Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: Korniejewowa <m...@S...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: smalec
Date: Thu, 16 Jun 2005 10:45:26 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 38
Sender: m...@p...onet.pl@nat-be2.aster.pl
Message-ID: <d8re7a$rcg$1@news.onet.pl>
References: <42b12f20$0$2140$f69f905@mamut2.aster.pl>
NNTP-Posting-Host: nat-be2.aster.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1118911530 28048 212.76.39.122 (16 Jun 2005 08:45:30 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 16 Jun 2005 08:45:30 GMT
User-Agent: Noworyta News Reader/2.9
X-Antivirus: avast! (VPS 0524-2, 2005-06-15), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:241621
Ukryj nagłówki
Ramona Lenartowicz napisał(a) dnia Thu, 16 Jun 2005 09:55:54 +0200 na grupie
pl.rec.kuchnia:
> Jaki znacie 'przepis' na dobry smalec ? ;)
> Z samego boczku + cebulka, czy może jeszcze jakieś inne mięsko
> tłuszczykowate ? ;)
>
> Pozdrawiam
> Ramona Lenartowicz
Witam,
w rodzinie mojego mężulka robią najlepszy smalec na świecie - z
podgardla, słoniny i boczku w równych proporcjach, wszystko to zmielone
przez maszynkę do mięsa, albo pokrojone w bardzo drobniutką kosteczkę,
wytapiane na najmniejszym ogniu (potrafi cały dzień pyrkotać) z
majerankiem dodanym pod sam koniec wytapiania. Dodatki w postaci
jabłuszka, cebulki (przesmażonej), bądź ogóreczka kiszonego dodają do
podstawy, czyli do samego smalczyku z majerankiem w zależności od
potrzeb, chęci i smaków, a babcia dodatkowo uzasadnia późniejsze
dodawanie jabłek, że jabłka dziś niepwene (? - w sensie chyba pryskane)
i mogą podgnić w smalczyku.
Polecam ten przepis, wielokrotnie już wypróbowany również przeze mnie,
tym bardziej, że smalec (ten podstawowy) można używać do innych potraw
(ruskie, kapusta młoda, jajówka, itp, itd), a z jabłkiem już nie
tegez...:) Poza tym, smalec ten jest niezwykle trwały i można go narobić
na zapas i trzymać w lodówie miesiącami.
Z wariacji smalczykowych - dodawałam jeszcze paprykę ostrą plus
posiekaną papryczkę chili (na gorąco - roztopić smalec podstawowy i
wymieszać z papryką) - pyszotka:) szczególnie do wódeczki:) oraz
wariacje na piknik - smalczyki przyprawowe - z cząbrem (dodawać na
gorąco, jak paprykę), ze szczypiorkiem (a ten dodałam na zimno, tzn.
smalec o temp. pokojowej wymieszany ze świeżo posiekanym szczypiorkiem),
z suszonymi pomidorami (na gorąco), z kiszonymi ogórcami (na zimno -
uwaga - należy ogórki pozbawic gniazdek nasiennych - inaczej robi sie
ciapaja). Pyszotki.
Pozdrawiam,
Korniejewowa.
|