Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia smaki

Grupy

Szukaj w grupach

 

smaki

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-03-01 14:52:10

Temat: smaki
Od: b...@i...com.pl (Barbara Czaplicka) szukaj wiadomości tego autora

Co Wam powiem, to Wam powiem...
Otoz dzisiaj podano mi sniadanko do lozka...
No, juz sam fakt, ze do lozka.. to frajda sama w sobie... jednakze nie o to tu
chodzi...
Jednym ze skladnikow owego sniadania byla jajecznica... pozornie najzwyklejsza w
swiecie...
Otoz to... pozornie..
Owa jajecznica byla zrobiona z koszalinskich jajek [do nabycia w kazdym tamtejszym
sklepie]...
Nie da sie ukryvc.. nie ma ZADNEGO porownania z tym, co kuujemy w sklepach
wroclawskich.

Jedyna pocieszajaco sprawa w tym wszystkim jest fakt, ze jescze rozrozniam smak
jedzonka dobrego, od zlego...
Bo jak tak czlowiek na codzien wyzera li tylko to, co dostaje w swoim miescie... to i
smak mozna calkowicie zatracic...

Pozdrowka dla wszystkich...
Barbara


---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.459 / Virus Database: 258 - Release Date: 2003.02.25

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-03-02 09:50:57

Temat: Re: smaki jajecznicy.
Od: "JurekA" <jurdag@....o2.pl> szukaj wiadomości tego autora

Barbara Czaplicka wrote:
> Co Wam powiem, to Wam powiem...
> Otoz dzisiaj podano mi sniadanko do lozka...

No dobra. Gratuluje sniadania do lozka. ;-)

Mnie moze bardziej ciekawia rozne Grupowiczow pomysly na jajecznice.
Z czym, scieta czy nie, etc.

Opowiecie?

Ja robie jajecznice malo scieta, jajek nie rozstrzepuje przed wlaniem ma
patelnie. Nie dodaje do jajek tez mleka /bleee - tak robili kiedys w
stolowce w mojej podstawowce/
Dodatki sa rozne: Czasem ją smaze na boczku/mocno uwedzonym bekonie,
czasem smaze na cebuli, na pieczarkach, na pomidorach, czasem dodaje
troche zoltego sera ktory sie wpierw roztapia, jesli jest - posypuje
jajecznice (jak i jajka po wiedensku) szczypiorkiem. Odrobina czarnego
pieprzu na wierzch nie zaszkodzi.

Zazwyczaj to co w jajecznicy jest poza jajkami zalezy od tego, co jest w
lodowce. Najwazniejsze wg mnie to aby jajecznica sie nie ścięła niczym
omlet. Wtedy - jak dla mnie nadaje sie jedynie dla psa na sniadanie.

J.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-03-02 11:17:17

Temat: Re: smaki jajecznicy.
Od: "agatek" <a...@g...univ.gda.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "JurekA" <jurdag@....o2.pl> napisał w wiadomości
news:b3sk3k$d2b$1@news.onet.pl...
> Barbara Czaplicka wrote:
> > Co Wam powiem, to Wam powiem...
> > Otoz dzisiaj podano mi sniadanko do lozka...
>
> No dobra. Gratuluje sniadania do lozka. ;)
>
> Mnie moze bardziej ciekawia rozne Grupowiczow pomysly na jajecznice.
> Z czym, scieta czy nie, etc.
>
> Opowiecie?
>
hm jajecznica na duuzo sposobow, w duzej mierze zalezne od tego co sie
znajduje w lodowce pza jajkami;) ale najbardzije smakuje mi taka:
cebulke pokroic drobno, pieeczarki pokroic i podsmarzycw rondelku, w osobnym
naczyniu zrobic jajecznice, posolioc popieprzyc, potem jajecznice na talerz,
na to cebulke z grzybkami a na wierzch posypac szczypiorkiem i zjadac.

agatek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-03-02 11:27:00

Temat: Re: smaki jajecznicy.
Od: "JurekA" <jurdag@....o2.pl> szukaj wiadomości tego autora

agatek wrote:
>> Mnie moze bardziej ciekawia rozne Grupowiczow pomysly na jajecznice.
>> Z czym, scieta czy nie, etc.
>>
>> Opowiecie?
>>
> hm jajecznica na duuzo sposobow, w duzej mierze zalezne od tego co sie
> znajduje w lodowce pza jajkami;) ale najbardzije smakuje mi taka:
> cebulke pokroic drobno, pieeczarki pokroic i podsmarzycw rondelku, w
> osobnym naczyniu zrobic jajecznice, posolioc popieprzyc, potem
> jajecznice na talerz, na to cebulke z grzybkami a na wierzch posypac
> szczypiorkiem i zjadac.
>

Heh....az sie glodny robie ;-) Ale odpowiedz na pytanie fundamentalne:
scięta czy nie? ;-)

