| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-05-06 17:50:31
Temat: ślimakiCzy ma ktoś sprawdzony przepis na ślimaki.
Albo jakiś adres z przepisami tego typu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-05-07 10:31:34
Temat: Re: ślimakimożna na sposób kataloński:
ślimaki musz być dobrze oczyszczone, czyli przez 2 miesiące karmione
wyłącznie liściami z krzewów winogron, najlepiej syrah,
1. należy przygotować sos, majonez + czosnek zgnieciony w proporcji 1 ząbek
na 500g majonezu (majonez należy zakupić we Francji gdyż żaden z dostępnych
u nas się nie nadaje)
2. każdego ślimaka zatyka się wcześniej prtzygotowanym sosem po czym
zasypuje się mieszanką czarnego pieprzu i soli.
3. Po tym wszystkim układa się je na siatce i piecze na palenisku 5 do 15
minut w zależności od wielkości ślimaków. dla winniczków będzie to około 15
minut...
spożywać najlepiej z sosem jw. i mocnym czerwonym winem z Katalonii.
paweld
Użytkownik "WojciechD" <W...@a...pl> napisał w wiadomości
news:9d42pk$h55$1@news.tpi.pl...
> Czy ma ktoś sprawdzony przepis na ślimaki.
> Albo jakiś adres z przepisami tego typu.
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-07 16:18:22
Temat: Re: ślimakiPawel <p...@k...net.pl> wrote:
> można na sposób kataloński:
>
> ślimaki musz być dobrze oczyszczone, czyli przez 2 miesi'ce karmione
> wy"'cznie liściami z krzewów winogron, najlepiej syrah,
Kpina. Slimaki to, ujmujac rzecz historycznie, potrawa biedoty. Kto na
tyle glodny, zeby jesc slimaki, mialby cierpliwosc czekac 2 miesiace?
> 1. należy przygotować sos, majonez + czosnek zgnieciony w proporcji 1 z'bek
> na 500g majonezu (majonez należy zakupić we Francji
Do slimakow po katalonsku to chyba trzeba kupic majonez w Katalonii?
>gdyż żaden z dostępnych
> u nas się nie nadaje)
A nie mozna zrobic samemu?
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-07 18:45:27
Temat: Re: ?limakiA nie można kupić w puszce, tylko trzeba koniecznie hodować? :-)
Właśnie w sobote i niedzielę jadłam pieczarki zapiekane ze ślimakami (z
puszki). Było ich w puszce 24 więc starczyło na dwa dni :-)
Pieczarki pozbawić trzonków. W środek każdej włożyć ślimaka. Przygotować
pastę z masła, czosnku, soku z cytryny, pokrojonej zielonej pietruszki.
Mozna do tej masy dodać trochę wytrawnego wina. Ślimaki przykryć masą, można
posypać też serkiem tartym. I zapiec w 350 F (C?) przez 10-15 minut. Do
zapiekania mam specjalne porcelanowe naczynie z okrągłymi wgłebieniami na
pieczarki. Muszę przyznać że nie czułam się jak biedak jedząc ową potrawę
:-)
"WojciechD" <W...@a...pl> wrote in message
news:9d42pk$h55$1@news.tpi.pl...
> Czy ma kto? sprawdzony przepis na ?limaki.
> Albo jaki? adres z przepisami tego typu.
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-07 20:38:03
Temat: Re: ślimaki> > 1. należy przygotować sos, majonez + czosnek zgnieciony w proporcji 1 z'bek
> > na 500g majonezu (majonez należy zakupić we Francji
>
> Do slimakow po katalonsku to chyba trzeba kupic majonez w Katalonii?
>
> >gdyż żaden z dostępnych
> > u nas się nie nadaje)
Zupelnie sie zgadzam. Polski majonez ma swoje polskie wlasciwosci, ale majonez
kupowany we Francji jest po prostu oh... nie do zjedzenia.
> A nie mozna zrobic samemu?
Umiem ! Tez chce pomoc !
Przepis :
zoltko + lyzka ostrej musztardy + sol + pieprz + cukier (szczypta, ale
koniecznie) : miksowac z tkz. cienkim strumykiem oleju. W polowie miksowania
wlec sok z polowy (jezeli mozliwe : zielonej) cytryny. I dalej lac strumyk
oleju.
A la catalane - olé !
Ewa
>
> Wladyslaw
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-08 05:15:39
Temat: Re: ślimaki
Użytkownik Pawel <p...@k...net.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9d5tdl$30s$...@n...tpi.pl...
> można na sposób kataloński:
>
> ślimaki musz być dobrze oczyszczone, czyli przez 2 miesiące karmione
> wyłącznie liściami z krzewów winogron, najlepiej syrah,
[ciach]
wedlug mojego rozeznania oczyszczenie slimakow polega na nie dawaniu im
jesc przez 2 doby aby sie wykupkaly..:)))
.a nie karmieniu ...
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |