| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-03-04 02:54:29
Temat: spaghetti w MMMM wielokrotnie podkresla, ze z makaronow jesc mozna tylko spaghetti
ugotowane al dente.
To ja mam pytanie: Czy to chodzi o jakies specjalny rodzaj makaronu, czy
poprostu zwykle kluski (np. Malwy czy Podkarpacki) w ksztalcie spageti?
Bowiem zawsze wydawalo mi sie, ze makaron Spaghetti (przynajmniej w Polsce)
rozni sie od pozostalych jedynie ksztaltem, a nie skladem.
Tak wiec jaki konkretnie (jaka firma, ktory produkt) makaron spaghetti mozna
jesc?
TIA
Homar
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2003-03-04 09:39:16
Temat: Re: spaghetti w MM
Użytkownik "Homar" <h...@b...pl> napisał w wiadomości
news:b414hh$cvu$1@news.onet.pl...
> MM wielokrotnie podkresla, ze z makaronow jesc mozna tylko spaghetti
> ugotowane al dente.
>
> To ja mam pytanie: Czy to chodzi o jakies specjalny rodzaj makaronu, czy
> poprostu zwykle kluski (np. Malwy czy Podkarpacki) w ksztalcie spageti?
> Bowiem zawsze wydawalo mi sie, ze makaron Spaghetti (przynajmniej w
Polsce)
> rozni sie od pozostalych jedynie ksztaltem, a nie skladem.
>
Mozna jesc te wszystkie ,ktore sa zrobione z pszenicy "twardej" durum
inaczej semoliny.Taki makaron jest jakby przezroczysty.Nasze firmy np.Malma
taki produkuje.Niedozwolone sa wszelkie makarony domowej roboty,babuni itp
Pozdrawiam Hafsa
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2003-03-04 22:42:08
Temat: Odp: spaghetti w MMHmmmm, ja to się tam nie znam, ale z tego co wiem z "włoszczyzny" :-) to al
dente oznacza przede wszystkim makaron nierozgotowany, twardawy (jak dla nas
Polaków), może to też ma coś wspólnego z tym "al dente", co?
addy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2003-03-05 06:43:43
Temat: Odp: spaghetti w MM
Użytkownik adx <a...@p...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:b43a6v$eg9$...@a...news.tpi.pl...
> Hmmmm, ja to się tam nie znam, ale z tego co wiem z "włoszczyzny" :-) to
al
> dente oznacza przede wszystkim makaron nierozgotowany, twardawy (jak dla
nas
> Polaków), może to też ma coś wspólnego z tym "al dente", co?
> addy
>
Witam!
Przecież właśnie o to chodzi, żeby makaron był twardawy, nierozgotowany.
chyba coś zle zrozumiałeś.
Pozdrawiam
Mariola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2003-03-05 16:19:11
Temat: Re: spaghetti w MMHomar wrote:
> MM wielokrotnie podkresla, ze z makaronow jesc mozna tylko spaghetti
> ugotowane al dente.
>
> To ja mam pytanie: Czy to chodzi o jakies specjalny rodzaj makaronu, czy
> poprostu zwykle kluski (np. Malwy czy Podkarpacki) w ksztalcie spageti?
> Bowiem zawsze wydawalo mi sie, ze makaron Spaghetti (przynajmniej w Polsce)
> rozni sie od pozostalych jedynie ksztaltem, a nie skladem.
>
> Tak wiec jaki konkretnie (jaka firma, ktory produkt) makaron spaghetti mozna
> jesc?
>
Al dente, czyli na pół twardo.
Z makaronów polecam, te takie włoskie kolorowe świderki(lub inne tej
firmy, nazwy nie pamiętam). Znajdziesz taki makaron w każdym większym
markecie.
IMHO, są bardzo smaczne noi z durum. Najlepszy makaron jaki jadłem.
Jadłem też z Lubelli i całkiem dobry.
> TIA
> Homar
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |