Data: 2001-05-07 10:31:34
Temat: Re: ślimaki
Od: "Pawel" <p...@k...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
można na sposób kataloński:
ślimaki musz być dobrze oczyszczone, czyli przez 2 miesiące karmione
wyłącznie liściami z krzewów winogron, najlepiej syrah,
1. należy przygotować sos, majonez + czosnek zgnieciony w proporcji 1 ząbek
na 500g majonezu (majonez należy zakupić we Francji gdyż żaden z dostępnych
u nas się nie nadaje)
2. każdego ślimaka zatyka się wcześniej prtzygotowanym sosem po czym
zasypuje się mieszanką czarnego pieprzu i soli.
3. Po tym wszystkim układa się je na siatce i piecze na palenisku 5 do 15
minut w zależności od wielkości ślimaków. dla winniczków będzie to około 15
minut...
spożywać najlepiej z sosem jw. i mocnym czerwonym winem z Katalonii.
paweld
Użytkownik "WojciechD" <W...@a...pl> napisał w wiadomości
news:9d42pk$h55$1@news.tpi.pl...
> Czy ma ktoś sprawdzony przepis na ślimaki.
> Albo jakiś adres z przepisami tego typu.
>
>
|