Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Acha" <a...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: przepisy na sernik
Date: Sat, 5 Apr 2003 13:58:47 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 88
Sender: w...@p...onet.pl@80.51.253.22
Message-ID: <b6mggc$q11$1@news.onet.pl>
References: <b6kq49$8ku$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 80.51.253.22
X-Trace: news.onet.pl 1049544012 26657 80.51.253.22 (5 Apr 2003 12:00:12 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 5 Apr 2003 12:00:12 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:151961
Ukryj nagłówki
Sernik
CIASTO
2 - szklanki mąki
2 - łyżeczki proszku do pieczenia
? - kostki masła
2 - żółtka
mały cukier waniliowy
3 - łyżki cukru
Do przesianej mąki dodać proszek do pieczenia i pokrojone w kostki masło.
W garnku utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym - wlać później do mąki i
zagnieść ciasto (jeśli jest twarde lub się nie klei dodać trochę śmietany
(kwaśnej) ). Ciasto rozłożyć na wysmarowaną brytfankę.
SER
1kg sera
6 jajek
1 ? szklanki cukru
? szklanki oleju (mniej więcej takiego żeby nie śmierdział za bardzo) nie
wiem, jaki to ale .
1 ? szklanki mleka
2 budynie śmietankowe (może być jeden śmietankowy i waniliowy)
2 cukry waniliowe małe (lub jedna porcja podwójna)
Do przemielonego sera dodajemy po kolei jajka i ucieramy (5 całych jajek i
jedno żółtko a biało zostawiamy osobno). Ciągle ucierając dodajemy cukier
(można dać więcej lub mniej w zależności od gustu) wlewamy olej, powoli
mleko, cukier waniliowy, i budynie - cięgle ubijamy minerem.
Możemy dodać :
Olejki- trochę śmietankowego, waniliowego, cytrynowego i pomarańczowego
Bakalie - rodzynki, suszone morele wszystko znowuż od gustu.
Masę serową wlewamy (jest to dość płynne) na ciasto i pieczemy ok. 1h w
temperaturze 180C.
Znowu w zależności od gustu możemy zrobić różną górę:
1- Z białek, jakie zostały ubijamy pianę z 3 łyżkami cukru i 3-4 łyżek
kokosu. Pianę wylewamy na ciasto ok. 15 minut przed końcem pieczenia i
pieczemy dalej aż się zarumieni.
2- Polewamy polewą np. czekoladową i można posypać kokosem.
3- Kroimy banany w plastry, układamy na serniku i zalewamy galaretka
agrestową.
4- I co tylko dasz rade jeszcze wykombinować.
|