Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed.silweb.pl!newsfeed.
tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: tort bezowo-chałwowy- czy ktoś zna???
Date: Mon, 14 Apr 2003 12:01:23 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 45
Message-ID: <b7e124$ofs$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <b6kksn$asn$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: fto1.flt.krasnik.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1050314628 25084 195.117.192.121 (14 Apr 2003 10:03:48
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 14 Apr 2003 10:03:48 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:152815
Ukryj nagłówki
Użytkownik "LOKI" <s...@w...pl> napisała:
> Mam pytanie czy ktoś z was zna przepis na tort z bezami i chałwą??? Jadłam
> toto u znajomych i było pyszne kosmicznie .
Dobrze wiedziec :)
Znalazlam przypadkiem taki przepis na:
http://www.kafeteria.pl/bonappetit/przepisy/obiekt_i
nt.php?id_p=898
Bezowiec
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki tortowej,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 łyżka kakao,
- 4 jaja,
- 1/2 lyżeczki proszku do pieczenia.
Skladniki na jeden biszkopt. Trzeba upiec 2 biszkopty: jeden bialy, drugi brązowy.
Ubić bialko na sztywno, dodać cukier, żółtka i dalej ubijać i na końcu dodać mąkę
i proszek do pieczenia.
MASA:
- 1 masło Extra,
- 1 margaryna Palma,
- 30 dag chałwy,
- 1 budyń śmietankowy bez cukru,
- 10 dag gorzkiej czekolady,
- 20 dag małych bezów,
- 4 lyżki spirytusu.
Jak przyrządzić?
Tłuszcz utrzeć na pulchną masę, dodać ugotowany i ostudzony budyń
(w 1 1/2 szklanki mleka) oraz spirytus, masę podzielić na 2 cześci;
do 1 części dodać chalwe rozdrobnioną i zmiksowaną, do 2 cześci dodać
roztopiona i ostudzoną czekolade. Biszkopt posmarować masą chałwową,
ułożyć na niej bezy, na bezy rosmarowć masę czekoladową i przykryć
2 biszkoptem. Wierzch posmarowc, posypac kakaem lub polac polewą.
Potem schłodzić około 12 godzin, na koncu zjeść i zycze smacznego!!!!!!!!!!!!!
> Niestety nie mogę się doczekać się przepisu od koleżanki bo wyjechała.
Czy o taki przepis Ci chodzilo?
Pozdrawiam
Lilla
|