« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-03-23 10:23:49
Temat: sledzikCzesc,
Majac na uwadze rodzinna impreze w najblizsza niedziele, czy ktos moglby mi
podac jakis wyprobowany przepis na sledzika w sosie ....... ???
Z gory dziekuje.
J.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-03-23 14:15:50
Temat: Odp: sledzikNie przepadam za sledziami i wszystkim co z nimi zwiazane (przede wszystkim
mysle o zapachu i przygotowaniu...:)))) natomiast moj malzonek jest wielkim
ich smakoszem. Ubostwia je przygotowywac jak i z wielkim apetytem zajadac,
moj przepis jest przepisem "podgladacza" bo nigdy danie to nie bylo dzielem
moich rak, tak wiec:
"sledzie pod pierzyna"
skladniki: ziemniaki, buraki, majonez, chrzan, zielona pietruszka,
szczypiorek no i oczywiscie sledzie (w oliwie)
Przyrzadzanie:
na polmisek wykladamy sledziki, na nie majonez, chrzan, ugotowane starte
buraki, starte ugotowane ziemniaki, ponownie majonez, powtórke z ziemniaków
i cala te potrawe posypujemy zielona pietruszka i szczypiorkiem...
opcja II - mojej kolezanki Agnieszki
surowe platy sledziowe pokrojone w paski (najlepiej 1 godzine moczyc),
rozkladamy na naczyniu solimy, pieprzymy, skrapiamy cytryna, nakladamy
majonez, ugotowane (w lupinach) ziemniaki, obieramy i scieramy bezposrednio
na sledzia, znowu majonez i na to scieramy jajko (gotowane na twardo:)))))
Jest to wersja podstawowa
dodatkowo mozna wzbogacic ja o :
buraczki konserwowe starte,
ogorki konserwowe
lub co kto lubi
ja zycze wszystkim "sledzikom" SMACZNEGO
Ola
Użytkownik Justi <l...@f...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@n...vogel.pl...
> Czesc,
>
> Majac na uwadze rodzinna impreze w najblizsza niedziele, czy ktos moglby
mi
> podac jakis wyprobowany przepis na sledzika w sosie ....... ???
>
> Z gory dziekuje.
>
> J.
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-23 22:38:32
Temat: Re: sledzik
Justi wrote:
> Majac na uwadze rodzinna impreze w najblizsza niedziele, czy ktos moglby mi
> podac jakis wyprobowany przepis na sledzika w sosie ....... ???
- platy sledziowe "Matiesy" w paski
- potarkowany na cienkie wiorki ser zolty
- pokrojona w cinkie plasterki biala czesc pora
- lyzeczka musztardy francuskiej z gorczyca
- majonez
Wszystkie skladniki wymieszac i oblozyc powstala "papka" sledziki.
Moim zdaniem bardzo smaczne!
--
________________________________________
Pozdrawia : Agnieszka Korzeniecka-Czaban
e-mail : a...@p...com
: c...@t...bialystok.pl
________________________________________
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-24 07:21:57
Temat: Re: sledzikPolecam sledzika w ananasie - wbrew pozorom taka kombinacja nie wywyoluje
dziwnych reakcji organizmu a jest przepyszna.
Filety kroimy na mniejsze czesci (jak to sledzika...) a nastepnie dodajemy
ananasa z puszki pokrojonego w kostke (nie powinna byc zbyt gruba). Wszystko
zalewamy smietana (jub jogurtem) doprawiona curry (dosypujemy tyle zeby sos
zrobil sie ladny zolty - nie wolno przesadzic bo curry zabije delikadny smak
ananasa). Mozna tez do smietany dodac troszke soku z puszki i ewentualnie
szczypte pieprzu ( ale niekoniecznie).
Smacznego
--
pozdrawiam
Gisburne
http://members.xoom.com/gisburne/
Użytkownik Justi <l...@f...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@n...vogel.pl...
> Czesc,
>
> Majac na uwadze rodzinna impreze w najblizsza niedziele, czy ktos moglby
mi
> podac jakis wyprobowany przepis na sledzika w sosie ....... ???
>
> Z gory dziekuje.
>
> J.
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-24 14:27:29
Temat: Re: sledzikA to moj sledzik (a tak na prawde to roboty mojej zony ale przepis moj):
Duze ladne sledzie moczymy przez noc w mleku z woda 1/2 / 1/2.
Wywalamy skore i osci i kroimy na male kawaleczki okolo 3cm x 3 cm.
Grzyby marnowane kroimy w drobna kosteczke.
Ogorek kiszony kroimy w drobna kosteczke.
Cebulke kroimy w drobna kosteczke.
W szklany sloj ukladamy warstwe cebulki, a nastepnia warstwe kawaleczki sledzi
smarowane bardzo cienko "gruba" musztarda Dijon.Teraz warstwa ogorka i znowu
sledzie znowu cebulka itd.
Wszystko to zalewa sie mieszanka sosu z ogorkow kiszonych, marynaty z grzybow i
dobrej oliwy.
Powinno sie troche odstac ale ja zawsze przejawiam malo cierpliwosci....
smacznego,
Slav
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |