Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia sól węglanu amonowego?

Grupy

Szukaj w grupach

 

sól węglanu amonowego?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-06-26 06:30:27

Temat: sól węglanu amonowego?
Od: "DuzyMis" <d...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam mam pytanie jak w temacie, co to jest ta sól i czym ją ewentualnie
zastąpić. Znalazłam ją w przepisie na ciasteczka owsiane i nie wiem co to
jest. Sprawdziłam znane mi spulchniacze i na proszku do pieczenia czytam:
pirofosoran 2-sodowy oraz kwaśny węglan sodowy, a w sodzie oczyszczonej
wodorwęglan sodu. Może jest wśród nas chemik, który mi wytłumaczy różnicę
lub ew. powie gdzie to to jest żeby mi cisteczka dobrze wyszły :o)
Pozdrawiam z gościnnej skrzynki Dużego Misia
Gerbil :o)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-06-26 06:41:29

Temat: Re: sól węglanu amonowego?
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <cbj59g$lta$1@news.onet.pl>,
"DuzyMis" <d...@a...pl> wrote:

> Witam mam pytanie jak w temacie, co to jest ta sól i czym ją ewentualnie
> zastąpić. Znalazłam ją w przepisie na ciasteczka owsiane i nie wiem co to
> jest. Sprawdziłam znane mi spulchniacze i na proszku do pieczenia czytam:
> pirofosoran 2-sodowy oraz kwaśny węglan sodowy, a w sodzie oczyszczonej
> wodorwęglan sodu. Może jest wśród nas chemik, który mi wytłumaczy różnicę
> lub ew. powie gdzie to to jest żeby mi cisteczka dobrze wyszły :o)
> Pozdrawiam z gościnnej skrzynki Dużego Misia
> Gerbil :o)


Myślę, że chodzi po prostu o węglan amonu, który sam jest solą (NH4
HCO3). Tzw. amoniak w proszku, dawniej stosowany jako środek
spulchniający do wypieku ciast oraz jako sole trzeźwiące. Pamiętam, że
niegdyś bywał w każdej kuchni, jednak czy obecnie można go nabyć nie
wiem -- może w aptece.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-26 18:51:54

Temat: Re: sól węglanu amonowego?
Od: Waldemar Krzok <w...@t...de> szukaj wiadomości tego autora

Wladyslaw Los wrote:

>
> Myślę, że chodzi po prostu o węglan amonu, który sam jest solą (NH4
> HCO3). Tzw. amoniak w proszku, dawniej stosowany jako środek
> spulchniający do wypieku ciast oraz jako sole trzeźwiące. Pamiętam, że
> niegdyś bywał w każdej kuchni, jednak czy obecnie można go nabyć nie
> wiem -- może w aptece.

u nas można kupić, tylko niestety w okolicach Bożego Narodzenia. Jest
środkiem spulchniającym do wyrobu pierników. W "innych czasach" dostać
trudno, choć pochodzenie czasem czyni cuda. Ja na ogół mam zapas w domu,
ale i tak stosuję tylko do pierników.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-27 17:36:58

Temat: Re: sól węglanu amonowego?
Od: Nessie <w...@p...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

DuzyMis wrote:
> Witam mam pytanie jak w temacie, co to jest ta sól i czym ją ewentualnie
> zastąpić.

A musisz zastępować? Można ją kupić chyba w każdym supermarkecie, w
pomarańczowej torebce, za 70 groszy. Nigdy dotąd nie kupowałam, bo nie
miałam żadnego przepisu - może mogłabyś podać swój przepis na ciasteczka
owsiane? Chętnie bym wypróbowała.

Nessie

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-28 04:35:06

Temat: Ciasteczka owsiane z solą amonową :o)
Od: "DuzyMis" <d...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Nessie" <w...@p...gazeta.pl> napisał w
wiadomości news:40DF05BA.3060401@poczta.gazeta.pl...
> DuzyMis wrote:
> > Witam mam pytanie jak w temacie, co to jest ta sól i czym ją ewentualnie
> > zastąpić.
>
> A musisz zastępować? Można ją kupić chyba w każdym supermarkecie, w
> pomarańczowej torebce, za 70 groszy. Nigdy dotąd nie kupowałam, bo nie
> miałam żadnego przepisu - może mogłabyś podać swój przepis na ciasteczka
> owsiane? Chętnie bym wypróbowała.
>
> Nessie
>
Dzięki, nigdy nie zwracałam uwagi na takie "cuda", zawsze tylko soda i
proszek do pieczenia:O)
Jak będę w markecie to poszukam, dzięki. A niżej podaję ten przepis,wygląda
nieskomplikowanie i sąrekomendowane na okres bożonarodzeniowy :o) Coż zrobię
sobie gwiazdkę (kulinarną) w czerwcu:O)
a.. 125 g miodu
b.. 50 g potartych migdałów
c.. 50 g skandyzowanEj skórki z pomarańcz (drobno pociętej)
d.. 200 g drobnych płatków owsianych
e.. 15 g przyprawy do piernika (=1 torebka)
f.. 5 g soli węglanu amonowego
g.. 1 żółtko
Przygotowanie:

Wszystkie składniki dobrze wymieszać (miód ewentualnie podgrzać, jeśli
zbyt twardy. Węglan amonowy rozpuścić w odrobinie wody). Następnie
rozwałkować ciasto na stole na około 0,5 cm grubości. Wycinać małe krążki
(3-4 cm średnicy), poukładać je na blachę, popędzlować żółtkiem jajka i
posypać potartymi lub pociętymi migdałami (lub orzechami).

Piec 10 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku (normalny piec
elektryczny 180-190°, piec elektryczny z obiegiem powietrza 170°).

Po upieczeniu i ostudzeniu zamknąć w pudełku na dwa dni. Następnie
poukładać do ciastek w pudełku kawałki skórki z jednej pomarańczy i
pozostawić na następne 2 dni. Dopiero po tych czterech dniach ciasteczka
staną się miękkie i osiągną swój wspaniały smak!



Pozdrawiam

Gerbil, czasowo korzystający ze skrzynki Misia :)



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-28 09:56:41

Temat: Re: Ciasteczka owsiane z solą amonową :o)
Od: Nessie <w...@p...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

DuzyMis wrote:
> A niżej podaję ten przepis,wygląda
> nieskomplikowanie i sąrekomendowane na okres bożonarodzeniowy :o) Coż zrobię
> sobie gwiazdkę (kulinarną) w czerwcu:O)

Dzięki, ja też się chyba skuszę :))

N.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Ligawa - co to jest i co można z tym zrobić?
Polecam: Torcik truskawkowy na lato
dzem z cukinii?
Tymianek cytrynowy
Krajalnica, co kupic?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »