Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.icp.pl!news.icp.pl!not-for-
mail
From: "Barbara \(Basiek\)" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: serniko-makowiec
Date: Wed, 22 Dec 2004 19:01:44 +0100
Organization: ICP News Server
Lines: 63
Message-ID: <cqccq4$lkb$1@opal.icpnet.pl>
References: <cqccd8$32$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: c123-212.icpnet.pl
X-Trace: opal.icpnet.pl 1103738500 22155 62.21.123.212 (22 Dec 2004 18:01:40 GMT)
X-Complaints-To: u...@o...icpnet.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 22 Dec 2004 18:01:40 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:226209
Ukryj nagłówki
> widzialam takie cos ze sernik byl na dole a na gorze troche makowca ;-))
> i teraz pytam- czy cos takiego da sie zrobic w domu?? jak??
> bo mnie sie mysli ze robie sernik i przyozdabiam go jakos masa makowa....
> ale tak naprawde ani sernika ani makowca nigdy nie robilam. do tego mam
> mase makowa w puszce i musze ja zuzyc. do tego mam kilogram sera
> mielonego... moze ktos mi podrzuci jakis przepis?? bede baaaaardzo
> dzwieczna ;-)
Proszę bardzo :-)
Sprawdzony wielokrotnie:
Ciasto (pół porcji):
45 dkg mąki pszennej
30 dkg masła
15 dkg cukru pudru
4 żółtka
sól
1 łyżeczka kakao
Masa serowa:
60 dkg twarogu półtłustego
6 jaj
30 dkg cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
bakalie
15 dkg masła
1 łyżeczka budyniu śmietankowego lub maki ziemniaczanej
Masa makowa:
25 dkg maku
6 jaj
30 dkg cukru
1 cukier waniliowy
1 łyzeczka proszku do pieczenia
4 łyzki mąki pszennej
10 dkg tłuszczu
bakalie
olejek
Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki.
Masa serowa :
ser zmielić przez maszynkę, utrzeć żółtka z cukrem i dodać cukier waniliowy,
tłuszcz.
Wymieszać z serem, dodać bakalie, pianę z białek, proszek do pieczenia i
mąkę ziemniaczaną lub budyń.
Masa makowa :
mak sparzyć, zmielić przez maszynkę dwa razy.
Utrzeć tłuszcz z żółtkami i cukrem, dodać cukier waniliowy.
Wymieszać wszystko z makiem, dodać proszek do pieczenia, bakalie i pianę
ubitą z białek.
Ja wykładam masy od razu na surowe ciasto i piekę wszystko razem. Jesli
wolisz, to dla pewności mozesz podpiec chwilkę ciasto, a potem nałożyć
resztę.
Pozdrawiam serdecznie.
Barbara.
|