« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-10-27 08:40:55
Temat: sorbet cytrynowy, jak?Witam!
Wczoraj objadlem sie sorbetem truskawkowym /moim ulubionym/, ale jedna z
osob pochlaniajacych go ze mna pochwalila sie ze jadla kiedys taki pyszny,
kwasny sorbet cytrynowy... mmmm... kwasny, ale jak go zrobic???
POMOCY!
TomecK.
--- www.warzywka.prv.pl --- <-nowy design + nowe zdjecia!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-10-27 10:55:22
Temat: Re: sorbet cytrynowy, jak?
>Witam!
>Wczoraj objadlem sie sorbetem truskawkowym /moim ulubionym/, ale jedna z
>osob pochlaniajacych go ze mna pochwalila sie ze jadla kiedys taki pyszny,
>kwasny sorbet cytrynowy... mmmm... kwasny, ale jak go zrobic???
>POMOCY!
>
>TomecK.
>
z tego co sie orientuje, to podstawa sorbetu jest bialko - ubite
nie zamarznie na skale i cukrzanosc, ktora tez nie zamarza na
skale, szczegolnie w polaczeniu z ta surowa beza. to jest baza
sorbetu. co sie dodaje do tego...bbbaaaaa, rozne rzeczy mozna.
jakmialam pomaracze w ogrodzie - to pomaranczowy, jak truskawki
czy czarne porzeczki - to taki. Sok i farfocle z
pomaranczy/cytryn, plus starta skorka to baza smakowa w tym
wypadku no i czesc tego cukrowego syropu. Ubic bialka, osobno
zmajstrowac syrop z wody, soku z cytryny, cukru (duzo), np
zagrzac wode by sie cukier szybko rozpuscil, dodac reszte. Potem
laczylam to z surowa beza i w duzej ilosci dosc plaskich naczym
zamrazalam. ale nie do konca. jak sie robilo sniezne bloto a la
ulice w zimie, to wrzucalam szybko do mixera, albo do michy zeby
porzadnie to zmiksowac, zeby nie bylo kawalkow lodu. Potem
pchalam to do dowolnego pojemnika (np po podach) i juz to sobie
mieszkalo w zamrazarce.
Podejrzewam ze moznaby zrobic sorbecik z soku kartonowego
Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-27 17:53:45
Temat: Re: sorbet cytrynowy, jak?We Włoszech (rejon Veneto) na zakończenie posiłku podaje się Sorbetto.
Przyrządza się go z lodów cytrynowych (tylko takie), zmiksowanych z wódką i
szampanem.
Pozdrawiam
Beata
Użytkownik "TomecK" <s...@g...3d.pl> napisał w wiadomości
news:9rds1f$nuc$1@news.tpi.pl...
> Witam!
> Wczoraj objadlem sie sorbetem truskawkowym /moim ulubionym/, ale jedna z
> osob pochlaniajacych go ze mna pochwalila sie ze jadla kiedys taki pyszny,
> kwasny sorbet cytrynowy... mmmm... kwasny, ale jak go zrobic???
> POMOCY!
>
> TomecK.
>
>
> --- www.warzywka.prv.pl --- <-nowy design + nowe zdjecia!
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |