Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ślimaki

Grupy

Szukaj w grupach

 

ślimaki

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-05-06 17:50:31

Temat: ślimaki
Od: "WojciechD" <W...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

Czy ma ktoś sprawdzony przepis na ślimaki.
Albo jakiś adres z przepisami tego typu.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-05-07 10:31:34

Temat: Re: ślimaki
Od: "Pawel" <p...@k...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

można na sposób kataloński:

ślimaki musz być dobrze oczyszczone, czyli przez 2 miesiące karmione
wyłącznie liściami z krzewów winogron, najlepiej syrah,
1. należy przygotować sos, majonez + czosnek zgnieciony w proporcji 1 ząbek
na 500g majonezu (majonez należy zakupić we Francji gdyż żaden z dostępnych
u nas się nie nadaje)

2. każdego ślimaka zatyka się wcześniej prtzygotowanym sosem po czym
zasypuje się mieszanką czarnego pieprzu i soli.

3. Po tym wszystkim układa się je na siatce i piecze na palenisku 5 do 15
minut w zależności od wielkości ślimaków. dla winniczków będzie to około 15
minut...

spożywać najlepiej z sosem jw. i mocnym czerwonym winem z Katalonii.


paweld

Użytkownik "WojciechD" <W...@a...pl> napisał w wiadomości
news:9d42pk$h55$1@news.tpi.pl...
> Czy ma ktoś sprawdzony przepis na ślimaki.
> Albo jakiś adres z przepisami tego typu.
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-05-07 16:18:22

Temat: Re: ślimaki
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Pawel <p...@k...net.pl> wrote:

> można na sposób kataloński:
>
> ślimaki musz być dobrze oczyszczone, czyli przez 2 miesi'ce karmione
> wy"'cznie liściami z krzewów winogron, najlepiej syrah,

Kpina. Slimaki to, ujmujac rzecz historycznie, potrawa biedoty. Kto na
tyle glodny, zeby jesc slimaki, mialby cierpliwosc czekac 2 miesiace?

> 1. należy przygotować sos, majonez + czosnek zgnieciony w proporcji 1 z'bek
> na 500g majonezu (majonez należy zakupić we Francji

Do slimakow po katalonsku to chyba trzeba kupic majonez w Katalonii?

>gdyż żaden z dostępnych
> u nas się nie nadaje)

A nie mozna zrobic samemu?


Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-05-07 18:45:27

Temat: Re: ?limaki
Od: "Grazyna" <g...@h...com> szukaj wiadomości tego autora

A nie można kupić w puszce, tylko trzeba koniecznie hodować? :-)

Właśnie w sobote i niedzielę jadłam pieczarki zapiekane ze ślimakami (z
puszki). Było ich w puszce 24 więc starczyło na dwa dni :-)

Pieczarki pozbawić trzonków. W środek każdej włożyć ślimaka. Przygotować
pastę z masła, czosnku, soku z cytryny, pokrojonej zielonej pietruszki.
Mozna do tej masy dodać trochę wytrawnego wina. Ślimaki przykryć masą, można
posypać też serkiem tartym. I zapiec w 350 F (C?) przez 10-15 minut. Do
zapiekania mam specjalne porcelanowe naczynie z okrągłymi wgłebieniami na
pieczarki. Muszę przyznać że nie czułam się jak biedak jedząc ową potrawę
:-)

"WojciechD" <W...@a...pl> wrote in message
news:9d42pk$h55$1@news.tpi.pl...
> Czy ma kto? sprawdzony przepis na ?limaki.
> Albo jaki? adres z przepisami tego typu.
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-05-07 20:38:03

Temat: Re: ślimaki
Od: <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

> > 1. należy przygotować sos, majonez + czosnek zgnieciony w proporcji 1 z'bek
> > na 500g majonezu (majonez należy zakupić we Francji
>
> Do slimakow po katalonsku to chyba trzeba kupic majonez w Katalonii?
>
> >gdyż żaden z dostępnych
> > u nas się nie nadaje)

Zupelnie sie zgadzam. Polski majonez ma swoje polskie wlasciwosci, ale majonez
kupowany we Francji jest po prostu oh... nie do zjedzenia.
> A nie mozna zrobic samemu?

Umiem ! Tez chce pomoc !

Przepis :
zoltko + lyzka ostrej musztardy + sol + pieprz + cukier (szczypta, ale
koniecznie) : miksowac z tkz. cienkim strumykiem oleju. W polowie miksowania
wlec sok z polowy (jezeli mozliwe : zielonej) cytryny. I dalej lac strumyk
oleju.

A la catalane - olé !

Ewa
>
> Wladyslaw


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-05-08 05:15:39

Temat: Re: ślimaki
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Pawel <p...@k...net.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9d5tdl$30s$...@n...tpi.pl...
> można na sposób kataloński:
>
> ślimaki musz być dobrze oczyszczone, czyli przez 2 miesiące karmione
> wyłącznie liściami z krzewów winogron, najlepiej syrah,
[ciach]

wedlug mojego rozeznania oczyszczenie slimakow polega na nie dawaniu im
jesc przez 2 doby aby sie wykupkaly..:)))
.a nie karmieniu ...

Jola L-L



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

kuchnia grecka
podziekowania dla Pana Aleksandra
KFC i twister
petits oignons blancs (cebulki)
zupa czosnkowa

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »