Data: 2002-05-31 12:58:39
Temat: śmietana było Re: Mezczyzna i zakupy - mit (OT)
Od: Basia Zygmańska <j...@s...gliwice.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Z moich skromnych doświadczeń wynika, że śmietany nie-UHATE poniżej
30% sa
> kwasne, te powyzej słodkie. I ta powyzej 30% co najwyżej może byc
zepsuta
> (zjełczała?), gorzka, a nie skwasniała.
A ja zwykle robię tak - kupuję smietanę (czy śmietankę, róznie się to
nazywa) słodką i wlewam do niej łyżeczkę poprzedniej dobrej, lub
dobrego kwasnego mleka, stawiam w temperaturze pokojowej. Szybko się
kwasi i ma dobry smak.
Cytryny nie uznaję, bo w takiej śmietance skwaszonej cytryną nie
zachodzi fermentacja.
Smietana sie kwasi, podobnie jak mleko, bo zachodzi w niej
fermentacja, pod wpływem bakterii, które tworzą kwas mlekowy. Podobnie
jak mleko. W jogurcie sa inne bakterie, w kefirze jeszcze inne.
Przenosząc je do swieżego mleka (nawet pasteryzowanego) mozemy uzyskać
kefir, jogurt według uznania.
Oczywiscie takie skwaszone mleko, najlepiej w kamiennym garnku z
bąbelkami dwutlenku węgla potem wstawia się do lodówki, do tego młode
ziemniaczki z koperkiem i surowym masełkiem i czerwcowy obiad jest
palce lizać ;-)).
(Oj chyba głodna jestem ;-)) )
Pozdrowienia.
Basia
|