| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-01-16 20:41:37
Temat: Re: sery plesnioweOn Wed, 10 Jan 2001 22:28:05 +0100, Michal <m...@e...net.pl>
wrote:
>A ja mam pytanko, czy ktos moze posiada jakis oryginalny przepis
>wykorzystujacy sery plesniowe.
>Osobiscie uwielbiam takie sery, czy to bez zadnych dodatkow, czy tez z
>buleczka czy tez w innych zestawieniach.
>Dziekuje,
>Michal
dodawac do roznych salatek/surowek, pokruszony
dodawac do serowego sosu (do makaronu lub jarzyn gotowanych).
Najlepszy , jaki jadlam to niestety tylko we Wloszech (pewnie byl
to Docelatte, ktory jest bardzo delikatny w porownaiu z innymi
tego typu serami). W domu robie serowy sos z dosc lagodnym serem
typu cheddar (ale nie ZA lagodnym)i na koncu dodaje rozkruszony
plesniowy. Dobre jest.
Krysia
K.T. - starannie opakowana
-----= Posted via Newsfeeds.Com, Uncensored Usenet News =-----
http://www.newsfeeds.com - The #1 Newsgroup Service in the World!
-----== Over 80,000 Newsgroups - 16 Different Servers! =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-01-17 01:28:04
Temat: Re: sery plesnioweWladyslaw Los wrote:
>
> Jo'Asia <J...@r...art.pl> wrote:
>
> > Magdalena Bassett wystuka"a w wiadomości <3...@w...net>:
> >
> > > ostry wrote:
> >
> > >> A po drugie co znaczy oryginalne ???
> >
> > > Pewnie chodzilo o _orginalny_: interesujacy, nietypowy, niespotykany,
> > > rzadki. Ach, ten polski jezyk....
> >
> > IIRC oryginalny jest formą prawid"ową, orginalny dopuszczono do użytku
> > nieco później. Nie mam, niestety, z"ownika pod ręką żeby zweryfikować
> > swoje s"owa.
>
> "Nowy slownik ortogragraficzn PWN", 1996, nie podaje formy orginalny,
> tylko oryginalny.
>
> Wladyslaw
Musialo mi sie pokrecic. Przepraszam. Najwidoczniej pamiec nie taka, jak
byla.
Coz, zanika ta polszczyzna na obczyznie. (Teraz przeczytalam ostatnie
zdanie na glos mojemu mezowi i usmialam sie do lez, gdy on probowal je
powtorzyc. Czesto przytaczam takie "chrzaszcze", zeby mu udowodnic, ze
jest to jezyk nie do pokonania. Moj maz, DJ, twierdzi, ze polszczyzna
brzmi, jak chodzenie po suszonych lisciach).
A teraz do garow: dzisiaj amerykanski specjal - chicken pot pie. Przepis pozniej.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-18 15:16:05
Temat: Re: sery plesniowe/polszczyzna
>> >
>> > > ostry wrote:
>> >
>> > >> A po drugie co znaczy oryginalne ???
>> >
>> > > Pewnie chodzilo o _orginalny_: interesujacy, nietypowy, niespotykany,
>> > > rzadki. Ach, ten polski jezyk....
>> >
>> > IIRC oryginalny jest form? prawid"ow?, orginalny dopuszczono do u?ytku
>> > nieco pó?niej. Nie mam, niestety, z"ownika pod r?k? ?eby zweryfikowa?
>> > swoje s"owa.
>>
>> "Nowy slownik ortogragraficzn PWN", 1996, nie podaje formy orginalny,
>> tylko oryginalny.
>>
>> Wladyslaw
>
>Musialo mi sie pokrecic. Przepraszam. Najwidoczniej pamiec nie taka, jak
>byla.
>Coz, zanika ta polszczyzna na obczyznie. (Teraz przeczytalam ostatnie
>zdanie na glos mojemu mezowi i usmialam sie do lez, gdy on probowal je
>powtorzyc. Czesto przytaczam takie "chrzaszcze", zeby mu udowodnic, ze
>jest to jezyk nie do pokonania. Moj maz, DJ, twierdzi, ze polszczyzna
>brzmi, jak chodzenie po suszonych lisciach).
>A teraz do garow: dzisiaj amerykanski specjal - chicken pot pie. Przepis pozniej.
>Magdalena Bassett
nie mowiac juz o tym, ze bez polskich znakow na klawiaturze
musimy pisac zgola dziwnie...
Moj maz nigdy nie opanowal wlasciwie polskiego jezyka, za to
mniejsze dzicko przygotowujace sie do malej matury, zdecydowalo
sie na dodatkowy przedmiot - polski!
Wczoraj przyszly materialy z ub. roku i, nie powiem, takie znow
latwe to nie jest - trzymajcie za Kasie kciuki juz od teraz!
czyli wszystko nie na temat sera, sorki
Krysia
K.T. - starannie opakowana
-----= Posted via Newsfeeds.Com, Uncensored Usenet News =-----
http://www.newsfeeds.com - The #1 Newsgroup Service in the World!
