Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia serniko-makowiec

Grupy

Szukaj w grupach

 

serniko-makowiec

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-12-22 17:54:59

Temat: serniko-makowiec
Od: "morepig" <m...@s...com> szukaj wiadomości tego autora

widzialam takie cos ze sernik byl na dole a na gorze troche makowca ;-))
i teraz pytam- czy cos takiego da sie zrobic w domu?? jak??
bo mnie sie mysli ze robie sernik i przyozdabiam go jakos masa makowa....
ale tak naprawde ani sernika ani makowca nigdy nie robilam. do tego mam mase
makowa w puszce i musze ja zuzyc. do tego mam kilogram sera mielonego...
moze ktos mi podrzuci jakis przepis?? bede baaaaardzo dzwieczna ;-)


--
pozdr
morepig
http://lilypie.com/days/050216/1/21/1/+10


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-12-22 18:01:44

Temat: Re: serniko-makowiec
Od: "Barbara \(Basiek\)" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

> widzialam takie cos ze sernik byl na dole a na gorze troche makowca ;-))
> i teraz pytam- czy cos takiego da sie zrobic w domu?? jak??
> bo mnie sie mysli ze robie sernik i przyozdabiam go jakos masa makowa....
> ale tak naprawde ani sernika ani makowca nigdy nie robilam. do tego mam
> mase makowa w puszce i musze ja zuzyc. do tego mam kilogram sera
> mielonego... moze ktos mi podrzuci jakis przepis?? bede baaaaardzo
> dzwieczna ;-)

Proszę bardzo :-)

Sprawdzony wielokrotnie:

Ciasto (pół porcji):
45 dkg mąki pszennej
30 dkg masła
15 dkg cukru pudru
4 żółtka
sól
1 łyżeczka kakao

Masa serowa:
60 dkg twarogu półtłustego
6 jaj
30 dkg cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
bakalie
15 dkg masła
1 łyżeczka budyniu śmietankowego lub maki ziemniaczanej

Masa makowa:
25 dkg maku
6 jaj
30 dkg cukru
1 cukier waniliowy
1 łyzeczka proszku do pieczenia
4 łyzki mąki pszennej
10 dkg tłuszczu
bakalie
olejek

Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki.

Masa serowa :
ser zmielić przez maszynkę, utrzeć żółtka z cukrem i dodać cukier waniliowy,
tłuszcz.
Wymieszać z serem, dodać bakalie, pianę z białek, proszek do pieczenia i
mąkę ziemniaczaną lub budyń.

Masa makowa :
mak sparzyć, zmielić przez maszynkę dwa razy.
Utrzeć tłuszcz z żółtkami i cukrem, dodać cukier waniliowy.
Wymieszać wszystko z makiem, dodać proszek do pieczenia, bakalie i pianę
ubitą z białek.

Ja wykładam masy od razu na surowe ciasto i piekę wszystko razem. Jesli
wolisz, to dla pewności mozesz podpiec chwilkę ciasto, a potem nałożyć
resztę.

Pozdrawiam serdecznie.
Barbara.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-22 22:21:57

Temat: Re: serniko-makowiec
Od: "morepig" <m...@s...com> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Barbara (Basiek)" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał w
wiadomości news:cqccq4$lkb$1@opal.icpnet.pl...
>> widzialam takie cos ze sernik byl na dole a na gorze troche makowca ;-))
>> i teraz pytam- czy cos takiego da sie zrobic w domu?? jak??
>> bo mnie sie mysli ze robie sernik i przyozdabiam go jakos masa makowa....
>> ale tak naprawde ani sernika ani makowca nigdy nie robilam. do tego mam
>> mase makowa w puszce i musze ja zuzyc. do tego mam kilogram sera
>> mielonego... moze ktos mi podrzuci jakis przepis?? bede baaaaardzo
>> dzwieczna ;-)
>
> Proszę bardzo :-)
>
> Sprawdzony wielokrotnie:

dzieki wielkie- jestes bossska ;-)


--
pozdr
morepig
http://lilypie.com/days/050216/1/21/1/+10


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-23 07:27:54

Temat: Re: serniko-makowiec
Od: "Barbara \(Basiek\)" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

> dzieki wielkie- jestes bossska ;-)

No może nie aż tak bardzo :-)
Powiesz, jak już upieczesz ...

Pozdrawiam serdecznie.
Barbara, przy której śnieżki Magdaleny znikają wyjątkowo szybko.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-23 17:52:15

Temat: Re: serniko-makowiec
Od: "Zora" <z...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Ja wykładam masy od razu na surowe ciasto i piekę wszystko razem. Jesli
> wolisz, to dla pewności mozesz podpiec chwilkę ciasto, a potem nałożyć
> resztę.

U mnie we wiosce piecze się z warstwą makowca i sernika, a po upieczeniu i
wystudzeniu na warswę sernikową kładzie się utarte i rozgotowane jałka z cukrem
+ wymieszana torebka galaretki cytrynowej, przykrywa plackiem wcześniej
upieczonego kruchego ciasta i polewa polewą czekoladową. Odlot.

A co by było, jak by tak pod polewę jeszcze masę orzechową ;) ?

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-28 13:28:24

Temat: Re: serniko-makowiec
Od: "Małgosia" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Sprawdzony wielokrotnie:
>
> Ciasto (pół porcji):
45 dkg mąki pszennej
30 dkg masła
15 dkg cukru pudru
4 żółtka
sól
1 łyżeczka kakao..................


Przepraszam, ale nie bardzo wiem, czy pół porcji to znaczy, ze do
serniko-makowca trzeba zrobić z podwójnych proporcji?

Dziękuję za wyjaśnienie.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-28 14:02:10

Temat: Re: serniko-makowiec
Od: "Barbara \(Basiek\)" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Przepraszam, ale nie bardzo wiem, czy pół porcji to znaczy, ze do
> serniko-makowca trzeba zrobić z podwójnych proporcji?
> Dziękuję za wyjaśnienie.

Do serniko-makowca proponowałabym z połowy porcji. Ciasto jest z przepisu na
szarlotkę, gdzie miało być i na spodzie i na wierzchu, więc wychodzi go moim
zdaniem trochę za dużo na sam spód. Często robię z całej porcji, zużywam
tyle, ile potrzebuję w danej chwili, a resztę zamrażam.

Pozdrawiam.
Barbara.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

nachos
PASCAL - potrzebny przepis z programu
buraki po raz 2
Keks z bialek poprosze
pierniczki anki- chwal

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »