Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia smalec

Grupy

Szukaj w grupach

 

smalec

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 33


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-06-16 07:55:54

Temat: smalec
Od: Ramona Lenartowicz <r...@d...art.pl> szukaj wiadomości tego autora

Jaki znacie 'przepis' na dobry smalec ? ;)
Z samego boczku + cebulka, czy może jeszcze jakieś inne mięsko
tłuszczykowate ? ;)

Pozdrawiam
Ramona Lenartowicz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-06-16 07:59:10

Temat: Re: smalec
Od: "Agnieszka" <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

ja wgniatam pare zabkow czosnku, dodaje tone majeranku i wcieram jedno winne
jablko


Użytkownik "Ramona Lenartowicz" <r...@d...art.pl> napisał w
wiadomości news:42b12f20$0$2140$f69f905@mamut2.aster.pl...
> Jaki znacie 'przepis' na dobry smalec ? ;)
> Z samego boczku + cebulka, czy może jeszcze jakieś inne mięsko
> tłuszczykowate ? ;)
>
> Pozdrawiam
> Ramona Lenartowicz


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-06-16 08:00:06

Temat: Re: smalec
Od: "Gamon'" <r...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Czesc!

Użytkownik "Ramona Lenartowicz" <r...@d...art.pl>
napisał w wiadomości news:42b12f20$0$2140$f69f905@mamut2.aster.pl...
> Z samego boczku + cebulka, czy może jeszcze jakieś inne mięsko
> tłuszczykowate ? ;)
Ja mieszam boczek ze slonina, a cebule dodaje tylko wtedy, jesli
dorzucam tez kielbache.

Pozdrawiam,
robal.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-06-16 08:21:54

Temat: Re: smalec
Od: Paweł C <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Agnieszka napisał:

> ja wgniatam pare zabkow czosnku, dodaje tone majeranku i wcieram jedno winne
> jablko
>
>
> Użytkownik "Ramona Lenartowicz" <r...@d...art.pl> napisał w
> wiadomości news:42b12f20$0$2140$f69f905@mamut2.aster.pl...
> > Jaki znacie 'przepis' na dobry smalec ? ;)
> > Z samego boczku + cebulka, czy może jeszcze jakieś inne mięsko
> > tłuszczykowate ? ;)
> >
> > Pozdrawiam
> > Ramona Lenartowicz
>
>

tak z jabłuszkiem jest rewelacja ,jeszcze dodaje majeranek ,liść
laurowy,ziele angielskie

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2005-06-16 08:45:26

Temat: Re: smalec
Od: Korniejewowa <m...@S...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ramona Lenartowicz napisał(a) dnia Thu, 16 Jun 2005 09:55:54 +0200 na grupie
pl.rec.kuchnia:

> Jaki znacie 'przepis' na dobry smalec ? ;)
> Z samego boczku + cebulka, czy może jeszcze jakieś inne mięsko
> tłuszczykowate ? ;)
>
> Pozdrawiam
> Ramona Lenartowicz
Witam,

w rodzinie mojego mężulka robią najlepszy smalec na świecie - z
podgardla, słoniny i boczku w równych proporcjach, wszystko to zmielone
przez maszynkę do mięsa, albo pokrojone w bardzo drobniutką kosteczkę,
wytapiane na najmniejszym ogniu (potrafi cały dzień pyrkotać) z
majerankiem dodanym pod sam koniec wytapiania. Dodatki w postaci
jabłuszka, cebulki (przesmażonej), bądź ogóreczka kiszonego dodają do
podstawy, czyli do samego smalczyku z majerankiem w zależności od
potrzeb, chęci i smaków, a babcia dodatkowo uzasadnia późniejsze
dodawanie jabłek, że jabłka dziś niepwene (? - w sensie chyba pryskane)
i mogą podgnić w smalczyku.
Polecam ten przepis, wielokrotnie już wypróbowany również przeze mnie,
tym bardziej, że smalec (ten podstawowy) można używać do innych potraw
(ruskie, kapusta młoda, jajówka, itp, itd), a z jabłkiem już nie
tegez...:) Poza tym, smalec ten jest niezwykle trwały i można go narobić
na zapas i trzymać w lodówie miesiącami.
Z wariacji smalczykowych - dodawałam jeszcze paprykę ostrą plus
posiekaną papryczkę chili (na gorąco - roztopić smalec podstawowy i
wymieszać z papryką) - pyszotka:) szczególnie do wódeczki:) oraz
wariacje na piknik - smalczyki przyprawowe - z cząbrem (dodawać na
gorąco, jak paprykę), ze szczypiorkiem (a ten dodałam na zimno, tzn.
smalec o temp. pokojowej wymieszany ze świeżo posiekanym szczypiorkiem),
z suszonymi pomidorami (na gorąco), z kiszonymi ogórcami (na zimno -
uwaga - należy ogórki pozbawic gniazdek nasiennych - inaczej robi sie
ciapaja). Pyszotki.

