przepis na tort z bezami i chałwą??? Jadłam
> toto u znajomych i było pyszne kosmicznie .
Dobrze wiedziec :)
Znalazlam przypadkiem taki przepis na:
http://www.kafeteria.pl/bonappetit/przepisy/obiekt_i
nt.php?id_p=898
Bezowiec
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki tortowej,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 łyżka kakao,
- 4 jaja,
- 1/2 lyżeczki proszku do pieczenia.
Skladniki na jeden biszkopt. Trzeba upiec 2 biszkopty: jeden bialy, drugi brązowy.
Ubić bialko na sztywno, dodać cukier, żółtka i dalej ubijać i na końcu dodać mąkę
i proszek do pieczenia.
MASA:
- 1 masło Extra,
- 1 margaryna Palma,
- 30 dag chałwy,
- 1 budyń śmietankowy bez cukru,
- 10 dag gorzkiej czekolady,
- 20 dag małych bezów,
- 4 lyżki spirytusu.
Jak przyrządzić?
Tłuszcz utrzeć na pulchną masę, dodać ugotowany i ostudzony budyń
(w 1 1/2 szklanki mleka) oraz spirytus, masę podzielić na 2 cześci;
do 1 części dodać chalwe rozdrobnioną i zmiksowaną, do 2 cześci dodać
roztopiona i ostudzoną czekolade. Biszkopt posmarować masą chałwową,
ułożyć na niej bezy, na bezy rosmarowć masę czekoladową i przykryć
2 biszkoptem. Wierzch posmarowc, posypac kakaem lub polac polewą.
Potem schłodzić około 12 godzin, na koncu zjeść i zycze smacznego!!!!!!!!!!!!!
> Niestety nie mogę się doczekać się przepisu od koleżanki bo wyjechała.
Czy o taki przepis Ci chodzilo?
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-14 14:05:57
Temat: Re: tort bezowo-chałwowy- czy ktoś zna???Dzieki,
też byłam zainteresowana tym przepisem, szperałam i nie mogłam znależć.
Spadłaś mi z nieba. W piatek mam urodziny i zaskoczę wszystkiuch.
Pozdrawiam
Monika
Użytkownik "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> napisał w wiadomości
news:b7e124$ofs$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "LOKI" <s...@w...pl> napisała:
> > Mam pytanie czy ktoś z was zna przepis na tort z bezami i chałwą???
Jadłam
> > toto u znajomych i było pyszne kosmicznie .
>
> Dobrze wiedziec :)
> Znalazlam przypadkiem taki przepis na:
> http://www.kafeteria.pl/bonappetit/przepisy/obiekt_i
nt.php?id_p=898
>
> Bezowiec
>
> Składniki:
> - 1/2 szklanki mąki tortowej,
> - 1/2 szklanki cukru,
> - 1 łyżka kakao,
> - 4 jaja,
> - 1/2 lyżeczki proszku do pieczenia.
> Skladniki na jeden biszkopt. Trzeba upiec 2 biszkopty: jeden bialy, drugi
brązowy.
> Ubić bialko na sztywno, dodać cukier, żółtka i dalej ubijać i na końcu
dodać mąkę
> i proszek do pieczenia.
>
> MASA:
> - 1 masło Extra,
> - 1 margaryna Palma,
> - 30 dag chałwy,
> - 1 budyń śmietankowy bez cukru,
> - 10 dag gorzkiej czekolady,
> - 20 dag małych bezów,
> - 4 lyżki spirytusu.
>
> Jak przyrządzić?
> Tłuszcz utrzeć na pulchną masę, dodać ugotowany i ostudzony budyń
> (w 1 1/2 szklanki mleka) oraz spirytus, masę podzielić na 2 cześci;
> do 1 części dodać chalwe rozdrobnioną i zmiksowaną, do 2 cześci dodać
> roztopiona i ostudzoną czekolade. Biszkopt posmarować masą chałwową,
> ułożyć na niej bezy, na bezy rosmarowć masę czekoladową i przykryć
> 2 biszkoptem. Wierzch posmarowc, posypac kakaem lub polac polewą.
> Potem schłodzić około 12 godzin, na koncu zjeść i zycze
smacznego!!!!!!!!!!!!!
>
> > Niestety nie mogę się doczekać się przepisu od koleżanki bo wyjechała.
>
> Czy o taki przepis Ci chodzilo?
>
> Pozdrawiam
> Lilla
>
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.471 / Virus Database: 269 - Release Date: 2003-04-10
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |