Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "Pawel" <p...@k...net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ślimaki
Date: Mon, 7 May 2001 12:31:34 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 28
Message-ID: <9d5tdl$30s$1@news.tpi.pl>
References: <9d42pk$h55$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pc101.krakow.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 989231349 3100 212.160.4.101 (7 May 2001 10:29:09 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 7 May 2001 10:29:09 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6700
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:51003
Ukryj nagłówki
można na sposób kataloński:
ślimaki musz być dobrze oczyszczone, czyli przez 2 miesiące karmione
wyłącznie liściami z krzewów winogron, najlepiej syrah,
1. należy przygotować sos, majonez + czosnek zgnieciony w proporcji 1 ząbek
na 500g majonezu (majonez należy zakupić we Francji gdyż żaden z dostępnych
u nas się nie nadaje)
2. każdego ślimaka zatyka się wcześniej prtzygotowanym sosem po czym
zasypuje się mieszanką czarnego pieprzu i soli.
3. Po tym wszystkim układa się je na siatce i piecze na palenisku 5 do 15
minut w zależności od wielkości ślimaków. dla winniczków będzie to około 15
minut...
spożywać najlepiej z sosem jw. i mocnym czerwonym winem z Katalonii.
paweld
Użytkownik "WojciechD" <W...@a...pl> napisał w wiadomości
news:9d42pk$h55$1@news.tpi.pl...
> Czy ma ktoś sprawdzony przepis na ślimaki.
> Albo jakiś adres z przepisami tego typu.
>
>
|