| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-12-22 17:54:59
Temat: serniko-makowiecwidzialam takie cos ze sernik byl na dole a na gorze troche makowca ;-))
i teraz pytam- czy cos takiego da sie zrobic w domu?? jak??
bo mnie sie mysli ze robie sernik i przyozdabiam go jakos masa makowa....
ale tak naprawde ani sernika ani makowca nigdy nie robilam. do tego mam mase
makowa w puszce i musze ja zuzyc. do tego mam kilogram sera mielonego...
moze ktos mi podrzuci jakis przepis?? bede baaaaardzo dzwieczna ;-)
--
pozdr
morepig
http://lilypie.com/days/050216/1/21/1/+10
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-12-22 18:01:44
Temat: Re: serniko-makowiec> widzialam takie cos ze sernik byl na dole a na gorze troche makowca ;-))
> i teraz pytam- czy cos takiego da sie zrobic w domu?? jak??
> bo mnie sie mysli ze robie sernik i przyozdabiam go jakos masa makowa....
> ale tak naprawde ani sernika ani makowca nigdy nie robilam. do tego mam
> mase makowa w puszce i musze ja zuzyc. do tego mam kilogram sera
> mielonego... moze ktos mi podrzuci jakis przepis?? bede baaaaardzo
> dzwieczna ;-)
Proszę bardzo :-)
Sprawdzony wielokrotnie:
Ciasto (pół porcji):
45 dkg mąki pszennej
30 dkg masła
15 dkg cukru pudru
4 żółtka
sól
1 łyżeczka kakao
Masa serowa:
60 dkg twarogu półtłustego
6 jaj
30 dkg cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
bakalie
15 dkg masła
1 łyżeczka budyniu śmietankowego lub maki ziemniaczanej
Masa makowa:
25 dkg maku
6 jaj
30 dkg cukru
1 cukier waniliowy
1 łyzeczka proszku do pieczenia
4 łyzki mąki pszennej
10 dkg tłuszczu
bakalie
olejek
Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki.
Masa serowa :
ser zmielić przez maszynkę, utrzeć żółtka z cukrem i dodać cukier waniliowy,
tłuszcz.
Wymieszać z serem, dodać bakalie, pianę z białek, proszek do pieczenia i
mąkę ziemniaczaną lub budyń.
Masa makowa :
mak sparzyć, zmielić przez maszynkę dwa razy.
Utrzeć tłuszcz z żółtkami i cukrem, dodać cukier waniliowy.
Wymieszać wszystko z makiem, dodać proszek do pieczenia, bakalie i pianę
ubitą z białek.
Ja wykładam masy od razu na surowe ciasto i piekę wszystko razem. Jesli
wolisz, to dla pewności mozesz podpiec chwilkę ciasto, a potem nałożyć
resztę.
Pozdrawiam serdecznie.
Barbara.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-22 22:21:57
Temat: Re: serniko-makowiecUżytkownik "Barbara (Basiek)" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał w
wiadomości news:cqccq4$lkb$1@opal.icpnet.pl...
>> widzialam takie cos ze sernik byl na dole a na gorze troche makowca ;-))
>> i teraz pytam- czy cos takiego da sie zrobic w domu?? jak??
>> bo mnie sie mysli ze robie sernik i przyozdabiam go jakos masa makowa....
>> ale tak naprawde ani sernika ani makowca nigdy nie robilam. do tego mam
>> mase makowa w puszce i musze ja zuzyc. do tego mam kilogram sera
>> mielonego... moze ktos mi podrzuci jakis przepis?? bede baaaaardzo
>> dzwieczna ;-)
>
> Proszę bardzo :-)
>
> Sprawdzony wielokrotnie:
dzieki wielkie- jestes bossska ;-)
--
pozdr
morepig
http://lilypie.com/days/050216/1/21/1/+10
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-23 07:27:54
Temat: Re: serniko-makowiec> dzieki wielkie- jestes bossska ;-)
No może nie aż tak bardzo :-)
Powiesz, jak już upieczesz ...
Pozdrawiam serdecznie.
Barbara, przy której śnieżki Magdaleny znikają wyjątkowo szybko.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-23 17:52:15
Temat: Re: serniko-makowiec
> Ja wykładam masy od razu na surowe ciasto i piekę wszystko razem. Jesli
> wolisz, to dla pewności mozesz podpiec chwilkę ciasto, a potem nałożyć
> resztę.
U mnie we wiosce piecze się z warstwą makowca i sernika, a po upieczeniu i
wystudzeniu na warswę sernikową kładzie się utarte i rozgotowane jałka z cukrem
+ wymieszana torebka galaretki cytrynowej, przykrywa plackiem wcześniej
upieczonego kruchego ciasta i polewa polewą czekoladową. Odlot.
A co by było, jak by tak pod polewę jeszcze masę orzechową ;) ?
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-28 13:28:24
Temat: Re: serniko-makowiec> Sprawdzony wielokrotnie:
>
> Ciasto (pół porcji):
45 dkg mąki pszennej
30 dkg masła
15 dkg cukru pudru
4 żółtka
sól
1 łyżeczka kakao..................
Przepraszam, ale nie bardzo wiem, czy pół porcji to znaczy, ze do
serniko-makowca trzeba zrobić z podwójnych proporcji?
Dziękuję za wyjaśnienie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-28 14:02:10
Temat: Re: serniko-makowiec> Przepraszam, ale nie bardzo wiem, czy pół porcji to znaczy, ze do
> serniko-makowca trzeba zrobić z podwójnych proporcji?
> Dziękuję za wyjaśnienie.
Do serniko-makowca proponowałabym z połowy porcji. Ciasto jest z przepisu na
szarlotkę, gdzie miało być i na spodzie i na wierzchu, więc wychodzi go moim
zdaniem trochę za dużo na sam spód. Często robię z całej porcji, zużywam
tyle, ile potrzebuję w danej chwili, a resztę zamrażam.
Pozdrawiam.
Barbara.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |