Data: 2000-09-21 09:09:47
Temat: Re: Ajerkoniak
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"ewa" <e...@p...com> wrote in message
news:8qbeqq$ep1$1@bob.news.rcn.net...
> Chcialabym wiedziec jak zrobic Ajerkonial
Witam
Likier jajeczny:
1/2 litra wody zagotować z 500g cukru i 1/2naciętego strąka wanilii(
może być cukier waniliowy), gotować aż cukier się rozpuści. Energicznie
wymieszać 12 żółtek i mieszając gotujący się syrop powoli wlewać do niego
żółtka cienkim strumieniem( podobnie jak olej - przy robieniu własnego
majonezu).Na koniec dodać stopniowo 1/4 l. spirytusu winnego(96%) i
wymieszać.Trwałość likieru przechowywanego w chłodnym miejscu wynosi 3
miesiące.
A to przepis na ajerkoniak mojej teściowej:
1/4 l spirytusu,
3 żółtka,
cukier waniliowy,
3/4 szklanki cukru,
1-1,5 szklanki schłodzonego mleka
żółtka + cukier waniliowy + cukier dokładnie zmiksować( do rozpuszczenia
cukru),dodać 1 lub 1,5 szklanki mleka schłodzonego-dalej miksować,następnie
dolewać stopniowo, powoli do żółtek spirit :))))
Pozdrawiam Jola
|