« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-06-26 06:30:27
Temat: sól węglanu amonowego?Witam mam pytanie jak w temacie, co to jest ta sól i czym ją ewentualnie
zastąpić. Znalazłam ją w przepisie na ciasteczka owsiane i nie wiem co to
jest. Sprawdziłam znane mi spulchniacze i na proszku do pieczenia czytam:
pirofosoran 2-sodowy oraz kwaśny węglan sodowy, a w sodzie oczyszczonej
wodorwęglan sodu. Może jest wśród nas chemik, który mi wytłumaczy różnicę
lub ew. powie gdzie to to jest żeby mi cisteczka dobrze wyszły :o)
Pozdrawiam z gościnnej skrzynki Dużego Misia
Gerbil :o)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-06-26 06:41:29
Temat: Re: sól węglanu amonowego?In article <cbj59g$lta$1@news.onet.pl>,
"DuzyMis" <d...@a...pl> wrote:
> Witam mam pytanie jak w temacie, co to jest ta sól i czym ją ewentualnie
> zastąpić. Znalazłam ją w przepisie na ciasteczka owsiane i nie wiem co to
> jest. Sprawdziłam znane mi spulchniacze i na proszku do pieczenia czytam:
> pirofosoran 2-sodowy oraz kwaśny węglan sodowy, a w sodzie oczyszczonej
> wodorwęglan sodu. Może jest wśród nas chemik, który mi wytłumaczy różnicę
> lub ew. powie gdzie to to jest żeby mi cisteczka dobrze wyszły :o)
> Pozdrawiam z gościnnej skrzynki Dużego Misia
> Gerbil :o)
Myślę, że chodzi po prostu o węglan amonu, który sam jest solą (NH4
HCO3). Tzw. amoniak w proszku, dawniej stosowany jako środek
spulchniający do wypieku ciast oraz jako sole trzeźwiące. Pamiętam, że
niegdyś bywał w każdej kuchni, jednak czy obecnie można go nabyć nie
wiem -- może w aptece.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-26 18:51:54
Temat: Re: sól węglanu amonowego?Wladyslaw Los wrote:
>
> Myślę, że chodzi po prostu o węglan amonu, który sam jest solą (NH4
> HCO3). Tzw. amoniak w proszku, dawniej stosowany jako środek
> spulchniający do wypieku ciast oraz jako sole trzeźwiące. Pamiętam, że
> niegdyś bywał w każdej kuchni, jednak czy obecnie można go nabyć nie
> wiem -- może w aptece.
u nas można kupić, tylko niestety w okolicach Bożego Narodzenia. Jest
środkiem spulchniającym do wyrobu pierników. W "innych czasach" dostać
trudno, choć pochodzenie czasem czyni cuda. Ja na ogół mam zapas w domu,
ale i tak stosuję tylko do pierników.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-27 17:36:58
Temat: Re: sól węglanu amonowego?DuzyMis wrote:
> Witam mam pytanie jak w temacie, co to jest ta sól i czym ją ewentualnie
> zastąpić.
A musisz zastępować? Można ją kupić chyba w każdym supermarkecie, w
pomarańczowej torebce, za 70 groszy. Nigdy dotąd nie kupowałam, bo nie
miałam żadnego przepisu - może mogłabyś podać swój przepis na ciasteczka
owsiane? Chętnie bym wypróbowała.
Nessie
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-28 04:35:06
Temat: Ciasteczka owsiane z solą amonową :o)
Użytkownik "Nessie" <w...@p...gazeta.pl> napisał w
wiadomości news:40DF05BA.3060401@poczta.gazeta.pl...
> DuzyMis wrote:
> > Witam mam pytanie jak w temacie, co to jest ta sól i czym ją ewentualnie
> > zastąpić.
>
> A musisz zastępować? Można ją kupić chyba w każdym supermarkecie, w
> pomarańczowej torebce, za 70 groszy. Nigdy dotąd nie kupowałam, bo nie
> miałam żadnego przepisu - może mogłabyś podać swój przepis na ciasteczka
> owsiane? Chętnie bym wypróbowała.
>
> Nessie
>
Dzięki, nigdy nie zwracałam uwagi na takie "cuda", zawsze tylko soda i
proszek do pieczenia:O)
Jak będę w markecie to poszukam, dzięki. A niżej podaję ten przepis,wygląda
nieskomplikowanie i sąrekomendowane na okres bożonarodzeniowy :o) Coż zrobię
sobie gwiazdkę (kulinarną) w czerwcu:O)
a.. 125 g miodu
b.. 50 g potartych migdałów
c.. 50 g skandyzowanEj skórki z pomarańcz (drobno pociętej)
d.. 200 g drobnych płatków owsianych
e.. 15 g przyprawy do piernika (=1 torebka)
f.. 5 g soli węglanu amonowego
g.. 1 żółtko
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dobrze wymieszać (miód ewentualnie podgrzać, jeśli
zbyt twardy. Węglan amonowy rozpuścić w odrobinie wody). Następnie
rozwałkować ciasto na stole na około 0,5 cm grubości. Wycinać małe krążki
(3-4 cm średnicy), poukładać je na blachę, popędzlować żółtkiem jajka i
posypać potartymi lub pociętymi migdałami (lub orzechami).
Piec 10 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku (normalny piec
elektryczny 180-190°, piec elektryczny z obiegiem powietrza 170°).
Po upieczeniu i ostudzeniu zamknąć w pudełku na dwa dni. Następnie
poukładać do ciastek w pudełku kawałki skórki z jednej pomarańczy i
pozostawić na następne 2 dni. Dopiero po tych czterech dniach ciasteczka
staną się miękkie i osiągną swój wspaniały smak!
Pozdrawiam
Gerbil, czasowo korzystający ze skrzynki Misia :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-28 09:56:41
Temat: Re: Ciasteczka owsiane z solą amonową :o)DuzyMis wrote:
> A niżej podaję ten przepis,wygląda
> nieskomplikowanie i sąrekomendowane na okres bożonarodzeniowy :o) Coż zrobię
> sobie gwiazdkę (kulinarną) w czerwcu:O)
Dzięki, ja też się chyba skuszę :))
N.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |