Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ajerkoniak
Date: Thu, 21 Sep 2000 11:09:47 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 32
Message-ID: <8qcj6b$ibm$1@news.tpi.pl>
References: <8qbeqq$ep1$1@bob.news.rcn.net>
NNTP-Posting-Host: pa186.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 969527307 18806 213.25.246.186 (21 Sep 2000 09:08:27 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 21 Sep 2000 09:08:27 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:34191
Ukryj nagłówki
"ewa" <e...@p...com> wrote in message
news:8qbeqq$ep1$1@bob.news.rcn.net...
> Chcialabym wiedziec jak zrobic Ajerkonial
Witam
Likier jajeczny:
1/2 litra wody zagotować z 500g cukru i 1/2naciętego strąka wanilii(
może być cukier waniliowy), gotować aż cukier się rozpuści. Energicznie
wymieszać 12 żółtek i mieszając gotujący się syrop powoli wlewać do niego
żółtka cienkim strumieniem( podobnie jak olej - przy robieniu własnego
majonezu).Na koniec dodać stopniowo 1/4 l. spirytusu winnego(96%) i
wymieszać.Trwałość likieru przechowywanego w chłodnym miejscu wynosi 3
miesiące.
A to przepis na ajerkoniak mojej teściowej:
1/4 l spirytusu,
3 żółtka,
cukier waniliowy,
3/4 szklanki cukru,
1-1,5 szklanki schłodzonego mleka
żółtka + cukier waniliowy + cukier dokładnie zmiksować( do rozpuszczenia
cukru),dodać 1 lub 1,5 szklanki mleka schłodzonego-dalej miksować,następnie
dolewać stopniowo, powoli do żółtek spirit :))))
Pozdrawiam Jola
|