Data: 2005-06-16 09:19:44
Temat: Re: smalec
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Pokaż wszystkie nagłówki
>
>w rodzinie mojego mężulka robią najlepszy smalec na świecie - z
>podgardla, słoniny i boczku w równych proporcjach, wszystko to zmielone
>przez maszynkę do mięsa, albo pokrojone w bardzo drobniutką kosteczkę,
>wytapiane na najmniejszym ogniu (potrafi cały dzień pyrkotać) z
>majerankiem dodanym pod sam koniec wytapiania. Dodatki w postaci
>jabłuszka, cebulki (przesmażonej), bądź ogóreczka kiszonego dodają do
>podstawy, czyli do samego smalczyku z majerankiem w zależności od
>potrzeb, chęci i smaków, a babcia dodatkowo uzasadnia późniejsze
>dodawanie jabłek, że jabłka dziś niepwene (? - w sensie chyba pryskane)
>i mogą podgnić w smalczyku.
>Polecam ten przepis, wielokrotnie już wypróbowany również przeze mnie,
>tym bardziej, że smalec (ten podstawowy) można używać do innych potraw
>(ruskie, kapusta młoda, jajówka, itp, itd), a z jabłkiem już nie
>tegez...:) Poza tym, smalec ten jest niezwykle trwały i można go narobić
>na zapas i trzymać w lodówie miesiącami.
>Z wariacji smalczykowych - dodawałam jeszcze paprykę ostrą plus
>posiekaną papryczkę chili (na gorąco - roztopić smalec podstawowy i
>wymieszać z papryką) - pyszotka:) szczególnie do wódeczki:) oraz
>wariacje na piknik - smalczyki przyprawowe - z cząbrem (dodawać na
>gorąco, jak paprykę), ze szczypiorkiem (a ten dodałam na zimno, tzn.
>smalec o temp. pokojowej wymieszany ze świeżo posiekanym szczypiorkiem),
>z suszonymi pomidorami (na gorąco), z kiszonymi ogórcami (na zimno -
>uwaga - należy ogórki pozbawic gniazdek nasiennych - inaczej robi sie
>ciapaja). Pyszotki.
>
>Pozdrawiam,
>
>Korniejewowa.
Faaajne przepisy!
a co to ta jajowka?
Pierz
p.s. Nie ciachnelam postu, bo szkoda mi bylo :P
K.T. - starannie opakowana
|