Pozdrawiam,

Korniejewowa.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2005-06-16 09:19:44

Temat: Re: smalec
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>
>w rodzinie mojego mężulka robią najlepszy smalec na świecie - z
>podgardla, słoniny i boczku w równych proporcjach, wszystko to zmielone
>przez maszynkę do mięsa, albo pokrojone w bardzo drobniutką kosteczkę,
>wytapiane na najmniejszym ogniu (potrafi cały dzień pyrkotać) z
>majerankiem dodanym pod sam koniec wytapiania. Dodatki w postaci
>jabłuszka, cebulki (przesmażonej), bądź ogóreczka kiszonego dodają do
>podstawy, czyli do samego smalczyku z majerankiem w zależności od
>potrzeb, chęci i smaków, a babcia dodatkowo uzasadnia późniejsze
>dodawanie jabłek, że jabłka dziś niepwene (? - w sensie chyba pryskane)
>i mogą podgnić w smalczyku.
>Polecam ten przepis, wielokrotnie już wypróbowany również przeze mnie,
>tym bardziej, że smalec (ten podstawowy) można używać do innych potraw
>(ruskie, kapusta młoda, jajówka, itp, itd), a z jabłkiem już nie
>tegez...:) Poza tym, smalec ten jest niezwykle trwały i można go narobić
>na zapas i trzymać w lodówie miesiącami.
>Z wariacji smalczykowych - dodawałam jeszcze paprykę ostrą plus
>posiekaną papryczkę chili (na gorąco - roztopić smalec podstawowy i
>wymieszać z papryką) - pyszotka:) szczególnie do wódeczki:) oraz
>wariacje na piknik - smalczyki przyprawowe - z cząbrem (dodawać na
>gorąco, jak paprykę), ze szczypiorkiem (a ten dodałam na zimno, tzn.
>smalec o temp. pokojowej wymieszany ze świeżo posiekanym szczypiorkiem),
>z suszonymi pomidorami (na gorąco), z kiszonymi ogórcami (na zimno -
>uwaga - należy ogórki pozbawic gniazdek nasiennych - inaczej robi sie
>ciapaja). Pyszotki.
>
>Pozdrawiam,
>
>Korniejewowa.


Faaajne przepisy!

a co to ta jajowka?

Pierz

p.s. Nie ciachnelam postu, bo szkoda mi bylo :P
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2005-06-16 09:54:12

Temat: Re: smalec
Od: "flower" <f...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Korniejewowa" <m...@S...onet.pl> napisał w wiadomości
news:d8re7a$rcg$1@news.onet.pl...
> Ramona Lenartowicz napisał(a) dnia Thu, 16 Jun 2005 09:55:54 +0200 na
grupie pl.rec.kuchnia:
>
> > Jaki znacie 'przepis' na dobry smalec ? ;)
> > Z samego boczku + cebulka, czy może jeszcze jakieś inne mięsko
> > tłuszczykowate ? ;)
> >
> > Pozdrawiam
> > Ramona Lenartowicz
> Witam,
>
> (...) Dodatki w postaci
> jabłuszka, cebulki (przesmażonej), bądź ogóreczka kiszonego dodają do
> podstawy, czyli do samego smalczyku z majerankiem (...)