J.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-03-02 11:37:10

Temat: Re: smaki jajecznicy.
Od: "agatek" <a...@g...univ.gda.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "JurekA" <jurdag@....o2.pl> napisał w wiadomości
news:b3spnp$npc$1@news.onet.pl...
> agatek wrote:
> >> Mnie moze bardziej ciekawia rozne Grupowiczow pomysly na jajecznice.
> >> Z czym, scieta czy nie, etc.
> >>
> >> Opowiecie?
> >>
> > hm jajecznica na duuzo sposobow, w duzej mierze zalezne od tego co sie
> > znajduje w lodowce pza jajkami;) ale najbardzije smakuje mi taka:
> > cebulke pokroic drobno, pieeczarki pokroic i podsmarzycw rondelku, w
> > osobnym naczyniu zrobic jajecznice, posolioc popieprzyc, potem
> > jajecznice na talerz, na to cebulke z grzybkami a na wierzch posypac
> > szczypiorkiem i zjadac.
> >
>
> Heh....az sie glodny robie ;-) Ale odpowiedz na pytanie fundamentalne:
> scięta czy nie? ;-)

powiedzialabym ze taka srednio scieta , nie moga byc wiorki i nie moze byc
surowa i lejaca sie, kurcze ja nie wiem jak to opisac:((((

agatek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-03-02 21:20:52

Temat: Re: smaki jajecznicy.
Od: l...@a...com (Lilibell555) szukaj wiadomości tego autora

>Mnie moze bardziej ciekawia rozne Grupowiczow pomysly na jajecznice.
>Z czym, scieta czy nie, etc.
>

Najbardziej lubie "jajeczniczke na cebulce" : podsmazyc ogromna ilosc cebuli na
odrobinie masla,dolac troche wody i poddusic az bedzie miekka,dodac jaja i
smazyc az sie lekko zetna.Mozna dodac drugie zdziebko masla przed
podaniem.Pycha.
Lubie tez na szynce z Vegeta zamiast soli (niestety).Trzecia to "na
slonince".Jaja i skwarki.Proste i swietne.Polaczenia pomidorowo pieczarkowe i
inne komplikacje jakos mi przeszly.Nie mowiac o meksykanskich kombinacjach.O
jeszcze bym zapomniala o jajecznicy na masle ze szczypiorkiem.Najlepiej
wyhodowanym wlasnorecznie.Nie mowiac o wlasnokurnych jajach do tych wszystkich
jajecznic:-)))
Pozdr.Dot

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-03-03 09:15:38

Temat: Odp: smaki jajecznicy.
Od: "Mariola" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Użytkownik "JurekA" <jurdag@....o2.pl> napisał w wiadomości
> news:b3spnp$npc$1@news.onet.pl...
> > >> Mnie moze bardziej ciekawia rozne Grupowiczow pomysly na jajecznice.
> > >> Z czym, scieta czy nie, etc.
> > Heh....az sie glodny robie ;-) Ale odpowiedz na pytanie fundamentalne:
> > scięta czy nie? ;-)
>

Ja lubię bardzoe ściętą. Nie lubie glutów z białka, które się nie zetnie. A
z dodatków to wszystko to co wymieniacie, oprócz boczku i kiełbasy, szynki
itp. wędlin.
Mariola


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-03-04 15:12:41

Temat: Re: smaki jajecznicy.
Od: "Kararuh" <k...@c...op.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "JurekA" <jurdag@....o2.pl> napisał w wiadomości
news:b3sk3k$d2b$1@news.onet.pl...
> Barbara Czaplicka wrote:
> > Co Wam powiem, to Wam powiem...
> > Otoz dzisiaj podano mi sniadanko do lozka...
>
> No dobra. Gratuluje sniadania do lozka. ;-)
>
> Mnie moze bardziej ciekawia rozne Grupowiczow pomysly na jajecznice.
> Z czym, scieta czy nie, etc.
>

Ogólnie, to raczej ściętą, ale lekko. Taką... jak 4 i pół minutowe jajko na
miękko ;)

Ja robię taką, jak mam czas.

Jeden nieduży ziemniak (jeden na głowe, bo zależy dla ilu osób się robi).
Pokroić w kostke, na patelnie i poczekać aż się usmaży podsypując papryką i
pieprzem. Pokroić niezadrobno cebulkę i wrzucić za jakiś czas do ziemniaków.
Trzeba często mieszać. Kiedy ziemniaki są ok wbić jajka i wyłączyć ogień.
Raz dwa wymieszać i wyrzucić na talerze zanim zetnie się za bardzo.

Wiem, że to taka obiadowa "ciężka" jajecznica, ale za to pycha.

Bardzo podobnie robię też omlet, tylko inaczej z cebulą się robi.

Pozdrawiam,
Kararuh


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-03-04 15:16:45

Temat: Re: smaki jajecznicy.
Od: "Kasia Es" <k...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Mariola" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b3v6c2$5qv$1@korweta.task.gda.pl...
>
> > Użytkownik "JurekA" <jurdag@....o2.pl> napisał w wiadomości
> > news:b3spnp$npc$1@news.onet.pl...
> > > >> Mnie moze bardziej ciekawia rozne Grupowiczow pomysly na
jajecznice.
> > > >> Z czym, scieta czy nie, etc.
> > > Heh....az sie glodny robie ;-) Ale odpowiedz na pytanie fundamentalne:
> > > scięta czy nie? ;-)
> >
>
> Ja lubię bardzoe ściętą. Nie lubie glutów z białka, które się nie zetnie.
A
> z dodatków to wszystko to co wymieniacie, oprócz boczku i kiełbasy, szynki
> itp. wędlin.
> Mariola


Witam

Ja natomiast zupełnie przeciwnie: nie dość, że na cebuli i szynce, to
jeszcze lekko ścięta :)
Na koniec dodaję czasami żółty ser starty na drobnych oczkach i czekam
krótką chwilkę, żeby się delikatnie rozpuścił.

Kasia Es.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Danie z kurczaka + wino
Ciasto kokosowe
ciagnacy sie ser na pizzy
Wielkanoc na poludniu
Jak upiec dzika?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »