Data: 2000-09-21 17:46:48
Temat: Re: Ajerkoniak
Od: "Katarzyna Godycka" <K...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Mój ojciec dodaje do tego jeszcze trochę kakao albo czekoladę w proszku.
Pozdrawiam,
Katarzyna
Użytkownik Jola L-L <j...@i...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:8qcj6b$ibm$...@n...tpi.pl...
>
> "ewa" <e...@p...com> wrote in message
> news:8qbeqq$ep1$1@bob.news.rcn.net...
> > Chcialabym wiedziec jak zrobic Ajerkonial
>
> Witam
>
> Likier jajeczny:
>
> 1/2 litra wody zagotować z 500g cukru i 1/2naciętego strška wanilii(
> może być cukier waniliowy), gotować aż cukier się rozpuci. Energicznie
> wymieszać 12 żółtek i mieszajšc gotujšcy się syrop powoli wlewać do niego
> żółtka cienkim strumieniem( podobnie jak olej - przy robieniu własnego
> majonezu).Na koniec dodać stopniowo 1/4 l. spirytusu winnego(96%) i
> wymieszać.Trwałoć likieru przechowywanego w chłodnym miejscu wynosi 3
> miesišce.
>
> A to przepis na ajerkoniak mojej teciowej:
>
> 1/4 l spirytusu,
> 3 żółtka,
> cukier waniliowy,
> 3/4 szklanki cukru,
> 1-1,5 szklanki schłodzonego mleka
>
> żółtka + cukier waniliowy + cukier dokładnie zmiksować( do rozpuszczenia
> cukru),dodać 1 lub 1,5 szklanki mleka schłodzonego-dalej
miksować,następnie
> dolewać stopniowo, powoli do żółtek spirit :))))
>
> Pozdrawiam Jola
>
>
|