Zabiją cię tu za te zdrobnienia :-)

--
"Żałuj za dowcipy, synu!"
Tytus, Romek i A'Tomek, ks. VIII


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2005-06-16 11:03:57

Temat: Re: smalec
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Thu, 16 Jun 2005 11:54:12 +0200, "flower" <f...@w...pl>
wrote:

>U?ytkownik "Korniejewowa" <m...@S...onet.pl> napisa? w wiadomo?ci
>news:d8re7a$rcg$1@news.onet.pl...
>> Ramona Lenartowicz napisa?(a) dnia Thu, 16 Jun 2005 09:55:54 +0200 na
>grupie pl.rec.kuchnia:
>>
>> > Jaki znacie 'przepis' na dobry smalec ? ;)
>> > Z samego boczku + cebulka, czy mo?e jeszcze jakie? inne mi?sko
>> > t?uszczykowate ? ;)
>> >
>> > Pozdrawiam
>> > Ramona Lenartowicz
>> Witam,
>>
>> (...) Dodatki w postaci
>> jab?uszka, cebulki (przesma?onej), b?d? ogóreczka kiszonego dodaj? do
>> podstawy, czyli do samego smalczyku z majerankiem (...)
>
>Zabij? ci? tu za te zdrobnienia :-)


Juz zabili :PPP

Pierz
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2005-06-16 11:32:18

Temat: Re: smalec
Od: Korniejewowa <m...@S...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Krysia Thompson napisał(a) dnia Thu, 16 Jun 2005 12:03:57 +0100 na grupie
pl.rec.kuchnia:

> On Thu, 16 Jun 2005 11:54:12 +0200, "flower" <f...@w...pl>
> wrote:
>
> >U?ytkownik "Korniejewowa" <m...@S...onet.pl> napisa? w wiadomo?ci
> >news:d8re7a$rcg$1@news.onet.pl...
> >> Ramona Lenartowicz napisa?(a) dnia Thu, 16 Jun 2005 09:55:54 +0200 na
> >grupie pl.rec.kuchnia:
> >>
> >> > Jaki znacie 'przepis' na dobry smalec ? ;)
> >> > Z samego boczku + cebulka, czy mo?e jeszcze jakie? inne mi?sko
> >> > t?uszczykowate ? ;)
> >> >
> >> > Pozdrawiam
> >> > Ramona Lenartowicz
> >> Witam,
> >>
> >> (...) Dodatki w postaci
> >> jab?uszka, cebulki (przesma?onej), b?d? ogóreczka kiszonego dodaj? do
> >> podstawy, czyli do samego smalczyku z majerankiem (...)
> >
> >Zabij? ci? tu za te zdrobnienia :-)
>
>
> Juz zabili :PPP
>
> Pierz
> K.T. - starannie opakowana

Mi to przejdzie, jak juz urodze - na razie albo mi sie agresor włącza,
albo właśnie taka miziaja drobniąca. Dziś miziaja:)

Pozdrawiam,

Korniejewowa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2005-06-16 11:35:25

Temat: Re: smalec
Od: Korniejewowa <m...@S...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Krysia Thompson napisał(a) dnia Thu, 16 Jun 2005 10:19:44 +0100 na grupie
pl.rec.kuchnia:


> Faaajne przepisy!

dzięki - wypróbowane - polecam:)

> a co to ta jajowka?

Po miziajowemu - jajecznica:) Mogłam jeszcze napisać jajóweczka:)


> p.s. Nie ciachnelam postu, bo szkoda mi bylo :P

I jeszcze raz dzięki:)


Korniejewowa z wysokim poziomem endorfin(ek) :)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 ... 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Ciasteczka (pieczywo) z maki kukurydzianej (?)
POMOCY !!! PRZEPIS NA FLAKI JAK ZROBIĆ
Przepisy na potrawy "arktyczne"
Warzywa z patelni z musem truskawkoym:) [P]
sosy Winiary

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »