Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!wla
los
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: sól węglanu amonowego?
Date: Sat, 26 Jun 2004 08:41:29 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 20
Sender: w...@o...pl@pawlacz.stock9.one.pl
Message-ID: <w...@n...onet.pl>
References: <cbj59g$lta$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pawlacz.stock9.one.pl
X-Trace: news.onet.pl 1088232098 6199 80.72.34.43 (26 Jun 2004 06:41:38 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 26 Jun 2004 06:41:38 GMT
User-Agent: MT-NewsWatcher/3.4 (PPC Mac OS X)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:205959
Ukryj nagłówki
In article <cbj59g$lta$1@news.onet.pl>,
"DuzyMis" <d...@a...pl> wrote:
> Witam mam pytanie jak w temacie, co to jest ta sól i czym ją ewentualnie
> zastąpić. Znalazłam ją w przepisie na ciasteczka owsiane i nie wiem co to
> jest. Sprawdziłam znane mi spulchniacze i na proszku do pieczenia czytam:
> pirofosoran 2-sodowy oraz kwaśny węglan sodowy, a w sodzie oczyszczonej
> wodorwęglan sodu. Może jest wśród nas chemik, który mi wytłumaczy różnicę
> lub ew. powie gdzie to to jest żeby mi cisteczka dobrze wyszły :o)
> Pozdrawiam z gościnnej skrzynki Dużego Misia
> Gerbil :o)
Myślę, że chodzi po prostu o węglan amonu, który sam jest solą (NH4
HCO3). Tzw. amoniak w proszku, dawniej stosowany jako środek
spulchniający do wypieku ciast oraz jako sole trzeźwiące. Pamiętam, że
niegdyś bywał w każdej kuchni, jednak czy obecnie można go nabyć nie
wiem -- może w aptece.
Władysław
|