| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-09-20 22:44:32
Temat: AjerkoniakChcialabym wiedziec jak zrobic Ajerkonial
Ewa:)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-09-21 06:55:02
Temat: Re: AjerkoniakUżytkownik "ewa" <e...@p...com> napisał w wiadomości
news:8qbeqq$ep1$1@bob.news.rcn.net...
> Chcialabym wiedziec jak zrobic Ajerkonial
> Ewa:)
Utrzeć żółtka z cukrem na jednolitą masę ( chyba na parze albo jakoś tak ) i
stopniowo dodawać spirytusu - ciągle mieszając.
Proporcji nie znam niestety, bo specem od ajerów był mój tata :)
Lilly was here
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-21 09:05:24
Temat: Re: Ajerkoniak"Lilly was here" <:)@com.pl> wrote in message
news:8qcbbf$38v$1@flis.man.torun.pl...
|
| Utrzeć żółtka z cukrem na jednolitą masę ( chyba na parze albo jakoś tak )
| i stopniowo dodawać spirytusu - ciągle mieszając.
Można zrobić w mikserze bez pary. Tak robi moja mama, ale szczegółów nie
znam. Jak ktoś dociekliwy, to mogę napisać wieczorem lub jutro.
--
Konrad J. Brywczyński Riding on a unicorn
b...@w...pdi.net Stranded in my mind
www.kjb.w.pl Electric raven met me there
UIN:27412398 To see what we could find
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-21 09:09:47
Temat: Re: Ajerkoniak
"ewa" <e...@p...com> wrote in message
news:8qbeqq$ep1$1@bob.news.rcn.net...
> Chcialabym wiedziec jak zrobic Ajerkonial
Witam
Likier jajeczny:
1/2 litra wody zagotować z 500g cukru i 1/2naciętego strąka wanilii(
może być cukier waniliowy), gotować aż cukier się rozpuści. Energicznie
wymieszać 12 żółtek i mieszając gotujący się syrop powoli wlewać do niego
żółtka cienkim strumieniem( podobnie jak olej - przy robieniu własnego
majonezu).Na koniec dodać stopniowo 1/4 l. spirytusu winnego(96%) i
wymieszać.Trwałość likieru przechowywanego w chłodnym miejscu wynosi 3
miesiące.
A to przepis na ajerkoniak mojej teściowej:
1/4 l spirytusu,
3 żółtka,
cukier waniliowy,
3/4 szklanki cukru,
1-1,5 szklanki schłodzonego mleka
żółtka + cukier waniliowy + cukier dokładnie zmiksować( do rozpuszczenia
cukru),dodać 1 lub 1,5 szklanki mleka schłodzonego-dalej miksować,następnie
dolewać stopniowo, powoli do żółtek spirit :))))
Pozdrawiam Jola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-21 17:46:48
Temat: Re: AjerkoniakMój ojciec dodaje do tego jeszcze trochę kakao albo czekoladę w proszku.
Pozdrawiam,
Katarzyna
Użytkownik Jola L-L <j...@i...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:8qcj6b$ibm$...@n...tpi.pl...
>
> "ewa" <e...@p...com> wrote in message
> news:8qbeqq$ep1$1@bob.news.rcn.net...
> > Chcialabym wiedziec jak zrobic Ajerkonial
>
> Witam
>
> Likier jajeczny:
>
> 1/2 litra wody zagotować z 500g cukru i 1/2naciętego strška wanilii(
> może być cukier waniliowy), gotować aż cukier się rozpuci. Energicznie
> wymieszać 12 żółtek i mieszajšc gotujšcy się syrop powoli wlewać do niego
> żółtka cienkim strumieniem( podobnie jak olej - przy robieniu własnego
> majonezu).Na koniec dodać stopniowo 1/4 l. spirytusu winnego(96%) i
> wymieszać.Trwałoć likieru przechowywanego w chłodnym miejscu wynosi 3
> miesišce.
>
> A to przepis na ajerkoniak mojej teciowej:
>
> 1/4 l spirytusu,
> 3 żółtka,
> cukier waniliowy,
> 3/4 szklanki cukru,
> 1-1,5 szklanki schłodzonego mleka
>
> żółtka + cukier waniliowy + cukier dokładnie zmiksować( do rozpuszczenia
> cukru),dodać 1 lub 1,5 szklanki mleka schłodzonego-dalej
miksować,następnie
> dolewać stopniowo, powoli do żółtek spirit :))))
>
> Pozdrawiam Jola
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |