« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-12-18 09:42:45
Temat: śledzie w zalewie miodowejKiedys takowe zdazylo mi sie jesc.
I obiecalem sobie ze zrobie podobne ale wszystkie przepisy jakie
znalazlem raczej nie daja takiego efektu.
Mniej wiecej chodzi o to iz zalewa jest z pomidorami
(przecier/koncentrat) cebula, gorczyca oraz wlasnie miodem.
Cebulke trzeba podsmazyc i wlasnie co dalej.
Czy ktos zna cos podobnego?
--
Pozdrawiam
Zet
P-n
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-12-18 13:19:11
Temat: Re: śledzie w zalewie miodowej> Kiedys takowe zdazylo mi sie jesc.
> I obiecalem sobie ze zrobie podobne ale wszystkie przepisy jakie
> znalazlem raczej nie daja takiego efektu.
> Mniej wiecej chodzi o to iz zalewa jest z pomidorami
> (przecier/koncentrat) cebula, gorczyca oraz wlasnie miodem.
> Cebulke trzeba podsmazyc i wlasnie co dalej.
> Czy ktos zna cos podobnego?
Ja znam takie:
Śledzie
Składniki
5 płatów matiasów
2 łyżki miodu naturalnego
4 średnie cebule – może być więcej
2 łyżki octu winnego
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
½ szklanki oleju (może być mniej)
sól, pieprz
Cebulę pokroić w plastry, na rozgrzany olej wrzucić cebulę i dusić do
miękkości, następnie dodać miód, ocet i koncentrat. Dokładnie wymieszać,
przyprawić solą i pieprzem. Sos odstawić by wystygł. Płaty matiasów wymoczyć,
pokroić na kawałki. Przedostatnia czynność to układać warstwami w salaterce
czy słoiku; sos, śledzie, sos, śledzie, przykryć i dostawić do lodówki na 1-2
dni. Ostatnia czynność to konsumpcja. Jakie wrażenie? Dla mnie genialne.
Wanda
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-12-18 13:22:16
Temat: Re: śledzie w zalewie miodowej> > Kiedys takowe zdazylo mi sie jesc.
> > I obiecalem sobie ze zrobie podobne ale wszystkie przepisy jakie
> > znalazlem raczej nie daja takiego efektu.
> > Mniej wiecej chodzi o to iz zalewa jest z pomidorami
> > (przecier/koncentrat) cebula, gorczyca oraz wlasnie miodem.
> > Cebulke trzeba podsmazyc i wlasnie co dalej.
> > Czy ktos zna cos podobnego?
>
Przepraszam jeszcze raz:
Składniki
5 płatów matiasów
2 łyżki miodu naturalnego
4 średnie cebule może być więcej
2 łyżki octu winnego
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
0,5 szklanki oleju (może być mniej)
sól, pieprz
Cebulę pokroić w plastry, na rozgrzany olej wrzucić cebulę i dusić do
miękkości, następnie dodać miód, ocet i koncentrat. Dokładnie wymieszać,
przyprawić solą i pieprzem. Sos odstawić by wystygł. Płaty matiasów wymoczyć,
pokroić na kawałki. Przedostatnia czynność to układać warstwami w salaterce
czy słoiku; sos, śledzie, sos, śledzie, przykryć i dostawić do lodówki na 1-2
dni. Ostatnia czynność to konsumpcja. Jakie wrażenie? Dla mnie genialne.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |