Data: 2005-06-16 08:45:26
Temat: Re: smalec
Od: Korniejewowa <m...@S...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ramona Lenartowicz napisał(a) dnia Thu, 16 Jun 2005 09:55:54 +0200 na grupie
pl.rec.kuchnia:
> Jaki znacie 'przepis' na dobry smalec ? ;)
> Z samego boczku + cebulka, czy może jeszcze jakieś inne mięsko
> tłuszczykowate ? ;)
>
> Pozdrawiam
> Ramona Lenartowicz
Witam,
w rodzinie mojego mężulka robią najlepszy smalec na świecie - z
podgardla, słoniny i boczku w równych proporcjach, wszystko to zmielone
przez maszynkę do mięsa, albo pokrojone w bardzo drobniutką kosteczkę,
wytapiane na najmniejszym ogniu (potrafi cały dzień pyrkotać) z
majerankiem dodanym pod sam koniec wytapiania. Dodatki w postaci
jabłuszka, cebulki (przesmażonej), bądź ogóreczka kiszonego dodają do
podstawy, czyli do samego smalczyku z majerankiem w zależności od
potrzeb, chęci i smaków, a babcia dodatkowo uzasadnia późniejsze
dodawanie jabłek, że jabłka dziś niepwene (? - w sensie chyba pryskane)
i mogą podgnić w smalczyku.
Polecam ten przepis, wielokrotnie już wypróbowany również przeze mnie,
tym bardziej, że smalec (ten podstawowy) można używać do innych potraw
(ruskie, kapusta młoda, jajówka, itp, itd), a z jabłkiem już nie
tegez...:) Poza tym, smalec ten jest niezwykle trwały i można go narobić
na zapas i trzymać w lodówie miesiącami.
Z wariacji smalczykowych - dodawałam jeszcze paprykę ostrą plus
posiekaną papryczkę chili (na gorąco - roztopić smalec podstawowy i
wymieszać z papryką) - pyszotka:) szczególnie do wódeczki:) oraz
wariacje na piknik - smalczyki przyprawowe - z cząbrem (dodawać na
gorąco, jak paprykę), ze szczypiorkiem (a ten dodałam na zimno, tzn.
smalec o temp. pokojowej wymieszany ze świeżo posiekanym szczypiorkiem),
z suszonymi pomidorami (na gorąco), z kiszonymi ogórcami (na zimno -
uwaga - należy ogórki pozbawic gniazdek nasiennych - inaczej robi sie
ciapaja). Pyszotki.
Pozdrawiam,
Korniejewowa.
|