Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia sery i oliwki

Grupy

Szukaj w grupach

 

sery i oliwki

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-09-20 23:35:28

Temat: sery i oliwki
Od: "pablo" <p...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Nie wytrzymalem i chwale sie. Przed chwila przyjechala moja znajoma z
wycieczki gorskiej w Rumuni. I przywiozla 9 rodzajow serow w tym jeden
orginalnie przyrzadzony w korze swierkowej (swiezej) i calego arbuza oliwek
greckich tez swiezutkich (arbuz posluzyl po wydrazeniu srodka jako beczulka
transportowa)
Zaraz zabieramy sie do degustacji, oczywiscie wino tez przyjechalo.
Murfatlar Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, 1996, trzy buteleczki
powinny nam wystarczyc.
Moze ktos ma jakies orginalne zastosowanie do czarnych oliwek i swiezutkich
serow gorskich?

pablo



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-09-21 06:18:57

Temat: Re: sery i oliwki
Od: Maciej Barton <l...@h...pl> szukaj wiadomości tego autora



pablo napisał(a):

> Nie wytrzymalem i chwale sie. Przed chwila przyjechala moja znajoma z
> wycieczki gorskiej w Rumuni. I przywiozla 9 rodzajow serow w tym jeden
> orginalnie przyrzadzony w korze swierkowej (swiezej) i calego arbuza oliwek
> greckich tez swiezutkich (arbuz posluzyl po wydrazeniu srodka jako beczulka
> transportowa)
> Zaraz zabieramy sie do degustacji, oczywiscie wino tez przyjechalo.
> Murfatlar Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, 1996, trzy buteleczki
> powinny nam wystarczyc.
> Moze ktos ma jakies orginalne zastosowanie do czarnych oliwek i swiezutkich
> serow gorskich?
>
> pablo

Taki to pozyje .... :-))))

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-09-21 06:19:01

Temat: Re: sery i oliwki
Od: Ulka <u...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


> Moze ktos ma jakies orginalne zastosowanie do czarnych oliwek i swiezutkich
> serow gorskich?

Jak ostry pisal o kiszonych oliwkach, to bardzo zalowalam, ze nie
przywiozlam sobie swiezych zeby poeksperymentowac. Moze sprobuj
zakisic oliwki z czosnkiem i lisciem laurowym i daj koniecznie znak na
grupe co z tego wyszlo.


--
Logitech Cordless Desktop iTouch? Za darmo ?!? http://konkurs.rubikon.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-09-21 10:13:17

Temat: Re: sery i oliwki
Od: "Jader" <j...@p...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik pablo <p...@p...fm> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@n...vogel.pl...
> Nie wytrzymalem i chwale sie. Przed chwila przyjechala moja znajoma z
...

Ozesz ty w morde...

> Moze ktos ma jakies orginalne zastosowanie do czarnych oliwek i
swiezutkich
> serow gorskich?

Pozrec zywcem.

Jader


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-09-21 13:08:12

Temat: Re: sery i oliwki
Od: "pablo" <p...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

To bylo tak:
czarne oliwki przetransportowane w wydrazonym arbuzie zachowaly swiezosc i
pelen smak, godny uwagi jest sposob ich przechowywania: arbuz a wlasciwie
skorupa z gustownie odcietym wieczkiem z zawiasami sznurkowymi sam w sobie
stanowi niecodzienny widok, gdyby nie to ze chyba sie nie da go
zakonserwowac na dluzej to bylby piekna ozdoba.
Przejde do opisu serow (jezeli ktos bedzie w Rumuni w okolicu Rucaru,
Braszowa polecam odwiedzenie dowolnego bazaru, naprawde warto!!!)
najlagodniejszy z nich smakowo przypominal slodki bunc ale mial troche inna
konsystencja, ale pyszotka dawno nie jadlem tak dobrego owczego serka.
Ciekawym doznaniem smakowym byl ser robiony w korze swierkowej, aromat tego
drzewa przeszedl do serka i wspaniale wkomponowal sie w cala kompozycje
smkowa. Rulonik z kory mial wieczko i denko tez z tej kory (dlaczego u nas
nie ma takich rzeczy???) Kilka serkow przypominalo troche nasze zakpianskie
oscypki (ale oczywiscie owcze) ale troche z inna konsystencja, jeden serek
wybitnie odroznial sie ostrym smakiem, i (musze sprobowac) i no wlasnie
czuc to ze byly robione tradycynymi metodami nie przemyslowka, szkoda ze za
kilkanascie godzi pozostanie juz tylko wspomnienie... a jeszcze jeden dosc
ciekawe skojarzenia wyglad sera twardego, posmak jak przy swiezym twarogu
(domowym) lekko slodkawy i czuc ze to w 100% serek owczy. po prostu
pyszotka. Na kolacje wyrobilismy sie w jednej butelce wina oczywiscie tez
przytransportowanej z rumuni, a dopelnieniem bylo orginale tamtejsze maselko
ktorego smak nie pozwoli mi tknac tego co jest w sklepach przez dlugie
tygodnie. Maselko chlebek i miodzie z gor to byla juz kwintesencja
wszystkiego.
Sniadanie to tylko kontynuacja a obiad tez zreszta to ciagle ten sam posilek
nie mozemy sie oderwac i zostawic tego choc na chwile.
To chyba na tyle. A co zrobi sie z reszty oliwek, jest ich duzo to jeszcze
sie okaze, dam znac.
pablo


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Sprzedam pulmiski platerowe.
Przepis na dobre wino
Przyprawki korzenne
kabaczek
Re: mleko sojowe

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »