Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ajerkoniak

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ajerkoniak

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-09-20 22:44:32

Temat: Ajerkoniak
Od: "ewa" <e...@p...com> szukaj wiadomości tego autora

Chcialabym wiedziec jak zrobic Ajerkonial
Ewa:)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-09-21 06:55:02

Temat: Re: Ajerkoniak
Od: "Lilly was here" <:)@com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "ewa" <e...@p...com> napisał w wiadomości
news:8qbeqq$ep1$1@bob.news.rcn.net...
> Chcialabym wiedziec jak zrobic Ajerkonial
> Ewa:)

Utrzeć żółtka z cukrem na jednolitą masę ( chyba na parze albo jakoś tak ) i
stopniowo dodawać spirytusu - ciągle mieszając.

Proporcji nie znam niestety, bo specem od ajerów był mój tata :)

Lilly was here





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-09-21 09:05:24

Temat: Re: Ajerkoniak
Od: Konrad Brywczyński <b...@w...pdi.net> szukaj wiadomości tego autora

"Lilly was here" <:)@com.pl> wrote in message
news:8qcbbf$38v$1@flis.man.torun.pl...
|
| Utrzeć żółtka z cukrem na jednolitą masę ( chyba na parze albo jakoś tak )
| i stopniowo dodawać spirytusu - ciągle mieszając.

Można zrobić w mikserze bez pary. Tak robi moja mama, ale szczegółów nie
znam. Jak ktoś dociekliwy, to mogę napisać wieczorem lub jutro.

--
Konrad J. Brywczyński Riding on a unicorn
b...@w...pdi.net Stranded in my mind
www.kjb.w.pl Electric raven met me there
UIN:27412398 To see what we could find

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-09-21 09:09:47

Temat: Re: Ajerkoniak
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"ewa" <e...@p...com> wrote in message
news:8qbeqq$ep1$1@bob.news.rcn.net...
> Chcialabym wiedziec jak zrobic Ajerkonial

Witam

Likier jajeczny:

1/2 litra wody zagotować z 500g cukru i 1/2naciętego strąka wanilii(
może być cukier waniliowy), gotować aż cukier się rozpuści. Energicznie
wymieszać 12 żółtek i mieszając gotujący się syrop powoli wlewać do niego
żółtka cienkim strumieniem( podobnie jak olej - przy robieniu własnego
majonezu).Na koniec dodać stopniowo 1/4 l. spirytusu winnego(96%) i
wymieszać.Trwałość likieru przechowywanego w chłodnym miejscu wynosi 3
miesiące.

A to przepis na ajerkoniak mojej teściowej:

1/4 l spirytusu,
3 żółtka,
cukier waniliowy,
3/4 szklanki cukru,
1-1,5 szklanki schłodzonego mleka

żółtka + cukier waniliowy + cukier dokładnie zmiksować( do rozpuszczenia
cukru),dodać 1 lub 1,5 szklanki mleka schłodzonego-dalej miksować,następnie
dolewać stopniowo, powoli do żółtek spirit :))))

Pozdrawiam Jola


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-09-21 17:46:48

Temat: Re: Ajerkoniak
Od: "Katarzyna Godycka" <K...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Mój ojciec dodaje do tego jeszcze trochę kakao albo czekoladę w proszku.
Pozdrawiam,
Katarzyna
Użytkownik Jola L-L <j...@i...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:8qcj6b$ibm$...@n...tpi.pl...
>
> "ewa" <e...@p...com> wrote in message
> news:8qbeqq$ep1$1@bob.news.rcn.net...
> > Chcialabym wiedziec jak zrobic Ajerkonial
>
> Witam
>
> Likier jajeczny:
>
> 1/2 litra wody zagotować z 500g cukru i 1/2naciętego strška wanilii(
> może być cukier waniliowy), gotować aż cukier się rozpuœci. Energicznie
> wymieszać 12 żółtek i mieszajšc gotujšcy się syrop powoli wlewać do niego
> żółtka cienkim strumieniem( podobnie jak olej - przy robieniu własnego
> majonezu).Na koniec dodać stopniowo 1/4 l. spirytusu winnego(96%) i
> wymieszać.Trwałoœć likieru przechowywanego w chłodnym miejscu wynosi 3
> miesišce.
>
> A to przepis na ajerkoniak mojej teœciowej:
>
> 1/4 l spirytusu,
> 3 żółtka,
> cukier waniliowy,
> 3/4 szklanki cukru,
> 1-1,5 szklanki schłodzonego mleka
>
> żółtka + cukier waniliowy + cukier dokładnie zmiksować( do rozpuszczenia
> cukru),dodać 1 lub 1,5 szklanki mleka schłodzonego-dalej
miksować,następnie
> dolewać stopniowo, powoli do żółtek spirit :))))
>
> Pozdrawiam Jola
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

sery i oliwki
Sprzedam pulmiski platerowe.
Przepis na dobre wino
Przyprawki korzenne
kabaczek

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »