Data: 2004-06-26 06:41:29
Temat: Re: sól węglanu amonowego?
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <cbj59g$lta$1@news.onet.pl>,
"DuzyMis" <d...@a...pl> wrote:
> Witam mam pytanie jak w temacie, co to jest ta sól i czym ją ewentualnie
> zastąpić. Znalazłam ją w przepisie na ciasteczka owsiane i nie wiem co to
> jest. Sprawdziłam znane mi spulchniacze i na proszku do pieczenia czytam:
> pirofosoran 2-sodowy oraz kwaśny węglan sodowy, a w sodzie oczyszczonej
> wodorwęglan sodu. Może jest wśród nas chemik, który mi wytłumaczy różnicę
> lub ew. powie gdzie to to jest żeby mi cisteczka dobrze wyszły :o)
> Pozdrawiam z gościnnej skrzynki Dużego Misia
> Gerbil :o)
Myślę, że chodzi po prostu o węglan amonu, który sam jest solą (NH4
HCO3). Tzw. amoniak w proszku, dawniej stosowany jako środek
spulchniający do wypieku ciast oraz jako sole trzeźwiące. Pamiętam, że
niegdyś bywał w każdej kuchni, jednak czy obecnie można go nabyć nie
wiem -- może w aptece.
Władysław
|