Data: 2004-06-28 04:35:06
Temat: Ciasteczka owsiane z solą amonową :o)
Od: "DuzyMis" <d...@a...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Nessie" <w...@p...gazeta.pl> napisał w
wiadomości news:40DF05BA.3060401@poczta.gazeta.pl...
> DuzyMis wrote:
> > Witam mam pytanie jak w temacie, co to jest ta sól i czym ją ewentualnie
> > zastąpić.
>
> A musisz zastępować? Można ją kupić chyba w każdym supermarkecie, w
> pomarańczowej torebce, za 70 groszy. Nigdy dotąd nie kupowałam, bo nie
> miałam żadnego przepisu - może mogłabyś podać swój przepis na ciasteczka
> owsiane? Chętnie bym wypróbowała.
>
> Nessie
>
Dzięki, nigdy nie zwracałam uwagi na takie "cuda", zawsze tylko soda i
proszek do pieczenia:O)
Jak będę w markecie to poszukam, dzięki. A niżej podaję ten przepis,wygląda
nieskomplikowanie i sąrekomendowane na okres bożonarodzeniowy :o) Coż zrobię
sobie gwiazdkę (kulinarną) w czerwcu:O)
a.. 125 g miodu
b.. 50 g potartych migdałów
c.. 50 g skandyzowanEj skórki z pomarańcz (drobno pociętej)
d.. 200 g drobnych płatków owsianych
e.. 15 g przyprawy do piernika (=1 torebka)
f.. 5 g soli węglanu amonowego
g.. 1 żółtko
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dobrze wymieszać (miód ewentualnie podgrzać, jeśli
zbyt twardy. Węglan amonowy rozpuścić w odrobinie wody). Następnie
rozwałkować ciasto na stole na około 0,5 cm grubości. Wycinać małe krążki
(3-4 cm średnicy), poukładać je na blachę, popędzlować żółtkiem jajka i
posypać potartymi lub pociętymi migdałami (lub orzechami).
Piec 10 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku (normalny piec
elektryczny 180-190°, piec elektryczny z obiegiem powietrza 170°).
Po upieczeniu i ostudzeniu zamknąć w pudełku na dwa dni. Następnie
poukładać do ciastek w pudełku kawałki skórki z jednej pomarańczy i
pozostawić na następne 2 dni. Dopiero po tych czterech dniach ciasteczka
staną się miękkie i osiągną swój wspaniały smak!
Pozdrawiam
Gerbil, czasowo korzystający ze skrzynki Misia :)
|