-----== Over 80,000 Newsgroups - 16 Different Servers! =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-21 16:28:42
Temat: Re: sery plesniowe
Użytkownik Michal <m...@e...net.pl> w wiadomooci do grup dyskusyjnych
napisał:3...@e...net.pl...
> A ja mam pytanko, czy ktos moze posiada jakis oryginalny przepis
> wykorzystujacy sery plesniowe.
> Osobiscie uwielbiam takie sery, czy to bez zadnych dodatkow, czy tez z
> buleczka czy tez w innych zestawieniach.
> Dziekuje,
> Michal
przepis na zagospodarowanie serow plesniowych "miekkich"
ser (w calosci, grubych plastrach lub kawalkach) owija sie ciastem
francuskim, dokladnie sklejajac krawedzie. Zawiniety laduje sie do
piekarnika i trzyma tam do zezlocenia ciasta.
Ja spozywam takowy z zielona salata albo posypany mielonym kminkiem.
smacznego
Kaklucha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-22 10:56:35
Temat: Re: sery plesniowe
"Krysia Thompson" <k...@f...unn.ac.uk> wrote in message
> W domu robie serowy sos z dosc lagodnym serem
> typu cheddar (ale nie ZA lagodnym)i na koncu dodaje rozkruszony
> plesniowy. Dobre jest.
>
> Krysia
> K.T. - starannie opakowana
Krysiu, rozwin troche temat : Twoj sos serowy..:)))
Z gory dzieki:))) Jola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-22 13:36:54
Temat: Re: sery plesnioweSos serowy...hhhmmm temat szeroki!
Moja Mama w dawnych czasach robila sos beszamelowy oparty gl. na
wywarze z kurczaka, duzej ilosci sera zoltego i soku z cytryny...
tutejszy sos serowy, to gl. dodatek do gotowanych jarzyn i do
polania makaronu i zapieczenia go.
Sa dwie metody robienia sosu serowego - albo po kolei albo
wszytko naraz.
Po kolei to trzeba zrobic zasmazke - maslo /maka, dodac dobrego
wywaru (lub mleka troche smietany, troche kostki bulionowej)),
mieszajac, az konsystencja bedzie budyniowata. Czyli wychodzi
taki sos bialy. Jak to sie zagotuje, wrzuzic DUZO (wg mnie NIGDY
nie jest za duzo!!) startego zoltego sera. Wymieszac, podgrzac.
Acha, i niech to wszystko razem nie gotuje sie za szybko - jak
sie tak raz rozpedzilam, to mi sie zwyczajnie zwazylo!
Metoda wszytko w kupie, to:
do garnka wlac zimne mleko (dodac rozkruszonej kostki rosolowej
kawalek), wrzucic troche masla, troche maki i postawic na gaz,
podgrzewac ciagle mieszjac najlepiej rozga - ubijaczka,
gwarantuje to brak grduli, czyli kawalkow nie rozmieszanych. I
tak sie nad tym stoi i miesza i sos sam sie robi. Potem tylko
wrzucic tego sera. Najlepszy (dla tych co lubia sery ostre i
nie-sznurkowe) do tego jest cheddar. Te wszystkie lagodne daja
mdly smak.. albo sa tak gumowe i ciagnace, ze o Jezu!
Proporcji specjalnie nie znam, to jest wszystko kwestia
eksperymentow. Gdzies tu mam w kuchni szczegolowy przepis na sos
serowy i moge go odgrzebac, jesli chcesz..
Ale wydaje mi sie, ze tak na szklanke mleka trzebaby z lyzke
masla i czubata lyzke maki. Uroda tego sosu polega na tym, ze jak
za gesty, to mozna dodac troche meleka/smietany i jeszcze sera,
trudno go zepsuc. Tylko zlym serem!!
Bukiet z jarzyn od razu lepiej smakuje z takim serem. Albo np sam
kalafior ugotowany na al dente, oblany tym sosem i zapieczony.
Mozna zrobic tosty (pod grillem lub w piekarniku), gdzie na
chlebie sa dowolne rzeczy, a potem oblane sosem.
Jest to sos bardzo uniwersalny (sprobuj dodac troche cebuli albo
przypraw ty[u majeranke czy c Ci sie podoba).
Smacznego
Krysia
>
>> W domu robie serowy sos z dosc lagodnym serem
>> typu cheddar (ale nie ZA lagodnym)i na koncu dodaje rozkruszony
>> plesniowy. Dobre jest.
>>
>> Krysia
>> K.T. - starannie opakowana
>
>Krysiu, rozwin troche temat : Twoj sos serowy..:)))
>
> Z gory dzieki:))) Jola
>
>
>
>
K.T. - starannie opakowana
-----= Posted via Newsfeeds.Com, Uncensored Usenet News =-----
http://www.newsfeeds.com - The #1 Newsgroup Service in the World!
-----== Over 80,000 Newsgroups - 16 Different Servers! =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |