From: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: smalec
Date: Thu, 16 Jun 2005 10:19:44 +0100
Organization: Home
Reply-To: K...@h...fsnet.co.uk
Message-ID: <p...@4...com>
References: <42b12f20$0$2140$f69f905@mamut2.aster.pl> <d8re7a$rcg$1@news.onet.pl>
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
NNTP-Posting-Host: 216.128.74.205
X-Trace: alt.athenanews.com 1118913589 216.128.74.205 (16 Jun 2005 05:19:49 -0400)
Lines: 40
X-Complaints-To: a...@a...com
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!newspeer2.se.telia.net!
se.telia.net!news.tele.dk!news.tele.dk!small.news.tele.dk!newsfeed.icl.net!news
hosting.com!nx01.iad01.newshosting.com!207.225.159.16.MISMATCH!mpls-transit-01.
news.qwest.net!216.128.74.10.MISMATCH!alt.athenanews.com!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:241626
Ukryj nagłówki
>
>w rodzinie mojego mężulka robią najlepszy smalec na świecie - z
>podgardla, słoniny i boczku w równych proporcjach, wszystko to zmielone
>przez maszynkę do mięsa, albo pokrojone w bardzo drobniutką kosteczkę,
>wytapiane na najmniejszym ogniu (potrafi cały dzień pyrkotać) z
>majerankiem dodanym pod sam koniec wytapiania. Dodatki w postaci
>jabłuszka, cebulki (przesmażonej), bądź ogóreczka kiszonego dodają do
>podstawy, czyli do samego smalczyku z majerankiem w zależności od
>potrzeb, chęci i smaków, a babcia dodatkowo uzasadnia późniejsze
>dodawanie jabłek, że jabłka dziś niepwene (? - w sensie chyba pryskane)
>i mogą podgnić w smalczyku.
>Polecam ten przepis, wielokrotnie już wypróbowany również przeze mnie,
>tym bardziej, że smalec (ten podstawowy) można używać do innych potraw
>(ruskie, kapusta młoda, jajówka, itp, itd), a z jabłkiem już nie
>tegez...:) Poza tym, smalec ten jest niezwykle trwały i można go narobić
>na zapas i trzymać w lodówie miesiącami.
>Z wariacji smalczykowych - dodawałam jeszcze paprykę ostrą plus
>posiekaną papryczkę chili (na gorąco - roztopić smalec podstawowy i
>wymieszać z papryką) - pyszotka:) szczególnie do wódeczki:) oraz
>wariacje na piknik - smalczyki przyprawowe - z cząbrem (dodawać na
>gorąco, jak paprykę), ze szczypiorkiem (a ten dodałam na zimno, tzn.
>smalec o temp. pokojowej wymieszany ze świeżo posiekanym szczypiorkiem),
>z suszonymi pomidorami (na gorąco), z kiszonymi ogórcami (na zimno -
>uwaga - należy ogórki pozbawic gniazdek nasiennych - inaczej robi sie
>ciapaja). Pyszotki.
>
>Pozdrawiam,
>
>Korniejewowa.
Faaajne przepisy!
a co to ta jajowka?
Pierz
p.s. Nie ciachnelam postu, bo szkoda mi bylo :P
K.T. - starannie opakowana
|