« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-02-08 22:59:57
Temat: ślimakiDostałam właśnie na priv (?) list z zapytaniem o przepisy na ślimaki.
Ślimaki jadłam raz w życiu i nawet do głowy mi nie przyszło, żeby samej
robić w domu.
List pozwolę sobie zacytować:
"Poszukuję przepisów na ślimaki (mam do dyspozycji żywe).Proszę o pomoc."
To jak? Pomożecie?
Pozdrawiam
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-02-09 08:33:05
Temat: RE: ślimaki> From: Joanna Duszczyńska
>
> Dostałam właśnie na priv (?) list z zapytaniem o przepisy
> na ślimaki.
> Ślimaki jadłam raz w życiu i nawet do głowy mi nie
> przyszło, żeby samej
> robić w domu.
>
> List pozwolę sobie zacytować:
> "Poszukuję przepisów na ślimaki (mam do dyspozycji
> żywe).Proszę o pomoc."
>
> To jak? Pomożecie?
> Pozdrawiam
Nie jadłam, zle czytałam, że można usmażyć na masełku
czosnkowym. Nie jestem jednak pewna kompetencji autora
przepisu ;-)))
--
Maya
"When God made man, she was only testing"
--
Archiwum grupy http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-09 18:08:40
Temat: Re: ślimaki
Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:95v8mh$3lo$1@news.tpi.pl...
> Dostałam właśnie na priv (?) list z zapytaniem o przepisy na ślimaki.
> Ślimaki jadłam raz w życiu i nawet do głowy mi nie przyszło, żeby samej
> robić w domu.
>
> List pozwolę sobie zacytować:
> "Poszukuję przepisów na ślimaki (mam do dyspozycji żywe).Proszę o pomoc."
>
> To jak? Pomożecie?
> Pozdrawiam
> --
>
pomozemy
witam serdecznie
moja propozycja zawinac szczelnie w folie aluminiowa dodac troszke masla
czosnkowego i zapiekac
mozna ewentualnie dusic
przy pieczeniu wazne zeby byly dobrze zawiniete bo inaczej wyschna
pozdrawiam busek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-12 14:21:00
Temat: Re: ślimaki
Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:95v8mh$3lo$1@news.tpi.pl...
> Dostałam właśnie na priv (?) list z zapytaniem o przepisy na ślimaki.
> Ślimaki jadłam raz w życiu i nawet do głowy mi nie przyszło, żeby samej
> robić w domu.
>
> List pozwolę sobie zacytować:
> "Poszukuję przepisów na ślimaki (mam do dyspozycji żywe).Proszę o pomoc."
>
> To jak? Pomożecie?
> Pozdrawiam
> --
> Joanna
> http://jduszczynska.republika.pl
>
>
Cześć
Nigdy nie robiłam ślimaków ale mogę przytoczyć kawałek tekstu z książki
"Potrawy z ryb"
"Ślimaki umyć kilkakrotnie w dużej ilości wody, włożyć do pudełka posypanego
mąką
i pozostawic na kilka dni. Następnie włozyć na kilka godzin do zakwaszonej
wody, aby usunąć
śluz. Ślimaki wypłukać potem kilka razy, włożyć do naczynia z zimną wodą,
powoli zagotować,
gotować 10 min. Po odcedzeniu wypłukać w zimnej wodzie, wyjąć ze skorupek,
usunąć rożki,
czarną kiszeczke, dwa małe twarde gruczołki;"
Potem można różnie przyżądzać np:
smażone w cieście
nadziewane a la Pompadour
po napoleońsku
to wszystko są przepisy z tej książki.
Mój kuzyn też kiedyś nazbierał, ale w końcu się nie zdecydował :-)))
--
------------------------
Pozdrowienia
Ajka
------------------------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |